ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνία

Καθ. Δασολογίας ΑΠΘ Δ. Μπακαλούδης: «Η επέμβαση στην καταστροφική πυρκαγιά της Δαδιάς δεν ήταν άμεση»

Καθ. Δασολογίας ΑΠΘ Δ. Μπακαλούδης: «Η επέμβαση στην καταστροφική πυρκαγιά της Δαδιάς δεν ήταν άμεση»

Για την καταστροφική πυρκαγιά στην Δαδιά και τα πιθανά λάθη που υπήρξαν αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Καθηγητής Δασολογίας ΑΠΘ Δημήτρης Μπακαλούδης στον maximum fm και τον Δημήτρη Κολιό.

Ο κ. Μπακαλούδης έδωσε πολλές διαφορετικές εκτιμήσεις για την καταστροφική πυρκαγιά της Δαδιάς, τις οποίες μέχρι στιγμής δεν γνωρίζαμε.

Αναφερόμενος στην έναρξη της φωτιάς στην περιοχή της Λύρας τόνισε ότι υπήρξε λάθος προσέγγιση καθώς τα τελευταία χρόνια απουσιάζει από την περιοχή η Δασική Υπηρεσία, υπάλληλοι της οποίας γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, τα μονοπάτια και τις αντιπυρικές ζώνες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην ραδιοφωνική εκπομπή « Υπήρξαν πολύ δυσκολότερες πυρκαγιές από την συγκεκριμένη και υπήρξε άμεση επέμβαση γιατί υπήρχαν οι υπάλληλοι της δασικής υπηρεσίας που γνώριζαν την περιοχή, την καύσιμη ύλη, της υποδομές και τις αντιπυρικές ζώνες και το οδικό δίκτυο, που θα μπορούσε να υπάρξει άμεση επέμβαση στην πυρκαγιά»

 «Εκ  του αποτελέσματος βλέπω ότι υπήρξε αναποτελεσματικότητα»

Ο Καθηγητής Δασολογίας του ΑΠΘ αναφέρθηκε και στην νομοθεσία της προστατευόμενης περιοχής και είπε ότι «θα έπρεπε να υπάρχει παρουσία του ανθρώπου που να απομακρύνει την βιομάζα. Υπήρξαν διαχρονικά κάποια λάθη που με βάση την Υπουργική Απόφαση (2006) περί απαγόρευσης της ανθρώπινης παρέμβασης που θα μπορούσαν να μην μας έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση. Όπως η παρουσία του ανθρώπου την περίοδο που δεν γίνονται οι αναπαραγωγές των αρπακτικών».

Για την  απαγόρευση της ανθρώπινης παρουσίας στο προστατευόμενο πάρκο της Δαδιάς υπήρξαν στο παρελθόν αντιδράσεις από του κατοίκους της περιοχής, αλλά όπως τόνισε ο κ. Μπακαλούδης «όταν αφήνουμε ένα οικοσύστημα από μόνο του να λειτουργεί κάποια στιγμή θα φτάσει σε ένα τελικό στάδιο που δεν είναι το επιθυμητό».

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανέφερε ότι την  δεκαετία του ’40, το δάσος της Δαδιάς είχε πιο έντονη την παρουσία του ανθρώπου, είχε πιο μικρή έκταση και τα αρπακτικά ήταν περισσότερα! Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα πτηνά θέλουν ανοιχτώματα  για να κυνηγούν, θέλουν δασωμένες εκτάσεις για να φωλιάζουν, γιατί αυτός είναι ο ιδανικός βιότοπός τους.

Όσον αφορά τα όσα ακούστηκαν για την διαρροή και έλλειψη νερού στο φράγμα της Λύρας που ήταν καθοριστικό για την άμεση επέμβαση και κατάσβεση της πυρκαγιάς, ο Καθηγητής Δασολογίας ΑΠΘ Δ. Μπακαλούδης ανέφερε ότι  υπήρξε λανθασμένη πληροφόρηση καθώς «τα φράγματα δεν λειτουργούν για μία πυρκαγιά, είναι ναι μεν αντιπυρικά, αλλά το συγκεκριμένο δεν ήταν τελείως στεγνό. Η φωτιά δεν πέρασε από το φράγμα,και κοντά στην περιοχή υπάρχουν πολλά φράγματα , όπως της λίμνης του Τυχερού και του Προβατώνα. Δεν ήταν αυτό που θα απέτρεπε την πυρκαγιά. Και μάλιστα χρησιμοποιήθηκε πολύ σωστά».

Για το πως φτάσαμε να παλεύουμε με την φωτιά 8 μέρες, ο κ. Μπακαλούδης είπε ότι το πιο κρίσιμο σημείο ήταν επέμβαση των επίγειων μέσων. « Από όσο γνωρίζω δεν υπήρξαν δασεργάτες που ήταν το πιο σημαντικό εργαλείο που θα έσβηνε την πυρκαγιά. Όταν δεν αξιοποιείται  αυτή η εμπειρία των ανθρώπων που γνωρίζουν την περιοχή έχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

 «Λάθος προσέγγιση της πυρκαγιάς»

Ο Καθηγητής Δασολογίας ΑΠΘ Δ. Μπακαλούδης μιλώντας στην εκπομπή του maximum fm και στον Δημήτρη Κολιό, αναφέρθηκε και στην παρουσία των εναέριων πυροσβεστικών μέσων και συγκεκριμένα στην επέμβαση των ελικοπτέρων λέγοντας ότι «ο αέρας που δημιουργούν τα ελικόπτερα δημιουργούν πιθανές αναζωπυρώσεις και θέλει ιδιαίτερη προσοχή».

Related posts

Ολοήμερα σχολεία: Σε ποια νηπιαγωγεία και δημοτικά θα εφαρμοστεί το νέο διευρυμένο ωράριο

Προκαλεί  η Τουρκία: “Κλειδώνει” με NAVTEX για ένα χρόνο περιοχές στο Θρακικό Πέλαγος..

Newsroom

Πλημμυροπαθείς Θεσσαλίας: Πολίτες ενός άλλου θεού, ξεχασμένοι οι πλημμυροπαθείς του χωριού Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

Newsroom