ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Καπέλο 187% στα τιμολόγια ρεύματος… το γνωρίζει ο υπουργός Ενέργειας;

Καπέλο 187% στα τιμολόγια ρεύματος… το γνωρίζει ο υπουργός Ενέργειας;

Τα σούπερ κέρδη στους προμηθευτές ενέργειας, η επιβάρυνση των καταναλωτών και οι δήθεν εκπτώσεις της ΔΕΗ λόγω κορωνοϊού

Σούπερ κέρδη για τους προμηθευτές ενέργειας έφερε ο Covid 19, οι οποίοι βλέπουν τα περιθώρια κέρδους να τριπλασιαζονται ανά kwh και μάλιστα σε μία κρίσιμη στιγμή για την οικονομία όταν περισσότερες από 450.000 υποχρεώθηκαν σε λουκέτο καθώς η κυβέρνηση προέταξε το δημόσιο συμφέρον εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊου.
Ο πρώτος προμηθευτής ενέργειας της χώρας σέρνει το χορό της κερδοσκοπίας και πρόκειται  για τη Δημοσία  Επιχείρηση Ηλεκτρισμού που παρότι ζήτησε την κατανόηση των καταναλωτών τον περασμένο Σεπτέμβριο, ανεβάζοντας τα τιμολόγια ρεύματος έως 25% υψηλότερα με τη συναίνεση της πολιτικής ηγεσίας  του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στην  παρούσα  επιστρέφει… ψίχουλα  στους πελάτες της.
Είναι απορίας άξιο πως ο υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης αφήνει την κρατική ΔΕΗ  να τιμολογεί την  kwh στα 0,11058 για κατανάλωση έως 2000 kwh όταν το κόστος ρεύματος διαμορφώνεται από το Μάρτιο στα 40  ευρώ  την Mwh και ανα Kwh αντιστοιχεί σε 0,040  ευρώ.
Ποιο είναι το λειτουργικό κόστος της εταιρείας, δικαιολογείται η τιμή της Kwh  για τη ΔΕΗ να βρίσκεται στα 0,11058 ευρώ;
Η απόσταση από το κόστος ρεύματος σε σχέση με την τελική τιμή προς τον καταναλωτή είναι 0,0758 ευρώ, φέροντας εκατοντάδες εκατομμύρια έσοδα στην επιχείρηση τα οποία όμως προέρχονται από τους πενιχρούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών
Τα επιτελεία των προμηθευτών ενέργειας από  τη ΔΕΗ μέχρι την μικρότερη εταιρεία  τρίβουν τα χέρια από την κατακόρυφη πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος που είναι η τιμολόγηση κόστους του ρεύματος.
Πέρυσι το Ιανουάριο η τιμή ΟΤΣ ήταν στα 75,28 ευρώ ανά  Mwh  και τον Ιανουάριο του 2020 είχε υποχωρήσει στα 58,38  ευρώ  ανά Mwh, η πτώση  στη τιμή  του ρεύματος ήταν  22%.
Το  Φεβρουάριο του 2019 ήταν στα 69 ,01 ευρώ και φέτος κατρακύλησε στα 49,23 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 28% στο  κόστος  ρεύματος.
Το Μάρτιο  η μέση  τιμή της ΟΤΣ  έχει  υποχωρήσει  στα επίπεδα των 40 ευρώ ανά Mwh και αναμένεται να υποχωρήσει σε πιο χαμηλά επίπεδα  λόγω της  μειωμένης  ζήτησης  ρεύματος.
Το κλείσιμο των επιχειρήσεων και ειδικότερα αρκετές μονάδες ενεργοβόρες όπως είναι  θυγατρικές  εταιρείες  του ομίλου  Βιοχάλκο  ενώ  κάποιες άλλες  να υπολειτουργούν  οδήγησαν στη μείωση της ζήτησης σε ηλεκτρική ενέργεια
Οι εταιρείες παροχής  ενέργειας όμως διατηρούν τα τιμολόγια ρεύματος τα ύψη τόσο  για τα νοικοκυριά όσο  και για τις επιχειρήσεις.
Η ΔΕΗ  που έσυρε πρώτη το χορό  της ανόδου των τιμολογίων  της  από τον  περασμένο Σεπτέμβριο  είχε  ως αποτέλεσμα η τιμή της Kwh που  πληρώνει ο οικιακός πελάτης της να είναι υψηλότερη κατά 187%  σε σχέση με το κόστος ρεύματος.
Το τιμολόγιο της για κατανάλωση μέχρι 2000  kwh  είναι  0,11058  ευρώ ανά Kwh όταν το κόστος διαμορφώνεται σε 0,040 ευρώ.
Οι  ιδιώτες πάροχοι ενέργειας σημειώνουν μικρότερες υπεραξίες αλλά ικανοποιητικές που φτάνουν  έως το 112%  όταν η μέση  τιμή  της kwh είναι στα 0,085 ευρώ.
Οι τελευταίες εξελίξεις εξαιτίας του Covid19 τα φέσια   έναντι των παρόχων  έχουν αυξηθεί  λόγω οικονομικών δυσκολιών  των νοικοκυριών.
Τη ίδια στιγμή η κυβέρνηση  ετοιμάζει  μέτρα προστασίας  για τους προμηθευτές  ενέργειας αλλά  χωρίς  να συνδέει τα μέτρα με την τιμή της kwh.
Έτσι  η  αγορά της ενέργειας μένει στο απυρόβλητο ενώ οι  κρατικές υπηρεσίες  αναζητούν  φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά των καυσίμων και σε άλλους  κλάδους.
Το πιο αξιοπερίεργο είναι ότι αρκετές εταιρείες είχαν εφαρμόσει στα συμβόλαια τη ρήτρα  ΟΤΣ μόνο στην άνοδο ενώ στην πτώση  την απέσυραν.
Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία  με το Υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα  αντιμετωπίσει το θέμα  ως  φαινόμενο αισχροκέρδειας ή  θα αφήσουν τους  προμηθευτές ενέργειας να κερδοσκοπούν σε βάρος των πελατών τους  διατηρώντας τα τιμολόγια στα ύψη και μάλιστα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για  η οικονομία.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnws.gr
Πηγη www.bankingnews.gr

Related posts

Προσαγωγές από την ΕΛ.ΑΣ σε αντιπροσωπεία του προεδρείου των εργαζομένων του επισιτισμού και του τουρισμού

Newsroom

Κριτική θεάτρου: Είδαμε Δεσποινίς Τζούλια

Newsroom

O Γιάννης Πάριος επιστέφει δυναμικά με ένα νέο διπλό ερωτικό cd «Αχ Αγάπη…Αχ Έρωτα»