ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΜουσείαΠολιτισμός

Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μεσαράς – «Ένα εμβληματικό έργο»

mouseio-mesaras-κρητησ

Ηράκλειο: Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μεσαράς – «Ένα εμβληματικό έργο – Όνειρο και απαίτηση δεκαετιών»

 

Ένα εμβληματικό έργο, πόθος δεκαετιών κι ένα σημείο αναφοράς και κοινής πορείας ολόκληρης της περιοχής, το Μουσείο Μεσαράς, εγκαινιάστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή του Αμπελούζου του δήμου Γόρτυνας.

 

Ένα μουσείο με 900 εκθέματα

Ποιο συγκεκριμένα παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, τοπικών φορέων και παραγόντων της περιοχής, εγκαινιάστηκε το Μουσείο Μεσαράς.

Το νέο Μουσείο Μεσαράς εκτείνεται στα περίπου 3.000 τετραγωνικά μέτρα και φιλοξενεί πλέον των 900 εκθεμάτων απ’ όλες τις ιστορικές περιόδους. Αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους ντόπιους, αλλά και τους χιλιάδες ξένους επισκέπτες.

Τα εγκαίνια στο Μουσείο Μεσαράς τέλεσε ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας κ.κ. Μακάριος παρουσία και πλήθους κόσμου, που έσπευσε να δει από κοντά τις αίθουσες του μουσείου, εντός του οποίου εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή.

 

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «πάρα πολύ σημαντικό Μουσείο, το οποίο ήταν ένα όνειρο και μια απαίτηση πολλών δεκαετιών της τοπικής κοινωνίας» και πως «πληροί όλες τις προδιαγραφές, μουσειολογικές και μουσειογραφικές, ώστε να μπορεί να είναι ιδιαίτερα φιλικό στον επισκέπτη , να είναι ένας τόπος παιδείας, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης». Οπως σημείωσε η ίδια, το μουσείο είναι συνολικού προϋπολογισμού περίπου 8 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από τα δύο τελευταία χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε, από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους του υπουργείου Πολιτισμού.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που σήμερα αποδίδουμε το Μουσείο Μεσαράς, δύο μήνες νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο του» ανέφερε η κ. Μενδώνη, συμπληρώνοντας ότι στόχος ήταν να ανοίξει πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου «γιατί θέλουμε από φέτος κιόλας να ενταχθεί ως προορισμός».

«Ιστορική για την περιοχή της Μεσαράς» χαρακτήρισε την ημέρα ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης που εξέφρασε τη χαρά του για τα εγκαίνια του Μουσείου.

«Μπράβο σε όλους όσοι δούλεψαν για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν είναι προϊόν δουλειάς μονάχα της τελευταίας Κυβέρνησης, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια παραπάνω πίεση, επιδιώκοντας το αποτέλεσμα. Και ναι σήμερα εγκαινιάζουμε το Μουσείο Μεσαράς» συμπλήρωσε ο κ. Αυγενάκης.

Στο περιθώριο των εγκαινίων υπήρξε διαμαρτυρία από μερίδα εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού, με φόντο την μετατροπή σε ΝΠΔΔ πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας, μεταξύ των οποίων και του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

«Τα ΝΠΔΔ είναι αμιγώς δημόσια, ανήκουν στο δημόσιο και υποστηρίζονται από το δημόσιο, επομένως ας μην πάνε να παραπλανήσουν κάποιοι περί ιδιωτικοποίησης» ανέφερε η κ. Μενδώνη, η οποία συμπλήρωσε ότι «θέλουμε τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας , να λειτουργήσουν με αυτονομία, χωρίς τα δεσμά της ατέλειωτης γραφειοκρατίας, ακριβώς για να επιτελέσουν με καλύτερο τρόπο το σκοπό τους και να λειτουργήσουν ουσιαστικά για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, της περιφέρειας και εν τέλει της εθνικής οικονομίας».

Πηγή greekaffair.gr 

Related posts

Ο Πολυχώρος «ΧΥΤΗΡΙΟ» αγκαλιάζει όλες τις μορφές τέχνης

Newsroom

Λάκης Λαζόπουλος – Public Live

Newsroom

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης. Η ζωή και το έργο από τις εκδόσεις (Ουρανός)