ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
Υγεία

Κάνε τώρα τη στοματική υγεία προτεραιότητά σου!

Κάνε τώρα τη στοματική υγεία προτεραιότητά σου!

Το στόμα μας αποτελεί «πύλη εισόδου» μικροβίων στον οργανισμό, γι’ αυτό και σήμερα περισσότερο από ποτέ, η φροντίδα της στοματικής υγείας πρέπει να γίνει η απόλυτη προτεραιότητά μας

 

Η στοματική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γενική υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η στοματική υγεία αποτελεί ένα από τα στοιχεία που καθορίζουν τη γενική υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμου.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι χωρίς κατάλληλη αντιμετώπιση ενδέχεται ορισμένα νοσήματα του στόματος να επηρεάσουν αρνητικά ολόκληρο το σώμα. Παράλληλα, γενικά νοσήματα ενδέχεται να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στο στόμα, ενώ για κάποια νοσήματα, όπως η περιοδοντίτιδα και το μεταβολικό σύνδρομο ή η περιοδοντίτιδα και ο σακχαρώδης διαβήτης, η σχέση αποδεικνύεται αμφίδρομη. Μάλιστα από τις πλέον μελετημένες συσχετίσεις είναι αυτή ανάμεσα στον σακχαρώδη διαβήτη και την περιοδοντίτιδα, νοσήματα που έχει φανεί ότι αλληλεπιδρούν και το ένα νόσημα επιδεινώνει το άλλο.

Σημειώνεται επίσης ότι οι χρόνιες οδοντικές και περιοδοντικές λοιμώξεις αποτελούν διεθνώς την κύρια αιτία απώλειας των δοντιών. Επιπρόσθετα η κακή στοματική υγεία μπορεί να διαταράξει την ποιότητα της ζωής επηρεάζοντας βασικές λειτουργίες όπως ο ύπνος και η ομαλή λήψη τροφής.

Καθίσταται προφανές ότι η κακή στοματική υγεία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο σε κάθε έκφανση της κοινωνικής, προσωπικής και επαγγελματικής μας ζωής, διαταράσσοντας από τις διαπροσωπικές σχέσεις και την αυτοπεποίθησή μας μέχρι το σχολείο, την εργασία και τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας μας με τους άλλους ανθρώπους.

Μια δυσάρεστη εξέλιξη όπως η παραπάνω ωστόσο, θα μπορούσε να αποφευχθεί δεδομένου ότι τα κύρια στοματικά νοσήματα είναι δυνατόν να προληφθούν πολύ αποτελεσματικά με σωστή εφαρμογή κατάλληλων προληπτικών μέτρων, ιδιαίτερα με τη σωστή στοματική υγιεινή.

Τη σημασία της φροντίδας της στοματικής υγείας μας υπενθυμίζει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία.

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε συνεργασία με την ΑΙΜ, την εταιρεία που εμπιστεύονται χιλιάδες Έλληνες για τη φροντίδα των δοντιών τους, στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα για τη στοματική υγεία και μας επισημαίνει ότι χάρη σ’ ένα υγιές στόμα θα έχουμε την τόλμη, την αυτοπεποίθηση και την σιγουριά να χαμογελάμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους γύρω μας.

Συχνά όμως δεν δίνουμε τη δέουσα προσοχή στη φροντίδα του στόματός μας, ξεχνώντας πόσο σημαντικό είναι. Με αυτό τρώμε, μιλάμε και χαμογελάμε με σιγουριά. Με αυτό χαιρόμαστε τη ζωή.

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να δεσμευτούμε για την φροντίδα του στόματός μας, να βρίσκουμε χρόνο να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο μας και να τον… βοηθάμε να βοηθήσει τα δόντια μας.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

Related posts

Σκόρδο ωμό ή μαγειρεμένο; Τι αλλάζει για την υγεία μας

Newsroom

Το χαμόγελο είναι το καλύτερο anti-stress φάρμακο.

Newsroom

Πως να αντιμετωπίσετε τις «κρίσεις πανικού»!