ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικονομία

Κ. Georgieva επικεφαλής (ΔΝΤ) για τραπεζική κρίση: Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή

Κ. Georgieva επικεφαλής (ΔΝΤ) για τραπεζική κρίση: Η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή υπάρχει ανάγκη για επαγρύπνηση

 

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ζήτησε μεγαλύτερη επαγρύπνηση για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα κατά τη διάρκεια ομιλίας στην Κίνα την Κυριακή, στην οποία επεσήμανε επίσης τους «πράσινους βλαστούς» που αναδύονται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

 

«Οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα έχουν αυξηθεί», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο Φόρουμ Ανάπτυξης της Κίνας στο Πεκίνο.

 

Η Georgieva επαίνεσε το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενήργησαν γρήγορα ως απάντηση στην τραπεζική κρίση, αναφέροντας την πρόσφατη συνεργασία μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την τόνωση της ροής αμερικανών δολαρίων σε όλο τον κόσμο. «Αυτές οι ενέργειες μείωσαν το άγχος της αγοράς σε κάποιο βαθμό», είπε. «Αλλά η αβεβαιότητα είναι υψηλή, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη για επαγρύπνηση».

Οι παγκόσμιοι επενδυτές βρίσκονται σε εγρήγορση σχετικά με την υγεία του τραπεζικού τομέα μετά τις ξαφνικές καταρρεύσεις της Credit Suisse, της Silicon Valley Bank και της περιφερειακής Signature Bank.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ανησυχίες για την Deutsche Bank και η κερδοσκοπία για μια από τις πληρωμές ομολόγων της επιβάρυνε επίσης τις αγορές, ωθώντας τους ηγέτες της ΕΕ να καθησυχάσουν το κοινό σχετικά με την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της Ευρώπης.

Η Georgieva είπε επίσης την Κυριακή ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση και να αξιολογεί τις πιθανές επιπτώσεις για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές. Την ίδια στιγμή, επανέλαβε την πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι η παγκόσμια οικονομία θα δει την ανάπτυξη να είναι αργή σε λίγο κάτω από το 3% φέτος, λόγω των συνεχιζόμενων επιπτώσεων από την πανδημία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις αυστηρότερες νομισματικές πολιτικές.

Ωστόσο, επεσήμανε επίσης την εμφάνιση «πράσινων βλαστών» στην Κίνα, όπου το ΔΝΤ αναμένει ότι η οικονομία που άνοιξε πρόσφατα θα επεκταθεί κατά 5,2% φέτος. Αυτό είναι περίπου σύμφωνο με τον επίσημο στόχο του Πεκίνου του 5%. Μια τέτοια ανάπτυξη θα σήμαινε ένα ιστορικό χαμηλό. Ωστόσο, θα εξακολουθούσε να είναι μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 3% που καταγράφηκε από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο πέρυσι —και θα βοηθήσει στη στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ανάκαμψη της Κίνας φέτος θα της επιτρέψει να συνεισφέρει περίπου στο ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης, σύμφωνα με την Georgieva. Οποιαδήποτε αύξηση 1% στην αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ θα βοηθούσε επίσης στην αύξηση της ανάπτυξης άλλων ασιατικών οικονομιών κατά μέσο όρο 0,3%, πρόσθεσε. Ωστόσο, η επικεφαλής του ΔΝΤ προέτρεψε τους Κινέζους φορείς χάραξης πολιτικής να λάβουν μέτρα για να μετατοπίσουν την οικονομία της και να την «εξισορροπήσουν» προς μια ανάπτυξη που να καθοδηγείται από την κατανάλωση.

Η κλίση προς αυτό το μοντέλο θα είναι «πιο ανθεκτικό, λιγότερο εξαρτώμενο από το χρέος και θα βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση των κλιματικών προκλήσεων», τόνισε η Georgieva. «Για να φτάσει εκεί, το σύστημα κοινωνικής προστασίας θα πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο μέσω υψηλότερων επιδομάτων ασφάλισης υγείας και ανεργίας για την προστασία των νοικοκυριών από τους κραδασμούς».

Η ίδια ζήτησε επίσης μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν «να εξισωθούν οι όροι ανταγωνισμού μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και των κρατικών επιχειρήσεων, μαζί με τις επενδύσεις στην εκπαίδευση». «Ο συνδυασμένος αντίκτυπος αυτών των πολιτικών θα μπορούσε να είναι σημαντικός», είπε.

 

Related posts

Ενεργοποιείται η Α΄ φάση του μέτρου ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών

Newsroom

Σκρέκας: Στα 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα η επιδότηση στο ρεύμα τον Απρίλιο

Τηλεργασία: Οδηγός για εργοδότες και εργαζομένους – Υποχρεωτική ανάρτηση λίστας

Newsroom