ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Οικονομία

Καύσιμα: Γιατί η Ελλάδα συνεχίζει τον… πρωταθλητισμό στις τιμές

ΚΑΥΣΙΜΑ

Καύσιμα: Γιατί η Ελλάδα συνεχίζει τον… πρωταθλητισμό στις τιμές – Με τι τιμή  θα γεμίζουμε το Πάσχα τα ντεπόζιτα;

 

 

Έντονος  είναι ο  προβληματισμός  στην κυβέρνηση, αλλά κυρίως τους καταναλωτές η ανοδική τάση των τιμών στα καύσιμα και ειδικά στη βενζίνη.

Η Ελλάδα με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία συνεχίζει να κάνει πρωταθλητισμό, τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές της βενζίνης, όσο και του πετρελαίου.

Η αγορά των καυσίμων στην Ελλάδα πάσχει από ισχυρές παθογένειες και αυτό πλέον είναι ηλίου φαεινότερο, αφού η χώρα μας κάνει πρωταθλητισμό από όποια πλευρά και αν δει κανένας τα επίπεδα των τιμών.

Ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα προφανώς και δεν λειτουργεί με τους κανόνες της αγοράς, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών.

Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές έχουν παρουσιάσει μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με την πορεία των διεθνών τιμών, δείχνοντας ότι οι καταναλωτές είναι εκείνοι που στο τέλος της ημέρας πληρώνουν το «μάρμαρο».

Οι λιανικές τιμές έχουν επιστρέψει σε ανοδική τροχιά εδώ και λίγες ημέρες, ειδικά αυτές της βενζίνης δημιουργώντας ασφυξία στην αγορά, ενόψει μάλιστα και του Πάσχα που παραδοσιακά υπάρχει αυξημένη κατανάλωση, λόγω της μεγάλης εξόδου που παρατηρείται από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία.

Τέταρτη ακριβότερη χώρα στην ΕΕ η Ελλάδα

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η Ελλάδα με βάση τις τιμές της βενζίνης μαζί με τους φόρους, είναι η 4η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ, ενώ χωρίς τους φόρους είναι μεταξύ των χωρών εκείνων που βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο, τόσο της Ευρωζώνης, όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

 

Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στην αγορά του diesel κίνησης. Οι τιμές δεν παρουσιάζουν τόσο έντονα ανοδική τάση, ωστόσο διατηρούνται σε επίπεδα κατά πολύ υψηλότερα από πολλές χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε κάθε περίπτωση πάνω από τον μέσο όρο.

Η επόμενη ημέρα για την αγορά των καυσίμων στην Ελλάδα προδιαγράφεται δύσκολη. Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά και ίσως να υπάρξει άνοδος, πάνω από 5 λεπτά το λίτρο.

 

Για την τιμή των καυσίμων μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου ο οποίος τόνισε ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση στην τιμή των καυσίμων και μια πτώση στην τιμή του πετρελαίου.

Παράλληλα, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχει πτώση στην τιμή του πετρελαίου Brent, υπάρχει μια αύξηση της τιμής της βενζίνης. Μια αύξηση των 5 λεπτών το λίτρο, με προσέγγιση τα 2 ευρώ. Στις νησιωτικές περιοχές έχει φτάσει στα 2 ευρώ ενώ αναμένεται να τα ξεπεράσει.

 

Τι ίδιο, συνεχίζει, αναμένεται και στην Ηπειρωτική χώρα πριν την έξοδο από τις αστικές πόλεις για το Πάσχα.

Μειωμένη η κατανάλωση

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2023 ανήλθε σε 576 εκατ. έναντι στόχου για έσοδα 647 εκατ. ευρώ, δηλαδή απόκλιση 71 εκατ. ή ποσοστό 11%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα τα έσοδα ήταν στα 630 εκατ. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν ξεκάθαρα την εικόνα της κατανάλωσης, αφού ο ΕΦΚ είναι σταθερός και δεν διαφοροποιείται από το πόσο μεταβάλλονται οι τιμές και επιβάλλεται ανά χιλιόλιτρο.

Ακόμη και η είσπραξη του ΦΠΑ των πετρελαιοειδών προϊόντων είναι χαμηλότερη του στόχου. Και αυτό είναι σημαντικό αφού ο ΦΠΑ επιβάλλεται επί της συνολικής τιμής και σχετίζεται με το πόσο υψηλή ή χαμηλή είναι η τιμή.

Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ διαμορφώθηκαν στο 2μηνο στα 335 εκατ. έναντι στόχοι 347 εκατ. και 361 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Δηλαδή έχουμε υστέρηση έναντι του στόχου κατά 3,5%, ενώ είναι τα έσοδα είναι χαμηλότερα 7,2% σε σχέση με πέρυσι.

 

Related posts

Χατζηδάκης για το επίδομα των €250: Στη χολερική κριτική απαντάμε με κοινωνική πολιτική στην πράξη

Newsroom

Έρευνα -ΙΕΛΚΑ: Για την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Newsroom

Τι αποφάσισε η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων για Φυσικό αέριο: Αυτό είναι το έκτακτο σχέδιο της Αθήνας