ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Johnson & Johnson: Προτείνει συμβιβασμό 9 δισ. δολαρίων στους ενάγοντες για την καρκινογόνο ταλκ

Johnson & Johnson: Προτείνει συμβιβασμό 9 δισ. δολαρίων στους ενάγοντες για την καρκινογόνο ταλκ

 

Με 9 δισεκατομμύρια δολάρια επιχειρεί η Johnson & Johnson να κατευνάσει τον θόρυβο εναντίον της που ξεσήκωσαν οι αγωγές δεκάδων χιλιάδων καταναλωτών κατηγορώντας τον πολυεθνικό κολοσσό ότι τα προϊόντα ταλκ που πουλάει προκαλούν καρκίνο.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε η εταιρεία, με τους δικηγόρους που εκπροσωπούν ορισμένους από τους περισσότερους από 60.000 ενάγοντες να βρίσκουν την προσφορά ικανοποιητική. Όμως για να προχωρήσει η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το πτωχευτικό δικαστήριο. Πολλοί από τους δικηγόρους των περισσότερων από 60.000 εναγόντων έχουν ήδη δηλώσει ότι βρίσκουν την πρόταση ικανοποιητική.

«Ο πρόσφατα ανακοινωθείς διακανονισμός σηματοδοτεί μια σημαντική νίκη για τις δεκάδες χιλιάδες γυναίκες που πάσχουν από γυναικολογικούς καρκίνους οι οποίοι προκαλούνται από προϊόντα με βάση την ταλκ της J&J», δήλωσε στο CBS News μια ομάδα δικηγορικών γραφείων των εναγόντων.

«Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, όλοι οι ενάγοντες θα μπορούν να αξιολογήσουν τις αξιώσεις τους εντός ενός έτους από την επιβεβαίωση της πρότασης, διασφαλίζοντας ταχεία και αποτελεσματική επίλυση για τα θύματα της ανάρμοστης συμπεριφοράς της εταιρείας».

«Δεν είναι παραδοχή αδικήματος»

Σε δήλωσή τους στο CNBC, οι εκπρόσωποι της J&J αναφέρουν ότι η πρόταση της εταιρείας δεν ισοδυναμεί με παραδοχή αδικήματος.

«Η επίλυση αυτού του ζητήματος μέσω του προτεινόμενου σχεδίου είναι πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική, επιτρέπει στους ενάγοντες να αποζημιώνονται έγκαιρα και στην εταιρεία να παραμείνει εστιασμένη στη δέσμευσή της να επηρεάσει βαθιά και θετικά την υγεία για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο Erik Haas, παγκόσμιος αντιπρόεδρος διαφορών της J&J. Ο ίδιος τόνισε πως «η εταιρεία εξακολουθεί να πιστεύει ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς και στερούνται επιστημονικού υπόβαθρου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον προτεινόμενο συμβιβασμό η J&J θα πληρώσει 8,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε 25 χρόνια μέσω τής θυγατρικής της LTL Management, η οποία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας. Η J&J αποχώρησε από την LTL τον Οκτώβριο του 2021, μια τακτική που θεωρείται προσπάθεια απορρόφησης της ευθύνης και των δικαστικών διαφορών από την κύρια εταιρεία, ενώ ταυτόχρονα αιτείται πτώχευσης της LTL.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ένα εφετείο των ΗΠΑ δεν έκανε δεκτές τις αιτιάσεις πτώχευσης της θυγατρικής, διαπιστώνοντας ότι η εταιρεία δεν βρισκόταν σε «οικονομική δυσπραγία».

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η J&J γνώριζε εδώ και χρόνια ότι ορισμένα από τα προϊόντα της με ταλκ προκαλούσαν μόλυνση από τον αμίαντο και ότι ενέχουν κινδύνους για την υγεία και φρόντιζε ασκώντας οικονομική επιρροή να επηρεάζει τους κανονισμούς για τα καλλυντικά και την επιστημονική έρευνα σχετικά με τις επιπτώσεις του ταλκ στην υγεία.

 

 

Related posts

Μαύρη εβδομάδα για τους εργαζομένους στη Disney

Newsroom

Σάρωσε στις βρετανικές εκλογές ο Μπόρις Τζόνσον: Brexit μέχρι τις 31 Γενάρη χωρίς «αν», «αλλά» και «ίσως»

Newsroom

Τουρκικές εκλογές: Η ΕΕ παρακολουθεί στενά, αλλά και από απόσταση