ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Και το όνομα αυτού «ΑΤΛΑΣ Ι» :Πλοίο Γενικής Υποστήριξης του ΠΝ – Δωρεά Παναγιώτη Λασκαρίδη

Και το όνομα αυτού «ΑΤΛΑΣ Ι» :Πλοίο Γενικής Υποστήριξης του ΠΝ – Δωρεά Παναγιώτη Λασκαρίδη

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας η τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στον Στόλο του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης ανοικτής θαλάσσης, δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη  κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης στο Πολεμικό Ναυτικό.

Την εκδήλωση τίμησε η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος και εκφώνησε λόγο βαρύνουσας σημασίας για τον ρόλο της Ελλάδας ως εγγυήτριας της διεθνούς και ευρωπαϊκής νομιμότητας και όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα της χώρας και κατ’ επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. «Είναι σαφές», τόνισε, «ότι σ’ αυτόν τον αγώνα της Ελλάδας για την επιβολή και τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρέος η ίδια να είναι παρούσα.

Το ίδιο χρέος αναλογεί και στη συμμαχία μας, στο ΝΑΤΟ». Κλείνοντας, ο Πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εμείς, οι Έλληνες […] με τον λαό μας, με το Έθνος μας, και βεβαίως πρωτίστως με τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, και εν προκειμένω με το Πολεμικό μας Ναυτικό, θα επιτελέσουμε την αποστολή μας. Αυτή την αποστολή που την φέραμε πάντοτε ιστορικώς σε πέρας, «και μόνοι και μετά πολλών». […] Γιατί αυτό ακριβώς είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία μας, αλλά και το χρέος μας επίσης ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας εν γένει».

Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, κ. Παναγιώτης Λασκαρίδης, επεσήμανε ότι «δεν έχει υποχρέωση η πολιτεία να τιμά τους πολίτες της, αλλά οι πολίτες να τιμούν την πολιτεία και την πατρίδα. Η πατρίδα δεν χρωστάει στους πολίτες, εμείς χρωστάμε στην πατρίδα. Και τα χρέη αυτά που αναλαμβάνουμε από την ώρα που γεννιόμαστε είναι σαν τα χρέη τιμής: πρέπει πάντα να εξοφλούνται ολόκληρα και εις το ακέραιο». Επίσης, μίλησε για την ανάγκη υλικής υποστήριξης και τη σημασία της εκπαίδευσης και του ηθικού του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, μίλησε μεταξύ άλλων για τις δυνατότητες του πλοίου που εντάχθηκε στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «πρόκειται για ένα πλοίο πολλαπλών ρόλων, με εξαιρετικές ικανότητες, που προσδίδει στο Πολεμικό Ναυτικό πολλαπλές  επιλογές και πλεονεκτήματα, για την υποστήριξη των μονάδων και των έργων του Στόλου».

Τη σημασία της αξιόπιστης υποστήριξης για την ευόδωση κάθε αποστολής τόνισε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ενώ μίλησε για τις δυνατότητες και τις προοπτικές χρήσης του πλοίου. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «οι εξαιρετικές προδιαγραφές κατασκευής του συγκεκριμένου πλοίου, η ύπαρξη σύγχρονου ναυτιλιακού εξοπλισμού και η δυνατότητά του να υποστηρίζει ποικιλιοπτρόπως τις επιχειρήσεις του στόλου θα τύχουν κατάλληλης αξιοποίησης από το πολεμικό Ναυτικό».

Στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, αναφέρθηκε στη σημασία της ένταξης του πλοίου στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς «μετά από πολύ καιρό εντάσσεται στο στόλο μια μεγάλη κύρια μονάδα η οποία αυξάνει ουσιαστικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του». Και συνέχισε λέγοντας ότι «o ρόλος του ΑΤΛΑΣ Ι ως πλοίο γενικής υποστήριξης είναι αυτός που το καθιστά ιδιαίτερα σημαντικό για τα επιχειρησιακά σχέδια και την ανάπτυξη του Στόλου σε όλη την περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος για το συμφέρον της πατρίδας, που είναι μία και αδιαίρετη».

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, μέλη του Κοινοβουλίου, αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Εκκλησίας.

Το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης ΑΤΛΑΣ Ι, μήκους 70 μέτρων, εκτοπίσματος άνω των 3000 τόνων και ηλικίας κάτω των είκοσι ετών είναι ναυπηγημένο για εκτέλεση αποστολών υποστήριξης επιχειρήσεων πλατφορμών άντλησης πετρελαίου (Platform Support Vessel) στην ανοικτή θάλασσα.

Οι εξαιρετικές προδιαγραφές κατασκευής, σε συνδυασμό με την ευκολία αλλαγής της διαμόρφωσης ανάλογα με την αποστολή, προσδίδουν στο πλοίο επιχειρησιακή ευελιξία για υποστήριξη πλοίων στην ανοικτή θάλασσα και όχι μόνο. Η σχεδίαση του σκάφους έχει γίνει με γνώμονα την αξιοπιστία του υλικού, την οικονομία συντήρησης και την εξοικονόμηση προσωπικού. Το σύστημα πρόωσης αποτελείται από δυο κύριες μηχανές που στρέφουν δυο άξονες και τρεις βοηθητικές προπέλες οι οποίες σε συνδυασμό με εκτεινόμενο σύστημα αζιμουθίου επιτρέπουν στο πλοίο να παραμένει δυναμικά ακίνητο (dynamic Positioning) πάνω από οποιοδήποτε σημείο του βυθού. Διαθέτει γερανό και μεγάλο αριθμό δεξαμενών διαφόρων τύπων συνολικής χωρητικότητας 6000 κυβικών μέτρων. Διαθέτει σημαντικές δυνατότητες πετρέλευσης εν πλώ, πυρόσβεσης και ρυμούλκησης ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για διάσωση  άνω των διακοσίων ναυαγών. Η ταχύτητα του πλοίου είναι της τάξης των 14 Κόμβων.

Το ΑΤΛΑΣ Ι θα χρησιμοποιείται σε αποστολές για ανεφοδιασμό των μονάδων του Στόλου, μεταφορά φορτίων, ρυμούλκηση, διάσωση ναυαγών, πόντιση και ανέλκυση αντικειμένων από τη θάλασσα με εξαιρετική ακρίβεια, αντιμετώπιση πυρκαγιών, αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης και ανάληψη ρόλου πλατφόρμας διάσωσης υποβρυχίων.

Related posts

Η τριλογία των λαθών στην αρχή της σχέσης

Newsroom

Μητροπολίτης Μόρφου Μιλάει: Για την ορθοδοξία, το ρόλο της εκκλησίας, το Covid-19, το εμβόλιο και την ΝΤΠ

Newsroom

«Ωνάσης: Τα θέλω Όλα» με τον Σταμάτη Φασουλή έρχεται τον Οκτώβριο στο Θέατρο Παλλάς