ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικογένεια - Παιδί

Καριέρα – εγκυμοσύνη – κατάψυξη ωάριων: Η δυσκολία στο να είσαι γυναικά σήμερα

Καριέρα – εγκυμοσύνη – κατάψυξη ωάριων: Η δυσκολία στο να είσαι γυναικά σήμερα

 

Διάφορες στις  απαιτήσεις   υποχρεώσεις,  χάος στην οργάνωση, προσπάθεια ικανοποίησης όλων, ποιος είναι ο σύμμαχος σε όλα αυτά,  συνεχής μάχη με το χρόνο – στρες – κόπωση – φόβος.

 

Η θέση της γυναίκας έχει καθιερωθεί πλέον στη κοινωνία, δεν πιστεύω πως κάποιος μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Προφανώς και υπολείπονται ακόμα κάποιες «πινελιές», αλλά εάν θες να δεις το ποτήρι μισογεμάτο και συγκρίνεις το σήμ`ερα με 40-50 χρόνια πριν… δεν χρειάζεται να ειπωθούν περισσότερα, έχει γίνει από άλλους πολύ καλύτερα.

Εμένα οι σκέψεις μου δεν είναι στο τότε, δεν την πρόλαβα την προηγούμενη εποχή, μόνο μαρτυρίες έχω ακούσει.

Εγώ είμαι στο σήμερα, 2 ος μήνας του 2023, και προσπαθώ να σκεφτώ τη θέση της γυναίκας μου, της αδερφής , φίλης, συναδέλφου, γειτόνισσας και της κάθε γυναίκας που μεγαλώσαμε παράλληλα. Όσο πιο απλά και στοχευμένα συμβουλεύει κάποιος παλαιότερος έναν άντρα καριέρας τόσο δύσκολη, μπερδεμένη, χαοτική και συνεχώς μεταβαλλόμενη είναι η συμβουλευτική που λαμβάνει μια γυναίκα.

Και αυτό φωτογραφίζεται και στη κοινωνία, οι άντρες γύρω στα 30 συνήθως συμπορεύονται πλέον μεταξύ τους στην ενήλικη ζωή ενώ για τη γυναίκα απλώς ξεκινάει μια ακόμη στρεσογόνα δεκαετία. Άδικο… Δες το σαν παράδειγμα, είσαι άντρας στα 20 σου και υπάρχει ομοφωνία, πτυχίο – στρατός – καριέρα – οικογένεια, άντε ίσως να αλλάξεις λίγο τη σειρά. Αν είσαι γυναίκα όμως; πτυχίο – παιδί – καριέρα – παιδί – γάμος – καριέρα – νοικοκυριό – γάμος – εργασία – καριέρα – μητέρα … και όλα αυτά μαζικά τα ακούς καθημερινά, παράλληλα, ταυτόχρονα, κανείς δεν νοιάζεται τι θες, πως το βλέπεις, πότε το θες, χάος, και η γυναίκα να θέλει να τα ικανοποιήσει όλα μέχρι να της σπάσουνε τα νεύρα, να επικεντρωθεί στο θέλω που έχει την εκάστοτε στιγμή και ενώ έχει την δυνατότητα να τα πετύχει όλα με μια σωστή στρατηγική, καταλήγει να μην το αποκτάει και δεν είναι υπαίτια για αυτό!!

Της το στέρησε αυτή η κακή συμβουλευτική.

Ναι έχει τις ίδιες υποχρεώσεις και ανάγκες με τον άντρα, και έναν εργοδότη που την κοιτάει κάθε πρωί τρομαγμένος μην ακούσει για άδεια μητρότητας, για να μην πω ότι προοδεύουν, έναντί της , άντρες με λιγότερα προσόντα επειδή… ναι ακριβώς.

Και ποιος την στηρίζει σε όλο αυτό; Η μητέρα ;

Και εκείνη μεγάλωσε σε άλλες συνθήκες, σε μεταβατική περίοδο μεν αλλά άλλες συνθήκες, το παρελθόν ακόμα βουίζει σε εκείνη, νίκησε μεν την επανάσταση της αλλά δεν μπορεί να συμβουλεύσει για το σήμερα, δεν το έζησε! Ποιος λοιπόν θα την στηρίξει; Το κράτος;; Η κοινωνία;; Ποιος; Κανένας, και δεν χρειάζεται κιόλας, η γυναίκα μπορεί μόνη της φτάνει ωστόσο να μην της σπας τα νεύρα και να τη αφήσεις να  οργανώσει εκείνη τη ζωή της. Σαν κοινωνία μόνο πρέπει να φροντίσουμε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση στη πληροφορία.
Η γυναίκα καριέρας συνήθως μετά τα 35 αρχίζει να σκέφτεται πιο τακτικά για ένα παιδί, αφού έχει παλέψει με όλα τα παραπάνω για να καθιερωθεί. Η πιθανότητα να συλλάβει όμως έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται από τα 30, συν όλο το στρες των προηγούμενων ετών που σκάει μαζικά , άντε να μην πάθεις κρίση πανικού… Και αν σκεφτείς ότι παράλληλα πρέπει να κρατήσει τα κεκτημένα της … θα μπορούσα να μιλάω μέχρι αύριο… Πρέπει να είναι έτσι όμως;

Εσύ κράτος – κοινωνία, τι κάνεις γι αυτό;

Υπογονιμότητα στην Ελλάδα, μείωση πληθυσμού, το κράτος ζητάει γεννήσεις… Οκ, κάποια ενημέρωση γίνεται, κάποια χρηματικά επιδόματα και στήριξη δίδεται, αλλά είναι μόνο οικονομικό το θέμα; Δεν το πιστεύω αυτό. Το οικονομικό στην γυναίκα καριέρας 35 ετών είναι πιο ξεκάθαρο, και ναι μια μικρή στήριξη θα βοηθήσει αλλά η γονιμότητα έχει μειωθεί…

Και αν τραβήξει λίγο ακόμα; 37..38..39…..40 !!
Ελεύθερη πτώση, τρέξε για εξωσωματική, που και εκείνη θαύματα δεν κάνει. Και βλέπεις και κάποιες πολυεθνικές με καλά και στοχευμένα «human resources departments» που ενοχλούνται που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ικανότατη 30αρα υπάλληλο τους στα πιο παραγωγικά της χρόνια και προτίμησαν τον «καλούτσικο» άντρα… Κι όμως η Apple βρήκε τη χρυσή τομή! Τη λύση! Ενημέρωσε τις υπαλλήλους για την κρυοσυντήρηση και κάλυψε μέσα στα ασφάλιστρα της όλο το κόστος!! Και έτσι κατάφερε να πάρει το μέγιστο από την υπάλληλο της, χωρίς να τη χάσει για κάποιο διάστημα και κυρίως χωρίς να της στερήσει κάτι από τη ζωή της. Γιατί στα 36-37 η υπάλληλος τους μπόρεσε να συλλάβει χρησιμοποιώντας δικά της ωάρια ! του 28 χρονου εαυτού της! Μήπως να αντιγράψουν και κάτι άλλο πέρα από τα I phone οι ανταγωνιστές της;

Μήπως η κοινωνία – κράτος μας να παραδειγματιστεί και να κινηθεί
αναλόγως;;

 

Γράφει ο  Μιχάλης Νικολιδάκης: Ειδικευόμενος Γυναικολόγος στο Αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

 

 

Πηγη www.greekaffair.news

Related posts

Δυσκολίες με την οικογένεια και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Newsroom

Παιδιά υιοθετημένα από «Ομοφυλόφιλα Ζευγάρια » στρέφονται εναντίον τους

Newsroom

Σιατίστης Παύλος: Γιατί υπάρχουν τόσα διαζύγια στις μέρες μας;

Newsroom