ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή ΝέαΕιδήσεις

Ηνωμένο Βασίλειο: Τέλος στην τηλεργασία, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα διαβατήρια Covid από τις 27 Ιανουαρίου

Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας: Τέλος στην τηλεργασία, την υποχρεωτική χρήση μάσκας και τα διαβατήρια Covid από τις 27 Ιανουαρίου

Ο Μπόρις Τζόνσον χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία καθώς, όπως είπε, καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων στη χώρα

 

Άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου Covid ανακοίνωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον επισημαίνοντας ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού μειώνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Από την ερχόμενη Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μπόρις Τζόνσον, καταργούνται η τηλεργασία, τα «διαβατήρια Covid» όπως και η χρήση μάσκας, με το βρετανικό δίκτυο Sky News να μεταδίδει ότι τα μέτρα του «Plan B» που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Λονδίνου, χαλαρώνουν.

 

Όπως δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον σε σημερινή του ομιλία στη Βουλή των Κοινοτήτων, η χρήση μάσκας δεν θα είναι νομικά υποχρεωτική, η εξ αποστάσεως εργασία δεν θα συνιστάται επισήμως και το υγειονομικό πιστοποιητικό δεν θα επιβάλλεται πλέον για την πρόσβαση στα νυκτερινά καταστήματα και στις μεγάλες συναθροίσεις. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως τα κρούσματα του κορωνοιού έχουν μειωθεί και η παραλλαγή «Όμικρον» έχει πιθανότατα κορυφωθεί σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Υγείας, 19.450 άνθρωποι νοσηλεύονται με κορωνοιό, σημειώνοντας μείωση κατά 2% από εβδομάδα σε εβδομάδα

Στις ίδιες αποφάσεις με τη Βρετανία, κατέληξε και η Σουηδία η οποία χαλαρώνει σταδιακά τα μέτρα με πρώτη κίνηση την διακοπή των Covid Test που ζητούσαν από τους ταξιδιώτες, «Οι ταξιδιώτες δεν θεωρείται πλέον ότι θέτουν ιδιαίτερο κίνδυνο να επηρεάσουν την εξάπλωση της Όμικρον στη Σουηδία», ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.Η χώρα καταγράφει περισσότερα από 20.000 ημερήσια κρούσματα τις τελευταίες ημέρες, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τα ρεκόρ που καταγράφονταν στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ασκήσει πίεση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό όπως πριν τον εμβολιασμό του πληθυσμού

Έτσι από την ερχόμενη Πέμπτη, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, καταργούνται η τηλεργασία, τα «διαβατήρια Covid» όπως και χρήση μάσκας.

Aλλά και η Φινλανδία, η οποία δήλωσε εχθές δια στόματος της πρωθυπουργού Σάνα Μάρτιν, ότι θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς κατά της Covid-19 από τα μέσα Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα από 15 Φεβρουαρίου.

 

Η Φινλανδία θα σταματήσει, επίσης, τους υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα του Χώρου Σένγκεν μετά τον Ιανουάριο, καθώς το φινλανδικό υπουργείο Υγείας ανέφερε νωρίτερα ότι «δεν βοηθούν στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας», είπε η Μάρτιν.

Τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση είχε αποφασίσει όλοι οι ταξιδιώτες που θα έρχονταν στη Φινλανδία να πρέπει να επιδεικνύουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από την Covid-19 και ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ.

Την ίδια ώρα, το Ινστιτούτο Υγείας της χώρας ανέφερε σήμερα πως οι μολύνσεις από τη μετάλλαξη Όμικρον θα κορυφωθούν στη Φινλανδία μέσα στις επόμενες εβδομάδες και όχι σε μήνες.

Επιπλέον, η Φινλανδή πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή της κλίνει προς το να αλλάξει τα κριτήρια για το εμβολιαστικό διαβατήριό της, όμως θα είναι νομικά δύσκολο να το κάνει.

«Η κυβέρνηση θέλει να το κάνει αυτό, όμως είναι πολύ δύσκολο σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα», σημείωσε η Μάριν, αναφερόμενη στους ανθρώπους που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο ή έχουν νοσήσει από την Covid χωρίς να διαθέτουν μια επίσημη διάγνωση.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, τα γυμναστήρια, οι πισίνες και άλλοι χώροι αναψυχής θα παραμείνουν κλειστοί και οι ώρες λειτουργίας των εστιατορίων θα είναι περιορισμένες έως τα μέσα Φεβρουαρίου, αλλά μετά θα ανοίξουν αφού οι απαγορεύσεις δεν προσφέρουν πλέον κάτι το ουσιαστικό στην αντιμετώπιση της πανδημίας,

Related posts

Κοινωνικό μέρισμα: Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες

Newsroom

Οργή στην Άγκυρα: «Ο ιμπεριαλισμός και ο Σιωνισμός χρησιμοποιούν την Ελλάδα ενάντια στην Τουρκία»

Τουρκία: «Ξεκινάμε γεωτρήσεις στην Α. Μεσόγειο μέσα στο καλοκαίρι»

Newsroom