ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή ΝέαΕιδήσεις

Ιταλία: Χαλαρώνει τους περιορισμούς – Άνοιξαν το Κολοσσαίο και η Καπέλα Σιστίνα

Ιταλία: Χαλαρώνει τους περιορισμούς – Άνοιξαν το Κολοσσαίο και η Καπέλα Σιστίνα

Ανοίγουν μπαρ και εστιατόρια μέσα στη μέρα – Χαλάρωση των μέτρων και για άλλα εμβληματικά μνημεία της Ρώμης – Γιατί αποφάσισαν χαλάρωση των περιορισμών οι ιταλικές Αρχές

Η Ιταλία, αντίθετα από τους Ευρωπαίους γείτονές της, χαλάρωσε σήμερα τους περιορισμούς κατά της Covid-19 που ισχύουν στις περισσότερες περιφέρειές της, επιτρέποντας μεταξύ άλλων την επαναλειτουργία του Κολοσσαίου και της Καπέλα Σιστίνα στη Ρώμη.

Η μεγάλη πλειονότητα των ιταλικών περιφερειών κατατάσσονται πλέον στο «κίτρινο» επίπεδο, που σημαίνει μέτριο κίνδυνο, με εξαίρεση τον Άνω Αδίγη (βόρεια), την Ούμπρια (κέντρο), την Απουλία, τη Σαρδηνία και τη Σικελία (νότια), που είναι «πορτοκαλί». Καμιά ιταλική περιφέρεια δεν είναι πλέον «κόκκινη», το πιο υψηλό επίπεδο κινδύνου.

Αυτή η μείωση του επιπέδου κινδύνου, που αποφασίστηκε βάσει κριτηρίων, όπως το ποσοστό των κατειλημμένων κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας ή τον ρυθμό αναπαραγωγής του ιού, επιτρέπει μεταξύ άλλων να ανοίξουν και πάλι τα μπαρ και τα εστιατόρια στη διάρκεια της ημέρας ενώ διευκολύνει τις μετακινήσεις.

Τα μπαρ και τα εστιατόρια, τα οποία μπορούσαν μέχρι τώρα να προσφέρουν μόνο προϊόντα για το σπίτι, θα μπορούν πλέον να υποδέχονται τους πελάτες στα τραπέζια τους μέχρι τις 18:00, όμως σε περιορισμένο αριθμό και με σεβασμό στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τα μουσεία μπορούν επίσης να ανοίξουν και πάλι, αλλά μόνο τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και όχι τα σαββατοκύριακα, ώστε να αποφευχθούν οι μεγάλες συναθροίσεις.

Από σήμερα, τα τουριστικά αξιοθέατα της Ιταλίας είναι και πάλι ανοικτά για το κοινό, όπως το Κολοσσαίο ή τα Μουσεία του Βατικανού, που περιλαμβάνουν την Καπέλα Σιξτίνα με τις περίφημες τοιχογραφίες του Μιχαήλ-Άγγελου (παραμένουν ανοικτά και το Σάββατο).

Η χαλάρωση των μέτρων αφορά και άλλα εμβληματικά μνημεία της ιταλικής πρωτεύουσας: το Πάνθεον, η Πινακοθήκη Μποργκέζε ή ακόμη το Καστέλ Σαντ’ Άντζελο. Κοντά στη Ρώμη, στο Τίβολι, η Βίλα ντ’ Έστε και η Βίλα του Αδριανού άνοιξαν επίσης τις πόρτες τους.

Παρόλο που η απαγόρευση της κυκλοφορίας παραμένει σε ισχύ σε όλη την επικράτεια από τις 22:00 έως τις 05:00, αυτή η χαλάρωση αντιβαίνει στη γενική τάση των άλλων ευρωπαϊκών χωρών που εφαρμόζουν πιο αυστηρούς περιορισμούς.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε την Πέμπτη πως είναι «υπερβολικά νωρίς για να χαλαρώσουν» οι περιορισμοί εξαιτίας της «ακόμη υπερβολικά αυξημένης» κυκλοφορίας του ιού.

«Η Ιταλία πάει αντίθετα»,

είχε επιβεβαιώσει ο Βάλτερ Ριτσιάρντι, ένας ειδικός στη δημόσια υγεία που συμβουλεύει το ιταλικό υπουργείο Υγείας σχετικά με την πανδημία, σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Χθες, Κυριακή, η Ιταλία κατέγραψε 11.252 νέα κρούσματα, αριθμός σε πτώση συγκριτικά με τα 12.715 κρούσματα που είχαν καταγραφεί προχθές, Σάββατο.

Αυτό το σαββατοκύριακο, ενώ η χαλάρωση είχε αναγγελθεί, αλλά δεν είχε ακόμη τεθεί σε ισχύ, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους και τα πάρκα των μεγάλων πόλεων, με αποτέλεσμα ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα να εκδώσει μια προειδοποίηση: «Η κίτρινη ζώνη δεν σημαίνει πως έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο, εξακολουθεί να πρέπει να επιδεικνύουμε τη μεγαλύτερη σύνεση, αν θέλουμε να μην ακυρώσουμε τις προόδους που επιτεύχθηκαν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες».

Related posts

Κοινωνικός τουρισμός: Ποιες περιοχές επιδοτεί ο ΟΑΕΔ 10ήμερες και 12ήμερες διακοπές

Newsroom

Διαφοροποιείται η Εκκλησία της Κρήτης από την Εκκλησία της Ελλάδος για το Πάσχα!

Newsroom

Β.Κικίλιας: Θα παίρνουν βεβαίωση όσοι εμβολιάζονται – Δείτε ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει

Newsroom