ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικογένεια - Παιδί

Καλοκαίρι και Παιδί. Τι πρέπει να προσέχετε

Καλοκαίρι και Παιδί η τελεία εποχή για διασκέδαση παιχνίδι και μικρά ατυχήματα.

 

 

Σας παρουσιάζουμε κάποιες βασικές συμβουλές ,για την προστασία των παιδιών σας κατά την διαρκεια αυτού του υπέροχου ελληνικού καλοκαιριού.

 

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού τα παιδιά ιδρώνουν πολύ περισσότερο, καθώς συνεχίζουν να παίζουν αδιάκοπα, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. Αυτή την περίοδο χρειάζονται περισσότερη προσοχή και σωστή ενυδάτωση.

Την περίοδο της έντονης καλοκαιρινής ζέστης ο οργανισμός τους χάνει πολλά υγρά, λόγω της εφίδρωσης, και υπάρχει κίνδυνος αφυδάτωσης , αν δεν αναπληρωθούν τα υγρά που πολύ εύκολα χάνει ο παιδικός οργανισμός.

Παιδιά και αφυδάτωση

Τα παιδιά έχουν αυξημένη ανάγκη για νερό, ιδιαίτερα όταν παίζουν ή τρέχουν, αλλά ακόμη κι αν απλώς κάθονται στον ήλιο πολλές φορές. Όσο πιο μικρό είναι το παιδί, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη του για υγρά. Τα μωρά έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ημερησίως για υγρά απ’ ό,τι τα μεγαλύτερα παιδιά και εμείς αρκετές φορές μπορεί να μην υπολογίζουμε σωστά την ποσότητα που χρειάζονται. Βέβαια όταν νιώθουν ότι διψούν, πίνουν νερό, όμως αυτό δεν είναι αρκετό.

Τα μωρά , αν εκτεθούν στον ήλιο, έστω και για λίγο, επειδή η απροστάτευτη επιφάνειά τους, δηλαδή το κεφάλι που αποτελεί το 1/3 του συνολικού τους όγκου, είναι πολύ πιο εύκολο να χάσουν αρκετή ποσότητα υγρών από εφίδρωση.

Παιδιά και θερμοπληξία

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ζέστη κρύβει τον κίνδυνο της θερμοπληξίας, αν το παιδί σας μείνει πάρα πολλή ώρα εκτεθειμένο στον ήλιο, χωρίς να έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις. Ο κίνδυνος αυτός παραμονεύει τις επικίνδυνες ώρες, στην παραλία κυρίως, ή ακόμη και σε οποιονδήποτε χώρο παιχνιδιού, όπου δεν υπάρχει καθόλου σκιά.

Επίσης, επικίνδυνοι γίνονται για το παιδιά και κάποιοι κλειστοί χώροι μέσα στους οποίους αναπτύσσονται εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες: το αυτοκίνητο, π.χ., όταν μένει σταματημένο με κλειστά παράθυρα και εκτεθειμένο στον ήλιο, ακόμη και για λίγα λεπτά της ώρας.

Παιδιά και κλιματιστικά μηχανήματα

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και με τη χρήση των κλιματιστικών, καθώς το παιδιά συνήθως δεν αντιδρούν όταν «χτυπάει» επάνω τους η ψύξη, παρ’ ότι μπορεί να τα βλάψει.

Τα αποτελέσματα είναι συχνά δυσάρεστα, και η σοβαρότητά τους εξαρτάται από την περίπτωση. Για παράδειγμα, τα πράγματα είναι επικίνδυνα όταν το παιδί παίζει και ιδρώνει και, εν αγνοία του, το κλιματιστικό μηχάνημα είναι στραμμένο πάνω του. Γι’ αυτό, λοιπόν, πρέπει να φροντίζετε να χρησιμοποιείτε σωστά και με μεγάλη προσοχή τα κλιματιστικά και τους ανεμιστήρες, ώστε πραγματικά να ανακουφίζουν το παιδί από τη ζέστη και να μην του προκαλούν μεγαλύτερα προβλήματα.

 Πτώσεις και τραυματισμοί στο κεφάλι 

Τα χτυπήματα στο κεφάλι επίσης αυξάνονται κατά την διαρκεια του καλοκαιριού .Εφόσον το παιδί σας χάσει τις αισθήσεις του κάνει πολλαπλούς εμετούς,έχει αλλαγές στην συμπεριφορά η ότι άλλο οτιδήποτε άλλο ανησυχητικό σημείο θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα. Το ίδιο φυσικά ισχύει αν υπάρχει και ανοικτή πληγή στο κεφάλι η αν δείτε υγρό η αίμα να τρέχει από το αυτί η την μύτη. Κατά κανόνα τα τραύματα είναι αθώα η προκαλούν ήπια η μέτρια διάσειση. Το πιο σημαντικό μετά τον ελεγχο του παιδιού με διάσειση είναι να μην ξαναχτυπήσει το κεφάλι του για διάστημα τουλάχιστον 2 εβδομάδων. Τα συχνά ισχυρά χτυπήματα μπορεί να έχουν μόνιμες επιδράσεις στον εγκέφαλο .

Παιδιά και ιδρώτας

Ο ιδρώτας του παιδιού λόγω ζέστης, αν παραμείνει επάνω του αρκετή ώρα, κυρίως στο μπλουζάκι του, μπορεί να είναι υπεύθυνος για κρυολογήματα στη συνέχεια. Για να αποφευχθεί αυτό, πρέπει να αλλάζετε ρούχα στα παιδιά αν έχουν ιδρώσει πολύ (μετά το παιχνίδι, για παράδειγμα).

Η προστασία των παιδιών

Για να απολαμβάνουν τα παιδιά άφοβα τη ζέστη και τον ήλιο, πρέπει να …λάβετε τα μέτρα σας και να τα προστατέψετε με όλους τους τρόπους.

ΣΥΧΝΟ ΜΠΑΝΙΟ

  • Κάνετε μπάνιο στα παιδιά δύο φορές την ημέρα. Αν έχει πάρα πολλή ζέστη, μπορείτε να τους κάνετε ντους και πιο συχνά.

ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΑΞΕΣΟΥΑΡ

  • Τα ρούχα των παιδιών θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ανοιχτόχρωμα, αν όχι λευκά, καθώς τα σκούρα χρώματα απορροφούν θερμότητα.
  • Ντύστε τα παιδιά σας με βαμβακερά ρούχα και αποφύγετε τα συνθετικά, γιατί κάποιες ουσίες τους αναπτύσσουν μεγάλες θερμοκρασίες και ταυτόχρονα, δεν επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει.
  • Το καπέλο είναι απολύτως απαραίτητο όταν τα παιδιά  είναι εκτεθειμένο στον ήλιο.
  • Απαραίτητα είναι και τα γυαλιά ηλίου, εφόσον το παιδί είναι σε ηλικία ώστε να μπορεί να τα φορέσει χωρίς να τραυματιστεί.
  • Φροντίστε να μη μένει το παιδί με τα ίδια ρούχα. Αλλάξτε τουλάχιστον το φανελάκι ή φορέστε του ένα ελαφρύ ζακετάκι μετά το παιχνίδι ή έπειτα από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα το έχει κάνει να ιδρώσει.
  • Καλό είναι τα παιδιά το καλοκαίρι να έχουν κοντά μαλλιά. Στα κοριτσάκια, αν δεν θέλετε να τους κόψετε τα μαλλάκια, φροντίστε να τους τα μαζεύετε ψηλά στο κεφάλι, ώστε να μην ιδρώνουν.

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΣΕ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

  • Μην αφήνετε τα παιδιά να βρίσκονται έξω το μεσημέρι. Από τις 12 έως τις 3 είναι οι πιο ζεστές ώρες της ημέρας, ακατάλληλες για βόλτες, παιχνίδι ή μπάνιο στη θάλασσα. Αν δεν γίνεται αλλιώς, τουλάχιστον φροντίστε να βρίσκεται σε περιοχές με δέντρα, ώστε να υπάρχει σκιά.
  • Το καροτσάκι του μωρού πρέπει οπωσδήποτε να έχει προστατευτική ομπρέλα ή κάποιο άλλο ειδικό κάλυμμα για τον ήλιο.
  • Η ειδική για παιδιά αντηλιακή κρέμα, με υψηλό δείκτη προστασίας, είναι απολύτως απαραίτητη για το παιδί κάθε στιγμή που βρίσκεται εκτός σπιτιού.
  • Όταν πηγαίνετε στη θάλασσα, μην αφήνετε τα παιδιά εκτεθειμένα στον ήλιο για πολύ. Φροντίστε να κάθονται κάτω από την ομπρέλα ή από κάποιο δέντρο, δηλαδή σε σκιά.
  • Όταν παίζει το παιδί στην παραλία, πρέπει να του φοράτε βρεγμένο καπέλο ή να του βρέχετε τακτικά το κεφάλι με νερό.
  • Όταν βρίσκεστε έξω με το παιδί, πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό ή πορτοκαλάδα. Η πρόσληψη υγρών είναι από τα κυριότερα προληπτικά μέτρα εναντίον των προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά η ζέστη. 

ΔΡΟΣΕΡΟ ΣΠΙΤΙ 

  • Τις ώρες που ο ήλιος «πέφτει» στα δωμάτια -ειδικά αν το σπίτι είναι απροστάτευτο, όπως ένα ρετιρέ- πρέπει να κλείνετε τα περισσότερα εξωτερικά ρολά και να αφήνετε ανοιχτές τις τζαμόπορτες ή τα παράθυρα. Ακόμη και το βράδυ, αν έχει ζέστη, φροντίστε να αφήνετε λίγο ανοιχτό το παράθυρο στο παιδικό δωμάτιο.
  • Μην χρησιμοποιείτε στο δωμάτιο του μικρού ανεμιστήρες.
  • Αν υπάρχει γενικά κλιματισμός στο σπίτι, καλό είναι να διατηρείτε την ίδια θερμοκρασία σε όλους τους χώρους του και να φροντίζετε ώστε να μην είναι πολύ χαμηλή. Με πολλή προσοχή πρέπει να χρησιμοποιείτε στο παιδικό δωμάτιο τα κλιματιστικά μηχανήματα. Αν είναι απαραίτητο, προσέχετε να είναι στραμμένα προς τα πάνω, ώστε σε καμία περίπτωση να μην ενοχλήσουν το παιδί.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

  • Μην αφήνετε ποτέ -ούτε για λίγα λεπτά- τα παιδιά στο αυτοκίνητο μόνα τους. Στο εσωτερικό του, όταν χτυπάει ο ήλιος, αλλά και όταν βρίσκεται στη σκιά με κλειστά παράθυρα, αναπτύσσονται αυτούς τους μήνες υψηλές θερμοκρασίες.
  • Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή μιας μεγάλης βόλτας, φροντίστε ώστε το παιδί να κάθεται από την πλευρά όπου υπάρχει περισσότερη σκιά. Υπάρχουν ακόμη και κάποιες ειδικές, προστατευτικές κατά του ήλιου, σήτες για τα παράθυρα του αυτοκινήτου, οι οποίες εφαρμόζουν εύκολα με ειδικές βεντούζες.
  • Έχετε πάντα μαζί σας στο αυτοκίνητο ένα μπουκάλι νερό, ακόμη και όταν πηγαίνετε απλώς μια βόλτα με το παιδί.
  • Βεβαιωθείτε ότι το κλιματιστικό του αυτοκινήτου δεν είναι στραμμένο πάνω στο παιδί και ότι η θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή.

 

Related posts

Γονείς κοιμηθείτε ήσυχοι…: Η «Πέππα το γουρουνάκι» προμοτάρει ομόφυλα ζευγάρια με παιδιά! – Χαρά στην ΕΡΤ «που αλλάζει ο κόσμος»

Newsroom

Η Αποστολή της Ορθοδοξίας ενώπιον της τρίτης χιλιετίας- Προβλήματα και προοπτικές

Lockdown στο χωριό με τα πεθερικά: Πώς να το περάσετε χωρίς ν’ ανοίξει ρουθούνι