ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Το καρπούζι μας παχαίνει; Μύθος ή Αλήθεια;

karpouzi-καρπουζι

Το καρπούζι μας παχαίνει; Μύθος ή Αλήθεια;

Από το 2.500 π.Χ. οι Αιγύπτιοι μετέφεραν το καρπούζι μαζί τους ως πηγή νερού, ενώ σημαντικές ιστορικές αναφορές τοποθετούν την πρώτη καλλιέργεια του γύρω στο 5.000 π.Χ. στην Αφρική. Στην σημερινή εποχή καλλιεργείται και στην χώρα μας σε μεγάλη κλίμακα και καταναλώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες από την πλειοψηφία των Ελλήνων καταναλωτών.

Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που αφορούν τις θερμίδες του δημοφιλούς φρούτου.

Θρεπτική αξία του καρπουζιού

Το καρπούζι, όπως όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, έχει μεγάλη θρεπτική αξία και ελάχιστες θερμίδες κάτι που το καθιστά ιδανικό για δίαιτα. Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης C και βήτα-καροτίνης, ουσιών που έχουν αντιοξειδωτικές και διαπιστωμένες αντικαρκινικές ιδιότητες. Είναι μια αξιόπιστη πηγή απορροφήσιμης βιταμίνης Β6, σημαντικής για την ομαλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος που αποδεδειγμένα συμβάλει στη σύνθεση τριών βασικών ορμονών στον εγκέφαλο, της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης, και της μελατονίνης.

Επιπλέον το καρπούζι έχει σημαντικά ποσοστά λυκοπενίου που του προσδίδουν ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά στην πρόληψη καρκίνου του προστάτη αλλά και στην προστασία της καρδιάς. Τέλος, οι σπόροι του καρπουζιού περιέχουν την ουσία cucurbocitrin που βοηθά στη μείωση της πίεσης και στη βελτίωση της λειτουργίας των νεφρών.

Καρπούζι και δίαιτα λοιπόν, πάνε μαζί!

  • Θερμίδες: 31 Kcal
  • Σάκχαρα ολικά (εκ των οποίων μόνο φρουκτόζη και φυσικά όχι ζάχαρη): 5%
  • Καροτίνη (πρόδρομος ουσία της Bιτ. Α): 230 μg
  • Μαγνήσιο: 8 mg
  • Βιταμίνη C: 8mg
  • Βιταμίνη Β6: 0.14mg
  •  Κάλιο: 100 mg
  • Φυτικές ίνες: 0,3g
  • Νερό: 92%

Εάν θέλετε λοιπόν να δροσιστείτε, να καταναλώσετε κάποιο φρούτο ή φυσικό χυμό, το καρπούζι είναι μια άριστη επιλογή. Μερικές διαδεδομένες συνταγές με καρπούζι που δεν έχουν πολλές θερμίδες είναι: κομπόστα καρπούζι, η καρπουζόπιτα, γλυκό του κουταλιού, ψητό καρπούζι με φέτα και μυρωδικά, ακόμα και κοκτέιλ.

Related posts

Κλινική μελέτη – Κρητικό Ίαμα: Καινοτόμος συνδυασμός 3 κρητικών Βοτάνων «πολεμά» ιώσεις γρίπη…

Newsroom

Μαστογραφία: Είναι η λύση για τις γυναίκες με πυκνούς μαστούς;

Newsroom

Έρευνες έδειξαν ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για την αύξηση του καρκίνου στο θυρεοειδή