ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Κανταΐφι: το επίσημο κέρασμα για της ημέρες της Σαρακοστής 

Κανταΐφι: το επίσημο κέρασμα για της ημέρες της Σαρακοστής

 

Κανταΐφι, Μπακλαβάς και Γαλακτομπούρεκο, είναι οι συνταγές που είναι συνδεδεμένες με τα έθιμα της Αποκριάς.

 

 

Σήμερα φίλες και φίλοι μου σας έχω ετοιμάσει ένα αγαπημένο ελληνικό γλυκό,”κανταΐφι” ένα από τα τρία επίσημα κεράσματα που προσφέρουν οι γυναίκες στους καλεσμένους της ημέρες της Σαρακοστής .

 

Τι θα χρειαστούμε…

Για 24 κανταΐφια κλασικού μεγέθους (3 σειρές Χ 8 κομμάτια)

  • 450 γρ. κανταΐφι
  • 300 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 100 γρ. ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. καρύδι χοντροκομμένο
  • 1/2 κ. γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 κ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • 1 βανίλια

Για το σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 3 ποτήρια νερό
  • 1/2 λεμόνι τον χυμό
  • 1 κ. σούπας γλυκόζη
  • 2 βανίλιες

Πώς θα το φτιάξουμε…

Μερικά “μυστικά” για να έχει  επιτυχία το κανταΐφι που θα φτιάξετε  είναι και η σωστή επιλογή των υλικών. Δοκιμάστε τα καρύδια, αν τα πάρετε καθαρισμένα. Να είναι γλυκά, νόστιμα και να μην έχουν άσχημη μυρωδιά (ταγγισμένα).  Φροντίστε το κανταΐφι που θα επιλέξετε να είναι προσεγμένο, φτιαγμένο με καλές πρώτες ύλες, με λεπτές και ελαστικές ίνες και αφού ψηθεί να μείνει μέσα υγρό, μαλακό και βουτυράτο, αλλά απ΄έξω τραγανό και ροδοκοκκινισμένο. Και φυσικά μην παραλείψετε το καλής ποιότητας φρέσκο βούτυρο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σ΄ένα κατσαρολάκι και βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά από την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Κόβουμε το παγωμένο βούτυρο σε κυβάκια. Χοντροκόβουμε και τα καρύδια. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά.

Ξανοίγουμε καλά το κανταΐφι. Παίρνουμε μία ποσότητα όπως στην φωτογραφία και το απλώνουμε στον πάγκο εργασίας. Βάζουμε πάνω μία κουταλιά από το μείγμα της γέμισης και ένα κυβάκι βούτυρο. Ρολάρουμε και τυλίγουμε.

Τοποθετούμε τα τυλιγμένα κανταΐφια σε βουτυρωμένο ταψί. Λιώνουμε τα κυβάκια βούτυρο που μας περίσσεψαν και ρίχνουμε 1 κ. σούπας σε κάθε κανταΐφι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 ºC μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια, περίπου 45 λεπτά ανάλογα τον φούρνο. Μόλις το βγάλουμε, έτσι όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε προσεκτικά με το κρύο σιρόπι και πασπαλίζουμε με το ψιλοκομμένο φυστίκι Αιγίνης. Καλά είναι να μείνει όλη την νύχτα να ρουφήξει καλά το σιρόπι και μετά να το απολαύσετε.

 

Tips 

Πολύ βασικό στο σωστά σιροπιασμένο κανταΐφι είναι το καλό ψήσιμο. Μέτρια θερμοκρασία και παραπάνω χρόνος ψησίματος ώστε να ψηθεί μέχρι την καρδιά του. Το καλά ψημένο κανταΐφι θα ρουφήξει σωστά το σιρόπι και μετά θα παραμείνει τραγανό εξωτερικά και ζουμερό στην καρδιά του χωρίς να στάζει σιρόπια. Για αυτό να έχετε υπομονή και το παρατεταμένο σε χαμηλό φούρνο ψήσιμο θα τους δώσει βαθύ ρόδινο και λαχταριστό χρώμα. Δεν υπάρχει πιο άσχημο, από το να σου σερβίρουν ασπριδερό κανταΐφι μαλακό που στάζει ζουμιά.

 

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την καρυδόψιχα με φυστίκι Αιγίνης ή αμυγδαλόψιχα.

 

Καλή επιτυχία!

Related posts

Κόκορας χωριάτικος στιφάδο

Παραδοσιακός Φασουλονταβάς του Σεφ Γιώργου Τσελεμεντέ

Γαύρος με κόκκινη σάλτσα και κάπαρη του Γιώργου Τσελεμεντέ