ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Καιρός

Καιρός: Πολική «μπάλα» έρχεται από Ιταλία και φέρνει πυκνές χιονοπτώσεις στη χώρα μας

Καιρός: Πολική «μπάλα» έρχεται τις επόμενες ημέρες  από Ιταλία και φέρνει πυκνές χιονοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες στη χώρα μας – Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει»

 

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας, με μια πολική «μπάλα» που στροβιλίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας να στέλνει διαδοχικά κύματα κακοκαιριών.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη η κακοκαιρία αυτή ουσιαστικά θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις από τη Λαμία και πιο πάνω ενώ νοτιότερα θα προκαλέσει ισχυρές βροχές – καταιγίδες.

Η ανάρτηση Μαρουσάκη για το καιρικό φαινόμενο που θα φέρει έντονα φαινόμενα:

«Με την πολική “μπάλα” (θερμοκρασίες στη μέση ατμόσφαιρα κοντά στους -35°) να συνεχίζει να στροβιλίζεται στην ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας και να μας στέλνει διαδοχικά κύματα κακοκαιριών, θα κυλήσουν και οι πρώτες ημέρες της νέας εβδομάδας. Πρακτικά αυτό για τη χώρα μας σημαίνει ότι ο άστατος καιρός θα συνεχίσει να κυριαρχεί με βροχές και κυρίως σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες φαινόμενα τα οποία θα εναλλάσσονται με διαστήματα βελτιωμένου καιρού τα οποία θα είναι μεγαλύτερα προς τα νότια – νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα. Δεν θα απουσιάζουν βέβαια και τα χιόνια από ορεινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας πιθανόν και λίγο χαμηλότερα στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα.
Τα πιο ΔΥΣΚΟΛΑ όμως φαίνεται να μας έρχονται από τα μέσα της εβδομάδας και στη συνέχεια.

 

ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ

Αυτή η “μπάλα” πολικού αέρα που στροβιλίζεται εδώ και ημέρες στην περιοχή της Ιταλίας, είναι ικανή να σχηματίσει πολύ βαθύ βαρομετρικό χαμηλό του οποίου η βαρομετρική πίεση είναι δυνατό να πέσει πολλές χιλιοβαρίδες σε μικρό χρονικό διάστημα οδηγώντας σε αυτό που ονομάζουμε στην Μετεωρολογία “Μετεωρολογική βόμβα”.

Η πρώτη προσπάθεια σχηματισμού “Μετεωρολογικής βόμβας” έγινε την Παρασκευή που μας πέρασε όταν βαρομετρικό χαμηλό από τα δυτικά – βορειοδυτικά τμήματα της Μεσογείου ξεκίνησε το ταξίδι του προς τα ανατολικά με αρχική βαρομετρική πίεση στις 1003 χιλιοβαρίδες και φτάνοντας στην Τυρρηνική θάλασσα βάθυνε με την βαρομετρική πίεση να φτάνει στο κέντρο του τις 990 χιλιοβαρίδες μια πτώση της τάξης των 13 χιλιοβαρίδων σε περίπου 15 ώρες όπου και στη συνέχεια συναντώντας χερσαίες εκτάσεις άρχισε να εξασθενεί.

Αξίζει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη σχηματισμός Μετεωρολογικής βόμβας λαμβάνει χώρα όταν η βαρομετρική πίεση στο κέντρο ενός χαμηλού πέσει 17 χιλιοβαρίδες και άνω σε διάστημα ενός 24ωρου.

Την ερχόμενη Τέταρτη – Πέμπτη αυτή η πολική “μπάλα” αναμένεται να σχηματίσει ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό αυτή τη φορά στα νότια θαλάσσια τμήματα της Ιταλίας και καθώς αυτό θα στροβιλιστεί πάνω από θερμά νερά θα βαθύνει αρκετά προσπαθώντας για άλλη μια φορά να σχηματίσει Μετεωρολογική βόμβα. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια ισχυρή κυκλονογέννεση.

 

ΙΣΧΥΡΗ – ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από Τετάρτη – Πέμπτη και στη συνέχεια το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό από την περιοχή της Σικελίας θα πρέπει να κινηθεί πιο ανατολικά προκαλώντας σοβαρή κακοκαιρία στην περιοχή μας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους αλλά και τα χιόνια αυτή τη φορά και σε χαμηλά υψόμετρα της κεντρικής και βόρειας χώρας. Η κακοκαιρία αυτή ουσιαστικά θα φέρει πυκνές χιονοπτώσεις από τη Λαμία και πιο πάνω ενώ νοτιότερα θα προκαλέσει ισχυρές βροχές – καταιγίδες.

Είναι μια κακοκαιρία που χρειάζεται προσοχή και αρκετή μελέτη μιας και είναι αρκετά δύσκολο τα μετεωρολογικά μοντέλα να προσομοιώσουν αυτές τις κυκλονογεννέσεις που μεταβάλλονται γρήγορα στο χρόνο και στο χώρο.

Ακολουθούν δύο βίντεο από το προγνωστικό μας σύστημα σχετικά με την πορεία των βροχοπτώσεων αλλά και των βαρομετρικών συστημάτων. Είναι εντυπωσιακή η αποτύπωση της κυκλωνικής ροής στους χάρτες των βροχοπτώσεων.

Ο καιρός της Δευτέρας

Σύμφωνα με την ΕΜΥ τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι άστατος στις περισσότερες περιοχές. Ισχυρές βροχές θα πλήξουν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας τη δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο.

Στα κεντρικά, τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο αναμένονται βροχές οι οποίες θα είναι έντονες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, και θα εκδηλωθούν καταιγίδες στα παραθαλάσσια κυρίως τμήματα. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά όλης της χώρας, θα είναι πυκνές στην Ήπειρο και τη δυτική Μακεδονία από τα 800μ και πάνω. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με ανοίγματα με ήλιο ενδιάμεσα.

Η θερμοκρασία, αν και θα παρουσιάσει μια πολύ μικρή πτώση στη βόρεια Ελλάδα, γενικά δε θα αλλάξει σημαντικά. Θα πλησιάσει το μεσημέρι τους 10 – 14 βαθμούς στα βόρεια, 14 στα δυτικά, μέχρι 17 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Στους 18 βαθμούς οι μέγιστες στο νότιο Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε νότιες διευθύνσεις στο Ιόνιο μέχρι 5 – 6 μποφόρ, αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν. Και στο Αιγαίο σε παρόμοιες εντάσεις 3 – 5, πρόσκαιρα και 6 μποφόρ.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις μέχρι το μεσημέρι στα δυτικά του νομού, όπου πιθανόν να ψιχαλίσει λίγο τοπικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9 – 17 βαθμούς Κελσίου, με νότιους ανέμους στις γύρω θαλάσσιες περιοχές 3 – 5 μποφόρ.

Άστατος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, με βροχές και κατά διαστήματα ισχυρές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 – 14 βαθμούς και οι άνεμοι νοτιοανατολικοί 4 – 6 μποφόρ.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Καιρός – Κλέαρχος Μαρουσάκης: Πιθανό κύμα ψύχους στο πρώτο μισό του Μαρτίου

Καιρός: Με Υψηλές θερμοκρασίες και ενισχυμένους βοριάδες ξεκινάει η εβδομάδα

Prootos

Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ: Περιορίστε τις μετακινήσεις προ των πυλών η κακοκαιρία «EVA» (βίντεο)