ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ κούνησε τα Τρίκαλα

Ισχυρός σεισμός 5,1 Ρίχτερ κούνησε τα Τρίκαλα

 

Το επίκεντρο προσδιορίζεται στα όρια Τρικάλων-Καρδίτσας, περίπου στο Νεοχώρι της λίμνης Πλαστήρα – O σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Θεσσαλία, περιοχές της Ηπείρου και της Στερεάς – «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου – Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη», δηλώνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας

Ισχυρή σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ, σημειώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Παρασκευής στα Τρίκαλα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα το εστιακό του βάθος και το επίκεντρο προσδιορίζεται στα όρια Τρικάλων-Καρδίτσας, περίπου στο Νεοχώρι της λίμνης Πλαστήρα.

Η δόνηση έχει γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη, σχεδόν, τη Θεσσαλία, περιοχές της Ηπείρου, της Στερεάς, αλλά και της Μακεδονίας.

Ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, μιλώντας πριν από λίγο, στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ 104,6, δήλωσε ότι λόγω του χαμηλού εστιακού βάθους προβλέπεται έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ωστόσο υπογράμμισε ότι από το ιστορικό της περιοχής προβλέπεται πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, «αν και είναι παρακινδυνευμένο να ειπωθεί κάτι τέτοιο, λίγα λεπτά μετά το σεισμό». Ο σεισμολόγος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η λίμνη Πλαστήρα δεν σχετίζεται με το γεγονός, παρά τις θεωρίες που γράφονται ανά καιρούς για τις εργασίες που έχουν γίνει στην περιοχή. Κλείνοντας, ο Άκης Τσελέντης είπε πως η περιοχή συνηθίζεται να δίνει σεισμούς.

Για ελεγχόμενη κατάσταση μίλησε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας και της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι. «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου, δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα, ωστόσο πρέπει να εστιάσουμε στο αν υπάρχουν ζημιές σε παλιά κτήρια. Είναι ένας σεισμός που εκδηλώθηκε σε μια περιοχή που δεν έχει έντονη δραστηριότητα.Εκεί που επικεντρώνουμε είναι να δούμε αν υπάρχουν κατολισθήσεις σε χωριά της περιοχής».

Μέχρι και αυτή την ώρα δεν έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές ή τραυματισμοί από τον ισχυρό σεισμό.Κάτοικοι της περιοχής του Δήμου Πλαστήρα, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως ο σεισμός ήταν ιδιαίτερα αισθητός. Επίσης πολλοί κάτοικοι των Τρικάλων και της Καρδίτσας βγήκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους. Μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί κατολισθήσεις σε επαρχιακούς δρόμους.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, δήλωσε πως ο ίδιος θεωρεί ότι είναι φυσιολογική η σεισμική δόνηση για την περιοχή της Πίνδου, και δεν προκαλεί ανησυχία.

Δήμαρχος Τρικκαίων: Περιμέναμε έναν τέτοιου μεγέθους σεισμό

«Έχουμε μιλήσει με αστυνομία, πυροσβεστική και στρατό, δεν έχουμε αναφορά για κάποια ζημιά ή τραυματισμό στα όρια του δήμου μας», δήλωσε στο protothema.gr o δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Όπως είπε ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός. «Είχε χρόνια να γίνει τόσο δυνατός σεισμός. Πριν 15 χρόνια είχε σημειωθεί ο ισχυρός σεισμός των Γρεβενών. Περιμέναμε έναν τέτοιου μεγέθους σεισμό, λόγω του ότι οι σεισμοί έχουν μια περιοδικότητα και είχαμε κάνει ως δήμος όλες τις απαραίτητες ενέργειες», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.

Related posts

Ντμίτρι Πεσκόφ, από Κρεμλίνο: Η Ρωσία έτοιμη να διαπραγματευτεί με το Κίεβο τους όρους παράδοσης

Πλημμύρες σε Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα: Ενεργοποιήθηκε το σχήμα της στεγαστικής συνδρομής

Newsroom

Κομισιόν: Ισχύ εννέα μηνών θα έχει τελικά το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμο

Newsroom