ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Κακοκαιρία Daniel – Κικίλιας: Στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων υπάρχουν 40 άτομα εγκλωβισμένα σε σπίτια

Κακοκαιρία Daniel – Κικίλιας: Στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων υπάρχουν 40 άτομα εγκλωβισμένα σε σπίτια

 

Ενημέρωση για τις εξελίξεις με την κακοκαιρία «Daniel» και τις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές παρείχαν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής Γεώργιος Πουρνάρας και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Λάζαρος Μαυρόπουλος, ενημερώνοντας μεταξύ άλλων πως οι αγνοούμενοι εξαιτίας των φαινομένων στο χωριό Αγία Τριάδα Καρδίτσας είναι έξι.

 

«Όλος ο κρατικός μηχανισμός έχει εστιάσει στην Θεσσαλία.

 

Το μεγάλο πρόβλημα βρίσκεται μεταξύ Τρικάλων και Καρδίτσας, στον Ληθαίο Ποταμό, που έχει πλημμυρίσει. Η Αγία Τριάδα και τα χωριά Παλαμάς, Μεγάλα Καλύβια και Καλογριά είναι αποκλεισμένα. Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες προσέγγισης. Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται 20 εγκλωβισμένα άτομα στην Αγία Τριάδα και έξι αγνοούμενοι.

Στα Μεγάλα Καλύβια υπάρχουν 40 άτομα σε σπίτια. ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές σπιτιών καταστημάτων αλλά και γεωργικών εκτάσεων… 

Στον Παλαμά δεν έχουμε κάποια αναφορά, πέρα από το γεγονός πως το νερό έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Επιχειρησιακά χρησιμοποιούνται σωσίβιες λέμβοι. Συνολικά έχουν γίνει 885 απεγκλωβισμοί και διασώσεις. Τα ενάρια μέσα ξεκίνησαν πριν λίγο με ένα Super Puma και τέσσερα ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος. Μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν λόγω των καιρικών συνθηκών», είπε ο Βασίλης Κικίλιας.

 

Από την πλευρά του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος είπε:

 

«Όλες οι δυνάμεις μας βρίσκονται σε επιφυλακή στο πλαίσιο του σχεδίου Ξενοκράτης και επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές. Είναι ήδη στις περιοχές 11 μηχανήματα, πάνω από 25 -30 λέμβοι και μεταβαίνουν και άλλες. Σε ετοιμότητά βρίσκονται επτά ελικόπτερα, κλιμάκια έχουν σπεύσει σε σημεία που έχουν πέσει γέφυρες στη Μαγνησία και στο Μουζάκι, ενώ επιχειρούν να συγκρατήσουν και αυτές που καταστρέφονται. Είμαστε δίπλα στους πολίτες από την πρώτη στιγμή και αυτή είναι μια από τις αποστολές μας, να συνδράμουμε την κοινωνία με το σύνολο των δυνάμεών μας».

 

Ακολούθως, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Γεώργιος Πουρναράς ανέφερε πως έχουν γίνει 4.800 κλήσεις στην Πυροσβεστική από πολίτες ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 1.600 αντλήσεις υδάτων και 885 διασώσεις. Περιοχές όπου εστιάζονται οι δυνάμεις των πυροσβεστών είναι η Αργολίδα, το Πόρτο Χέλι, η Νέα Επίδαυρος και η Νεάπολη Λακωνίας καθώς και η Καρδίτσα, τα Τρίκαλα και η Λάρισα. Στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 195 συνεργεία με 480 προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Όπως τόνισε, «σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις επιχειρούμε για να προσεγγίσουμε περιοχές με εγκλωβισμένους. Ήδη ξεκίνησε η εναέρια διάσωση καθώς απεγκλωβίστηκε από την Αγία Τριάδα γυναίκα με αναπηρικά προβλήματα. Θα προσεγγίσουμε και τον τελευταίο πολίτη».

 

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος τονίζοντας πως η ΕΛΑΣ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, από πλευράς των αστυνομικών, 105 απεγκλωβισμοί. «Είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα για όσο χρειαστεί για να παρέχουμε στήριξη στο έργο της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής».

 

Related posts

Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη με αρνητές του κορωνοϊού

Newsroom

Ο σούπερσταρ του βιολιού Nigel Kennedy έρχεται στο Ηρώδειο με τις Τέσσερις Εποχές του Αντόνιο Βιβάλντι 

Στο νοσοκομείο Μεταξά ακυρώνονται χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Newsroom