ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κοινωνία

«Ithaca Laundry» η πρώτη κινητή μονάδα υγιεινής για άστεγους σε Ελλάδα και Ευρώπη

Το greekaffair.gr ευαισθητοποιημένο επάνω σε τέτοια θέματα ετοίμασε ένα αποκλειστικό αφιέρωμα, με αφορμή την δημιουργία της πρώτης κινητής μονάδας υγιεινής για άστεγους σε Ελλάδα και Ευρώπη «Ithaca Laundry»

Το Ithaca Laundry αποτελεί μια πρωτοβουλία μιας ομάδας νέων ανθρώπων με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής των αστέγων της Αθήνας, προσφέροντας υπηρεσίες πλυσίματος και στεγνώματος των ρούχων τους, μέσω μιας κινητής μονάδας πλυντηρίου ρούχων.

 

Το Ithaca Laundry είναι η πρώτη κινητή μονάδα υγιεινής στην Ευρώπη και στόχος της είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των αστέγων, η αύξηση της αξιοπρέπειας και του αυτοσεβασμού τους, η δημιουργία ευκαιριών για μια καλύτερη ζωή αλλά και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με το κοινωνικό αυτό πρόβλημα.

Το όνομα της οργάνωσης είναι εμπνευσμένο από τον ομηρικό συμβολισμό της Ιθάκης του μυθικού ήρωα Οδυσσέα. Όπως ο ήρωας πάλεψε με προβλήματα και δυσκολίες μέχρι να βρει το δρόμο του, έτσι και η οργάνωση με τη δράση της, στηρίζει τους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν μόνιμη κατοικία να ξαναβρούν την Ιθάκη τους.

Η ομάδα αποτελείται από 5 άτομα. Ο Θάνος Σπηλιόπουλος είναι ο Ιδρυτής και Project Manager της Ithaca. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ο.Π.Α. με κατεύθυνση στην Στρατηγική και τους Ανθρώπινους Πόρους. Η Ανδήλη Ραχούτη συμμετέχει στην ομάδα της Ithaca ως Graphic Designer και Creative Director. Με ανάλογες σπουδές στο κολέγιο του ΑΚΤΟ, είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό του Logo και του Branding. Ο Φάνης Τσόνας είναι ο Συνιδρυτής και Μηχανικός της Ithaca. Ως απόφοιτος Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, είναι υπεύθυνος για όλα τα τεχνικά ζητήματα σχετικά με την καθημερινή λειτουργία της κινητής μας μονάδας. H Δήμητρα Κουντουριώτη είναι η Υπεύθυνη Λειτουργίας στην Ithaca. Είναι απόφοιτος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί στον Ιδιώτικο Τομέα, ώς Yπεύθυνη Πωλήσεων και Διαχείρισης Ανθρώπινου δυναμικού. Ο Κωνσταντίνος Σημαιοφορίδης είναι ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης στην Ithaca. Είναι απόφοιτος της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις. Τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί ως Project Manager σε ΜΚΟ, ενώ έχει εμπειρία από διαχείριση δωρεών και θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Η επιδότηση για την έναρξη του εγχειρήματος προήλθε το 2015 από το πρόγραμμα υποτροφιών Αγγελοπούλου-Clinton, όπου και εξασφαλίστηκε η προμήθεια ενός βαν, ενώ στις αρχές του 2016 η επιχείρηση LG Electronics εξόπλισε το όχημα με 2 πλυντήρια 8 κιλών και 2 στεγνωτήρια 9 κιλών. Μέχρι τον Απρίλιο του 2016 από τη μια ολοκληρώθηκαν όλες οι εργασίες τεχνικής υποδομής στο βαν (σωλήνες παροχής και αποχέτευσης νερού, μονώσεις και ηλεκτρολογικοί πίνακες, φωτισμός) και από την άλλη η λήψη αδειών στάθμευσης σε συγκεκριμένους χώρους των δήμων Αθηναίων και Πειραιά (για άντληση νερού και ρίψη λυμάτων). Τα πρώτα σημεία που ξεκίνησε τη δράση του το Ithaca Laundry ήταν ο Κόμβος Αλληλοβοήθειας Πολιτών στο Σταθμό Λαρίσης και η Βαρβάκειος Αγορά στην οδό Αθηνάς, όπου πλέον λειτουργεί ως Στέγη ΣυνΑθηνά. Αργότερα προέκυψαν συνεργασίες με εταιρείες, οι οποίες είτε υποστηρίζουν το κινητό πλυντήριο οικονομικά είτε παρέχουν τα απαραίτητα απορρυπαντικά για τις πλύσεις.

Τα ρούχα των αστέγων μεταφέρονται με τη βοήθεια εθελοντών στο ειδικά διαμορφωμένο φορτηγάκι όπου και πλένονται (διαδικασία που διαρκεί περίπου 40 λεπτά) και στεγνώνονται (περίπου 45 λεπτά), ώστε να τα λάβουν πίσω καθαρά και στεγνά. Στις 4 ώρες που διαρκεί η δράση εξυπηρετούνται περισσότερα από 25 άτομα.

Το γεγονός της κινητής μονάδας εξυπηρετεί έναν διττό ρόλο: από τη μία μειώνει τα λειτουργικά έξοδα και από την άλλη διευκολύνει την προσέγγιση ατόμων που δεν αφήνουν συχνά τις θέσεις τους. Παράλληλα με την καθαριότητα των ρούχων δημιουργούνται θέσεις εργασίας στο πεδίο, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη καλυφθεί από ανθρώπους που προέρχονται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, διευρύνοντας έτσι το έργο της ομάδας Ithaca, κάνοντας πράξη το ρητό της: «Η καθαριότητα οδηγεί στην αξιοπρέπεια
και αυτή με τη σειρά της σε νέες ευκαιρίες

Πλέον η κινητή μονάδα έχει διευρύνει τα σημεία που επισκέπτεται και εξυπηρετεί ως εξής:

  • ΔΕΥΤΕΡΑ: 14:00-18:00 Πειραιάς, Πεζόδρομος Δημοσθένους
  • ΤΕΤΑΡΤΗ: 17:00-22:00 Στέγη ΣυνΑθηνά, Κέντρο Αθήνας
  • ΠΕΜΠΤΗ: 13:00-17:00 Κοινωνικό Συσσίτιο, Κολωνός
  • ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 13:00-18:00 Κέντρο Ημέρας «Χώρα», Εξάρχεια
  • ΚΥΡΙΑΚΗ: 16:00-21:00 Στέγη ΣυνΑθηνά, Κέντρο Αθήνας

 

Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα Ithaca, τις δράσεις της, το πως μπορείτε να βοηθήσετε εθελοντικά ή να κάνετε κάποια δωρεά, στην ιστοσελίδα :

 

http://ithacalaundry.gr/    και στα +30 211 4116300
Εσωτ.: 114  Βίκτωρος Ουγκώ 15,Μεταξουργείο
info@ithacalaundry.gr

 

  

 

Related posts

Με πυρετό και μυϊκούς πόνους στο κρεβάτι η Ρούλα Κορομηλά μετά την 3η δόση του εμβολίου

Newsroom

Σε εφαρμογή το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας για το 40% των εργαζομένων στην Αττική

Μάσκα παντού και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας – Πού ισχύουν τα νέα μέτρα

Newsroom