ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Καιρός

Καιρός: Σε συνθήκες καύσωνα από σήμερα η Ελλάδα

Καιρός: Σε συνθήκες καύσωνα από σήμερα η Ελλάδα

Υψηλότερες από τα συνηθισμένα θα είναι οι θερμοκρασίες των επόμενων ημερών.

 

Μια θερμή εισβολή στα καιρικά δεδομένα θα κληθεί να αντιμετωπίσει από σήμερα η χώρα.

Οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες από τα συνηθισμένα για την εποχή επίπεδα, ωστόσο σύμφωνα με τους μετεωρολόγους δεν θα σημειωθούν τα φαινόμενα καύσωνα που παρατηρήθηκαν πρόσφατα στη βορειοδυτική Ευρώπη, που το θερμόμετρο άγγιξε ακόμα και τους 45 – 47 βαθμούς Κελσίου.

«Μπορεί να έρχεται καύσωνας αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα σημειωθούν στην Αττική θερμοκρασίες ακραίες. Για παράδειγμα, αν διατηρηθούν τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, δεν θα δούμε πιθανότατα στην Αθήνα θερμοκρασίες που θα υπερβαίνουν τους 40-41 βαθμούς Κελσίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος του MEGA, Γιάννης Καλλιάνος.

Αρχικά, τα καιρικά μοντέλα έδειχναν ότι το κύμα καύσωνα θα επηρέαζε τη χώρα μας έως τις 24-25 του μήνα, ωστόσο με τα τελευταία δεδομένα φαίνεται ότι και ο Αύγουστος θα μπει με αυξημένες θερμοκρασίες

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν αναμένεται να είναι τα πεδινά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας, περιοχές στα δυτικά της Θεσσαλονίκης, ο Θεσσαλικός κάμπος, απομακρυσμένες από τις θάλασσες περιοχές της Ηπείρου, τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας αλλά και της Βοιωτίας, ενδεχομένως και οι δυτικότερες περιοχές του νομού Αττικής, τμήματα της Αργολίδας, της Κορινθίας αλλά και της Λακωνίας, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο.

Η σημερινή πρόγνωση

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία υπογραμμίζει ότι σήμερα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς.

Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Το «ζεστό» τριήμερο

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το θερμόμετρο θα σημειώσει νέα άνοδο από αύριο, με το επόμενο τριήμερο να είναι αυτό που θα καταγραφούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες της θερμής αυτής εισβολής.

Ο υδράργυρος μάλιστα, την Κυριακή αναμένεται να σκαρφαλώσει μέχρι και τους 41 –τοπικά και 42- βαθμούς Κελσίου στις ηπειρωτικές περιοχές, όπως η Θεσσαλία, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, ο Πύργος, το Άργος, η Μεσσηνία και η Λακωνία.

Κλέαρχος Μαρουσάκης – ΕΝΑΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ

ΙΟΥΛΙΟΣ 1987 ΙΟΥΛΙΟΣ 2022…ΕΝΑΣ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΣ
Έπρεπε να δείξει το ημερολόγιο μέσα Ιουλίου για να μιλήσουμε για το πρώτο πραγματικά έντονο κύμα ζέστης του φετινού Καλοκαιριού, αν και πολλές φορές μέχρι τώρα έχει γίνει λόγος για καύσωνα, καύσωνα όμως που ποτέ δεν είδαμε. Ίσως η “σκιά” του (πραγματικού) καύσωνα της δυτικής Ευρώπης έχει απλώσει τόσο πολύ τα πλοκάμια της που έναν φόβο τον προκαλεί και σε εμάς παρά το γεγονός ότι δεν είναι λίγα τα καλοκαίρια στο παρελθόν όπου βιώσαμε ισχυρούς καύσωνες όπου και με την τεχνολογία να μας βοηθάει (ανάπτυξη κλιματιστικών κτλ), μάλλον θα έπρεπε να είμαστε πιο εξοικειωμένοι με την όλη αυτή κατάσταση.
Κατά σατανική σύμπτωση το ισχυρό κύμα ζέστης που αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσεται και στην περιοχή μας, συμπίπτει χρονικά με τον φονικό καύσωνα του 1987, όμως σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται η τωρινή κατάσταση με την τότε.
Προχωρώντας στην ανάλυση του όλο φαινομένου που αναμένεται να εξελιχθεί τα επόμενα 24ωρα αξίζει αρχικά να τονίσουμε ορισμένα πράγματα.
1. Πράγματι έχουμε να κάνουμε με ένα ισχυρό κύμα ζέστης, σε καμία όμως περίπτωση δεν θα βιώσουμε το ακραίο κύμα καύσωνα της δυτικής Ευρώπης όπου είδαμε πολλές περιοχές να καταγράφουν θερμοκρασιές ρεκόρ, όπου αν οι 43 ή 45 βαθμοί προς την Ιβηρική χερσόννησο “χωνεύονται” με κάποιον τρόπο μιας και θα πει κάποιος είναι κοντά στην Αφρική, οπότε είναι πιθανό να δούμε κάποια στιγμή και την ακραία ζέστη, δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για τους κοντά 40 βαθμούς προς τα βόρεια τμήματα της Γηραιάς Ηπείρου.
Άρα λοιπόν αν σκεφτούμε τα παραπάνω, οι 39 ή 41 βαθμοί στη γειτονιά μας είναι μια φυσιολογική εξέλιξη τη στιγμή μάλιστα που μερικές δεκαετίες πίσω βιώναμε 43 και 45 βαθμούς για αρκετές ημέρες.
2. Μέχρι στιγμής το φετινό καλοκαιρί δεν έχουμε βιώσει ισχυρή ζέστη με εξαίρεση κάποια τμήματα της επικράτειας όπου είδαμε πιο υψηλές θερμοκρασίες χωρίς όμως μεγάλη διάρκεια. Απεναντίας μάλιστα αυτό που θα θυμούνται οι περισσότεροι από το μέχρι στιγμής καλοκαίρι, είναι οι καταιγίδες, το χαλάζι και οι κεραυνοί.
Άρα λοιπόν αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν θερμανθεί για τα καλά τα κτήρια αλλά και γενικότερα η επιφάνεια του εδάφους, γεγονός που θα βοηθήσει να περάσουμε σχετικά πιο ανώδυνα την πρώτη σοβαρή ζέστη της σεζόν με την βοήθεια πάντα και της τεχνολογίας (ανεμιστήρες, κλιματιστικά κτλ).
3. Το ότι μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει σοβαρά κύματα ζέστης στην επικράτεια, κρατάει τις θάλασσές μας πιο δροσερές. Αυτό σημαίνει ότι και με την ανάπτυξη θαλάσσιας αύρας θα δροσίζονται θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Άρα τα πιο δύσκολα θα αφορούν εσωτερικές ηπειρωτικές περιοχές.
Αφού λοιπόν τονίστηκαν κάποια αισιόδοξα σημεία, πάμε να δούμε το αίτιο αυτής της καιρικής μεταβολής.
Στον χάρτη μας όπου αποτυπώνονται οι αέριες μάζες και με το βαθύ πορτοκαλί χρώμα μπορούμε να παρατηρήσουμε την πολύ θερμή αέρια μάζα που θα φτάσει και στη γειτονιά μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέγιστο της ζέστης θα μας έρθει από τα βορειοδυτικά και αυτό οφείλεται ως έναν βαθμό στο μελτέμι που θα επιμείνει στο Αιγαίο αν και με μικρότερες εντάσεις. Έτσι λοιπόν την περισσότερη ζέστη θα την συναντήσουμε σε εσωτερικές δυτικές και κεντροβόρειες ηπειρωτικές περιοχές όπου ίσως δούμε τον υδράργυρο τοπικά και για λίγο να σπάει το φράγμα των 40°. Πολλή ζέστη και στα νότια τμήματα της Κρήτης αλλά και προς τα Δωδεκάνησα.
Στα σχόλια μιας και το facebook για κάποιον λόγο δεν μας επιτρέπει να προσθέσουμε παραπάνω βίντεο, μπορείτε να δείτε τον χάρτη με τα πιο θερμά γεωγραφικά διαμερίσματα. Ταυτόχρονα παρακάτω έχουμε τοποθετήσει τον χάρτη όπου παρουσιάζονται οι θερμοκρασίες για τη νύχτα και νωρίς το πρωί όπου αν εξαιρέσουμε τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και τα νότια της Κρήτης, στις υπόλοιπες περιοχές η θερμοκρασία θα υποχωρεί σχετικά ικανοποιητικά.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι αν και τα μελτέμια θα υποχωρήσουν αρκετά, ο κίνδυνος για πυρκαγιές θα είναι αρκετά υψηλός λόγω της πολύ θερμής και ξηρής ατμόσφαιρας κάτι που το ζήσαμε και πέρυσι με τις φωτιές στην Βαρυμπόπη.
Σαν πιο δύσκολες ημέρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η Κυριακή και η Δευτέρα όπου στη συνέχεια φαίνεται μια μικρή κάμψη του υδραργύρου η οποία ενδέχεται να γίνει περισσότερο αισθητή προς το τέλος της άλλης εβδομάδας με το μελτέμι να αναλαμβάνει και πάλι δράση.
Κλείνοντας να τονίσουμε ότι την Κυριακή περνάει μια διαταραχή από τα βόρεια της χώρας μας που θα δώσει μπόρες ή και τοπικές καταιγίδες και αυτό ίσως μετριάσει περισσότερο τα επίπεδα ζέστης για εκείνες εκεί τις περιοχές.
Υπομονή και πάντα με προσοχή!

 

Η… πτώση

Οι αρκετά υψηλές θερμοκρασίες θα σημειώσουν πτώση από την Τρίτη. Έτσι από τα ανατολικά θα ξεκινήσει μια μικρή μείωση, με το θερμόμετρο ωστόσο να πέφτει κάτω από τους 38 βαθμούς Κελσίου.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Κακοκαιρία Φίλιππος: Χιόνια ξανά από το μεσημέρι στην Αττική, νέο «κύμα» κακοκαιρίας από αύριο

Newsroom

Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού – Σφοδρές χιονοπτώσεις από την Τρίτη

Για ένα ακόμη χρόνο ξεχάστε την Ελλάδα, μας λέει η Qantas

Newsroom