ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Ορθοδοξία

Ιστορικό λεύκωμα για τα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους!

 

Είκοσι επτά χρόνια περάσανε από την κοίμηση του Αγίου Πορφυρίου.

Ως Δικαίος της Ιεράς Σκήτης των Καυσοκαλυβίων του Αγίου Όρους και με τη βοήθεια φίλων της Σκήτης αναλάβαμε την πρωτοβουλία και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα ιστορικό λεύκωμα, καρπός χρόνιας προσπάθειας και εργασίας.

Σκοπός μας είναι όχι μόνον να γνωρίσουν τα Καυσοκαλύβια όσοι δεν τα ξέρουνε, αλλά ακόμη και αυτοί που τα έχουν επισκεφτεί να μπορούν να κρατήσουν ζωντανές τις εικόνες μέσα από το μοναδικό τρόπο που αναδεικνύεται η Σκήτη, με φωτογραφίες που «αιχμαλωτίζουν» το βλέμμα με τη χρήση drone και όχι μόνον.

Βέβαια, η πνευματικότητα του τόπου δεν αποκαλύπτεται μόνο από τη φωτογραφία, αλλά από τον άνθρωπο που ζει εδώ.

Ο Άγιος Πορφύριος που τόσο αγάπησε τον αγιασμένο αυτό τόπο έλεγε πριν φύγει από τη ζωή ότι «εγώ θα τα γεμίσω τα Καυσοκαλύβια».

Αλλά για να «γεμίσει» κάποιος τα Καυσοκαλύβια, όπως επιθυμεί ο Άγιος, πρέπει πρώτα να τα κάνει γνωστά.

Και τα έκανε γνωστά ο Θεός με την αγιοσύνη του –κυρίως-, αλλά γίνεται αφορμή και αυτό το λεύκωμα ώστε να γίνουν ευρύτερα γνωστά σε όλο τον κόσμο.

Εμείς συγχρόνως το πράξαμε για να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε οικονομικά τη Σκήτη μας, διότι όλα αυτά τα οικοδομήματα και ειδικά το συγκρότημα του Κυριακού, που έγιναν με δαπάνες χριστιανών αιώνων, σήμερα δεν έχουμε τη δυνατότητα ούτε τη συντήρησή τους να υποστούμε.

Απ’ όταν προσπάθησε να ξαναέρθει στα Καυσοκαλύβια ο Άγιος Πορφύριος, είχε τη μέριμνα να βοηθάει και να στηρίζει τη Σκήτη.

Μάλιστα, ένα χρόνο πριν αναλάβει ως Δικαίος στήριξε οικονομικά τη Σκήτη με ένα εκατομμύριο δραχμές περίπου, εκτός των άλλων προτάσεων που έκανε και δεν έγιναν αποδεκτές.

Και φυσικά, όταν ανέλαβε, το έπραξε γιατί είχε την αγάπη του και το ενδιαφέρον του στο να υπηρετήσει τη Σκήτη κάνοντας όνειρα για την ανάδειξή της.

Εμείς, σήμερα, βάζουμε ένα μικρό λιθαράκι στην πραγμάτωση των ονείρων του Αγίου Πορφυρίου.

Αφού ο Άγιος ήθελε να «γεμίσει» τα Καυσοκαλύβια, πρέπει να στηριχτεί η Σκήτη μας οικονομικά, ώστε να ξαναφτιαχτούν και να συντηρηθούν τα οικοδομήματά της, με προεξέχουσα ανάγκη αυτήν της οργάνωσης του συγκροτήματος του Κυριακού.

Διότι το Κυριακό είναι η «καρδιά» της Σκήτης και η οργάνωσή του με τις ανάλογες υποστηρικτικές δομές μπορεί να βοηθήσει και να αναβαθμίσει την προοπτική μελλοντικών εργασιών για όλα τα Καυσοκαλύβια.

Ελπίζουμε στον οβολό οποιουδήποτε ευλαβή χριστιανού που αγαπά τη Σκήτη και τον Άγιο Πορφύριο.

Παίρνοντας αυτό το μικρό ιστορικό λεύκωμα ο καθένας μπορεί να προσφέρει στο έργο και το όνειρο του Αγίου Πορφυρίου, ώστε να «γεμίσει» τη Σκήτη των Καυσοκαλυβίων με μοναχούς και «δικά του παιδιά», αναδεικνύοντάς την σε «Πνευματική Κυψέλη» που ήταν και το απώτερο όραμά του.

Τηλέφωνα για παραγγελίες. Κινητό 6976767588 | Φαξ 2441077057

 

Με Αγάπη,
Ιερομόναχος Γεώργιος Αλευράς
Δικαίος Ιεράς Σκήτης Αγίας Τριάδος Καυσοκαλυβίων

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Γέρων Γεώργιος: Oτι και να σχεδιάζουν, υπάρχει και θεός…! (BINTEO)

Μητροπολίτης Μόρφου: “Άρχισαν να πραγματοποιούνται οι προφητείες του Παϊσίου” (Δείτε Βίντεο)

Newsroom

Μέγας Βασίλειος: «Μεγάλη η συμβολή του στην νομική επιστήμη και το δίκαιο»

Newsroom