ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Ισχυρότερους τυφώνες «φέρνει» η κλιματική αλλαγή: Προειδοποιούν οι επιστήμονες

Ισχυρότερους τυφώνες «φέρνει» η κλιματική αλλαγή: Προειδοποιούν οι επιστήμονες

 

Ολοένα και ισχυρότερους τυφώνες προκαλεί η κλιματική αλλαγή όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press που συμβουλεύτηκε 17 μετεωρολόγους και ειδικούς για το φαινόμενο της υπεθέρμανσης του πλανήτη αλλά και για τους τυφώνες.

Παρόλα αυτά διευκρινίζουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να καθορίσει κανείς το ακριβές μέγεθος επιρροής του «φαινομένου του θερμοκηπίου» στην εκδήλωση ενός συγκεκριμένου τυφώνα, όπως ο τυφώνας Φλόρενς που «χτύπησε» αυτή την εβδομάδα τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άτομα.

Το μόνο σίγουρο, όπως σημειώνουν, είναι ότι «οι άνθρωποι έχουμε βάλει το χέρι μας» για την πρόκληση ισχυρών τυφώνων και ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη σίγουρα «βάζει» όλο το οικοσύστημα σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Για αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες απέφευγαν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το αν η κλιματική αλλαγή μπορεί να συνδεθεί με συγκεκριμένα καιρικά φαινόμενα. Με τη βοήθεια στατιστικών και μοντέλων πληροφορικής, πρόσφατες μελέτες «δείχνουν» ότι τα καιρικά φαινόμενα θα ήταν πολύ διαφορετικά σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από την κλιματική αλλαγή που έχει προκαλέσει ο άνθρωπος.

Μάλιστα, πλέον, πληθαίνουν οι επιστήμονες που δεν διστάζουν να επιδείξουν την κλιματική αλλαγή ως βασική αιτία για τον τυφώνα Φλόρενς. «Ο όγκος του νερού που προέρχεται από τους τυφώνες είναι η πιο ισχυρή σύνδεση που έχουμε», σημειώνει ο επιστήμονας Τζιμ Κοσσιν.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση του Φλόρενς είναι πολύ πιθανό ο ωκεανός να έχει θερμανθεί τόσο πολύ με αποτέλεσμα οι ισχυρές βροχές που προκαλούν τυφώνες να είναι πιο καταστροφικές λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Οσο πιο θερμός είναι ο αέρας και το νερό τόσο πιο ισχυρές είναι οι καταιγίδες», καταλήγουν.

Related posts

Bild: «Έρχεται θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας – Η Άγκυρα θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση με τον κορωνοϊό»

Newsroom

Ἀλλάζει ἡγεσία ὁ πλανήτης ἕως τό 2029 – Κίνα καί Ἰνδία ἐκτοπίζουν ΗΠΑ καί ΕΕ στήν οἰκονομική ἰσχύ

Newsroom

Ξεπέρασε κάθε όριο ο Ερντογάν: Διάβασαν το κοράνι στην Αγιά Σοφιά

Newsroom