Κοινοποιείστε το άρθρο

Κατηχητικό Σχολείο:Ποια τα οφέλη στο παιδί και την οικογένεια

Το Κατηχητικό θα δώσει στο παιδί σας ένα πανίσχυρο όπλο: μία αλάνθαστη πυξίδα για τη ζωή του.

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί και σεβαστοί γονείς
Έχοντας επιλέξει να εμπιστευθείτε τα παιδιά σας στο Κατηχητικό, δεν κάνετε απλά μία σωστή επιλογή. Επενδύετε στην πνευματική θωράκιση του παιδιού σας, και ασφαλίζετε τον πλέον πολύτιμο θησαυρό που έχετε στα χέρια σας. 

Το ξέρετε από μόνοι σας ότι το μέλλον των παιδιών μας είναι σε κίνδυνο. Η κάθε μέρα τους είναι δύσκολη και γεμάτη αγκάθια, Η κοινωνία που τα περιβάλλει είναι μία άρρωστη κοινωνία. Εγκληματικότητα χωρίς σταμάτημα. Ανηθικότητα χωρίς αναστολές. Ηγεσίες χωρίς φιλότιμο και χωρίς αίσθημα αγάπης για την πατρίδα μας και για τις αξίες των πατέρων μας. Τηλεόραση με κατάπτυστο περιεχόμενο, δημιουργημένο γιο άθεους, απάτριδες, άσωτους πνευματικά τυφλούς και σκλάβους. Διαδίκτυο που έχει τη δύναμη, με το πάτημα λίγων κουμπιών, να δηλητηριάσει τα μάτια και το νου των παιδιών σας φέρνοντας όλα τα αίσχη του κόσμου μέσα στο παιδικό τους δωμάτιο. Παραθρησκείες και μασονισμοί που υπόσχονται επίγεια ευτυχία μα κατατρώγουν τις σάρκες της εθνικής μας συνείδησης. Ναρκωτικό και πορνεία που υποδουλώνουν το πνεύμα στη σάρκα. Αναρχισμός που βρίσκει πρόφαση για κάθε αμαρτία. Δάσκαλοι και καθηγητές που συχνά εκφυλίζονται σε απλούς μισθοεισπράκτορες παραπαίοντας μεταξύ ασυνειδησίας και αδιαφορίας για το χαρακτήρα και την ψυχή των παιδιών μας.

Το Κατηχητικό δεν είναι εδώ απλά για να πει ιστοριούλες στο παιδί σας. Το παιδί σας, μέσα στο Κατηχητικό σχολείο, θα έχει την εμπειρική ευκαιρία να γράψει στην καρδιά του το Ζώντα Λόγο του Αναστημένου Κυρίου μας. Να κατανοήσει βαθιά την Ayiq Πίστη μας. Να μυσταγωγηθεΐ στην ένωση με τον Αληθινό Τριαδικό Θεό μας. Να ζει, μέσα στην καθημερινότητα του, την εμπειρία της επικοινωνίας με τον Σωτήρα, Φίλο και Αδελφό του, τον Ιησού Χριστό. Να επικαλείται την απροσμάχητη σκέπη και προστασία της Μητέρας Παναγίας και των Αγίων Πατέρων μας. Να χτίσει ακατάλυτους αρμούς πίστης στην Ελληνική πατρίδα μας. Να νιώθει πλημμυρισμένη η καρδιά του από σεβασμό και αγάπη στα ιδανικά και τις αρετές των αγαπημένων και τίμιων προγόνων μας. Να εμπνέει και να ακτινοβολεί το Καλό στην πατρίδα του, στην κοινωνία του, στους συνανθρώπους του, στη δική του αυριανή ζωή.

Τελικά, το Κατηχητικό θα δώσει στο παιδί σας ένα πανίσχυρο όπλο: μία αλάνθαστη πυξίδα για τη ζωή του. Γιατί το παιδί σας θα περάσει στη ζωή του μία Οδύσσεια γεμάτη Σειρήνες και Συμπληγάδες – ίσως με φτώχεια, ίσως με πλούτο, πάντα όμως με πολλούς πειρασμούς και παρασυρμούς. Μπορεί στο δρόμο της ζωής του να παραστρατήσει, να αποπροσανατολιστεί, να γονατίσει, να χάσει το δρόμο του. Αν στην καρδιά του ριζώσει από νωρίς η πυξίδα του Χριστού, θα έχει τη δύναμη να επιστρέψει στην πνευματική Ιθάκη, απ’όπου και αν βρεθεί.

Αυτό τα πολύτιμα και κρίσιμα πρότυπα, το παιδί σας δεν θα τα πάρει εύκολα από πουθενά αλλού, παρά μόνο από το Κατηχητικό και από το σπίτι του – το δικό σας σπίτι. Ρώτησαν κάποτε τον Γέροντα Παΐσιο, από πότε πρέπει να ξεκινά η διαπαιδαγώγηση των παιδιών από τους γονείς. Η απάντηση-καταπέλτης ήταν: «Από είκοσι χρόνια προτού γεννηθεί το παιδί». 

Είναι απαραίτητο να γίνετε ενεργητικοί συνεργάτες και σύμμαχοι στο κοινό έργο μας, που δεν είναι άλλο από την πνευματική θωράκιση του παιδιού σας. Να αισθάνεται δηλαδή το παιδί ότι το σπίτι είναι η προέκταση του Κατηχητικού και το Κατηχητικό είναι προέκταση του σπιτιού. Ένας ενιαίος κόσμος προτύπων.

Λίγα απλά πράγματα σας ζητάμε. Δεν απαιτούν ούτε χρόνο, ούτε χρήμα, ούτε γνώσεις – μόνο την καλή διάθεση της καρδιάς σας. 

 

1. Να κάνετε το Σταυρό σας στο τραπέζι, κάθε φορά που τρώτε μαζί με το παιδί σας, με ευπρέπεια και σεβασμό. Να σας βλέπει να το κάνετε.

2. Να έχετε μιά εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας σε μιά γωνιά του σπιτιού. Κοντοσταθείτε έστω λίγα δευτερόλεπτα πριν πάτε για ύπνο το βράδυ, ή πριν φύγετε το πρωί, κάντε το Σταυρό σας με μία μικρή προσευχή, έστω ένα «Κύριε βοήθει μοι» ή ένα «Κύριε δόξα Σοι». Να σας βλέπει να το κάνετε.

3. Ανάψτε ένα καντηλάκι και ένα θυμίαμα μπροστά στην εικόνα έστω την Κυριακή το πρωί στο σπίτι σας. Να νιώσει το παιδί μέσα του ότι έτσι μυρίζει η αγκαλιά του σπιτιού του, έτσι μυρίζει η πνευματική του πατρίδα.

4. Φέρτε το παιδί σας για τη Θεία Κοινωνία, μα κοινωνήστε κι εσείς μαζί του. Να σας βλέπει να συμμετέχετε μαζί του και μαζί με τον Κύριο μας στο κοινό Μυστικό Δείπνο.

Βοηθήστε μας και βοηθήστε το παιδί σας. Δεν έχουμε λόγια για να σας περιγράψουμε πόσο αυτές οι μικρές κινήσεις σας στα μάτια του θα αποκτήσουν ανεκτίμητη-αξία στην καρδιά του.

Με τις θερμότερες ευχές για ένα ευλογημένο ξεκίνημα στη νέα κατηχητική χρονιά μας,

Οι Κατηχητές του Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου Αχαρνών

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

9. ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Για δεύτερη συνεχή χρονιά λειτουργεί το Ημερήσιο Κατηχητικό Σχολείο“ΑΓΩΓΗ” από τις 8:30-13:30. Πιο συγκεκριμένα:

ΠΡΟΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Μεικτό. Κάθε Σάββατο πρωί 9:00 έως 11:00 στο Αρχονταρίκι οδός Σηφάκα 12 ημιόροφος
Υπεύθυνη κ.Όλγα Καρατζά, Ελευθερία Καλλιγέρη και κα Άννα Μάντζιου
ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ
Μεικτό.Κάθε Κυριακή πρωί από τις 10:00 έως τις 12:00 μεσημέρι στο Αρχονταρίκι οδός Σηφάκα 12 ημιόροφος
Υπεύθυνη κ. Αναστασία Παγιαλή, Α βοηθός: κ. Κεμερά Παρασκευή, Β Βοηθός κ. Μαρία Φώτη
Α ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Μεικτό. Κάθε Σάββατο πρωί στην “ΑΓΩΓΗ”
Διδάσκοντες: κ. Ιωάννης Καρίνος, κ. Δέσποινα Λαμπράκη, κ. Βεργίδης Βέργος
B ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Μεικτό. Κάθε Σάββατο πρωί στην “ΑΓΩΓΗ”
Διδάσκοντες: π.Θωμάς Μάντζιος, κ. Μαρίνα Στάμου, κ. Παρασκευή Καραδήμα
Γ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Μεικτό. Κάθε Σάββατο πρωί στην “ΑΓΩΓΗ”
Διδάσκοντες: κ. Ιωάννα Παπλωματοπούλου, κ. Ανδριανή Αχιλλοπούλου, κ. Ευάγγελος Παππάς
Δ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Μεικτό. Κάθε Σάββατο πρωί στην “ΑΓΩΓΗ”
Διδάσκοντες: κ. Θεοδώρα Σταθιά, κ. Χρυσοβαλάντης Παππάς
Ε ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Μεικτό. Κάθε Σάββατο πρωί στην “ΑΓΩΓΗ”
Διδάσκοντες: κ. Αφροδίτη Αγαπητού, κ. Παναγιώτης Χρήστος, κ. Αικατερίνη Δελιτζά, κ. Χριστίνα Μούρτη
ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Μεικτό. Κάθε Σάββατο πρωί στην “ΑΓΩΓΗ”
Διδάσκοντες: κ. Αθηνά Λέλη, κ. Μαρινέλλα Ρούτση, κ. Αικατερίνη Κουρτέση κ. Χριστίνα Μούρτη
Α ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Μεικτό. Κάθε Σάββατο πρωί στην “ΑΓΩΓΗ”
Διδάσκοντες: κ. Αθανάσιος Δέδες, κ. Χαράλαμπος Τριανταφυλλόπουλος, κ. Αφροδίτη Αγαπητού

ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟΥ
ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΑΡΡΕΝΩΝ Β΄& Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & Α΄,Β΄& Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
Κάθε Kυριακή. Ὧρες 10:30-12:00.
Τόπος: Πνευματικό κέντρο, οδός Μαλακάση 10.
Διδάσκοντες: κ. Αθανάσιος Δέδες, κ. Αφροδίτη Αγαπητού, κ. Ιωάννης Καρίνος, κ. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, κ. Στέφανος Χαλκιάς.

ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ θΗΛΕΩΝ Β΄& Γ΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ & Α΄,Β΄& Γ ΛΥΚΕΙΟΥ
Κάθε Σάββατο. Ὧρες 16:30-18:00.
Τόπος: Ιερός Ναός Υπαπαντής.
Διδάσκοντες κ. Ἀθηνά Χαμηλοθώρη, κ. Χριστίνα Μπούρου, κ. Ιωάννα Παπλωματοπούλου

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο