ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

«Καζαντζάκης» – Η πολυβραβευμένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή έρχεται στην ΕΡΤ1

«Καζαντζάκης» – Η πολυβραβευμένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή έρχεται στην ΕΡΤ1 20.04.2020

 

Τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου, στις 20:45 – O σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Γιάννης Σμαραγδής, την προσφέρει αφιλοκερδώς, για τους σκοπούς του «Μένουμε σπίτι»

Η πολυβραβευμένη ταινία, «Καζαντζάκης», η οποία αποτελεί βιογραφία ενός από τους εμβληματικότερους Έλληνες συγγραφείς, θα προβληθεί από το κανάλι της ΕΡΤ1, τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου, στις 20:45.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής αποφάσισε μαζί με τους συνεργάτες του να προσφέρουν αφιλοκερδώς την ταινία για να προβληθεί από τη δημόσια τηλεόραση, στηρίζοντας τους σκοπούς του «Μένουμε σπίτι»

 

Σε καιρούς πολεμικούς όπως αυτούς που ζούμε, ο καθένας μας πρέπει να πολεμά με τα δικά του όπλα για το καλό του συνόλου.

«Ο καθείς και τα όπλα, είπα», όπως προστακτικά το διατύπωσε ο ποιητής και μέγας Έλληνας Οδυσσέας Ελύτης.

 Εμείς, οι άνθρωποι της τέχνης, δεν έχουμε άλλο όπλο παρ’ εκτός τα έργα μας, που όταν έχουν αγαθή ψυχή, δύναται να λειτουργήσουν παρηγορητικά και λυτρωτικά για τους συνανθρώπους μας, να τους δώσουν δύναμη και φως ενάντια στη σκοτεινιά και στο φόβο.

Τα αγαθά έργα γίνονται ακόμα πιο ισχυρά όταν «δίδονται» χωρίς προσωπικές ιδιοτέλειες και υστεροβουλίες, δηλαδή όταν χαρίζονται.

Με αυτή τη σκέψη αποφασίσαμε να προσφέρουμε αφιλοκερδώς την ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ στην ΕΡΤ για μια προβολή, για τους σκοπούς του ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ συμβάλλοντας με τον τρόπο μας ενάντια στην έρπουσα εξάπλωση του κορωνοϊού, με την ελπίδα ότι γρήγορα θα εξέλθουμε από το σκοτεινό τούνελ του φόβου ξαναβρίσκοντας το γεννοβόλο αναζωογονητικό και λυτρωτικό «μέσα» Φως.

 

 

Η σκέψη να δοθεί αφιλοκερδώς στην κρατική τηλεόραση προέκυψε, εκτός των άλλων, διότι είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κύριο σκοπό τη διατήρηση, στήριξη και διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού που υπηρετεί πιστά χρόνια τώρα, έξω από τις όποιες ταλαντεύσεις των καιρών.

Με το ίδιο σκεπτικό, η ταινία έχει δοθεί, επίσης αφιλοκερδώς, στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος για την πολιτιστική διπλωματία της χώρας.

Θυμίζουμε πως η ταινία ήρθε πρώτη σε θεατές στις αίθουσες το 2017 και όπου προβλήθηκε  εκτός Ελλάδος, γνώρισε αποθεωτική υποδοχή.

Ημερομηνία μετάδοσης:Δευτέρα του ΠΑΣΧΑ 20 Απριλίου στις 8:30

Βιογραφική ταινία, παραγωγής 2017.

Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιάννης Σμαραγδής.

Μοντάζ: Στέλλα Φιλιπποπούλου.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Άρις Σταύρου.

Σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Γιώργος Πάτσας.

Ηχοληψία: Άρης Αθανασόπουλος.

Συγγραφέας διαλόγων: Γιάννης Σμαραγδής.

Συνθέτης μουσικής: Μίνως Μάτσας.

 

Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρίνα Καλογήρου, Θοδωρής Αθερίδης, Στέφανος Ληναίος, Νίκος Καρδώνης, Ζέτα Δούκα, Αργύρης Ξάφης, Γιούλικα Σκαφιδά, Τάκης Παπαματθαίου, Μαρία Σκουλά, Αμαλία Αρσένη, Στάθης Ψάλτης, Πάνος Σκουρολιάκος, Όλγα Δαμάνη, Έρση Μαλικένζου κ.ά.

Υπόθεση: Το θέμα της ταινίας «Καζαντζάκης» είναι η πραγματική ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα συγγραφέα του 20ού αιώνα, Νίκου Καζαντζάκη και στηρίζεται πάνω στο έργο του «Αναφορά στον Γκρέκο», το οποίο είναι η αυτοβιογραφία του.

Είναι μια υπαρξιακή αναζήτηση του συγγραφέα, ο οποίος ταξιδεύοντας σε όλο το κόσμο διεκδικεί βιωματικά να κατανοήσει τον Χριστό, τον Βούδα, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα, στην κρητική ματιά: «Η ζωή είναι ανήφορος και πρέπει να τον ανέβουμε με αξιοπρέπεια και ανδρεία»

Ανυποχώρητος στις αξίες του, αντιμετωπίζει με στωικότητα και αξιοπρέπεια τις διώξεις του, καταφέρνοντας να ολοκληρώσει το έργο του, το οποίο υπερασπίζεται την ελευθερία του κάθε ανθρώπου, τις αξίες της ζωής και το ελληνικό φως.

Η ζωή του Νίκου Καζαντζάκη είναι μια ιστορία αγάπης, πίστης και δύναμης ενός συγγραφέα που μπόρεσε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και τη βαρβαρότητα της εποχής του και να μείνει το έργο του αιώνιο.

Το δημιουργικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη εμπνέει το σήμερα και ενεργοποιεί ευεργετικά το αύριο.

Η ταινία γνώρισε την αγάπη του ελληνικού κοινού, ήρθε πρώτη σε εισιτήρια από τις καλλιτεχνικές ταινίες στην Ελλάδα και αμέσως μετά ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι της διεθνούς πορείας της.

Βραβεία – προβολές:

*Επίσημη συμμετοχή στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Χιούστον (Worldfest) η ταινία απέσπασε 4 βραβεία:

*Grand Remi Award Καλύτερης Ταινίας

*Gold Remi Award Καλύτερης Μουσικής για τον Μ. Μάτσα

*Gold Remi Award Καλύτερης Φωτογραφίας για τον Άρη Σταύρου

*Houston Broadcast Film Critics Associations Award Καλύτερου Ηθοποιού για τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο
*Δύο υποψηφιότητες για Gold Remi Award για τη Μαρίνα Καλογήρου και τον Θοδωρή Αθερίδη

*Βραβείο Φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ischia στην Ιταλία

*Βραβείο Κοινού στο Greek Film Expo της Νέας Υόρκης

*Βραβείο Κοινού στο Greek Film Expo της Ατλάντα

*Τιμητική προβολή στην UNESCO στο Παρίσι

*Συμμετοχή στο 40ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Καΐρου, στο 49ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ινδίας (Γκόα), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης

*Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Χιούστον

*Προβολή στο Museum of the Moving Image στη Νέα Υόρκη

*Προβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφο EUFF στο Τορόντο, καθώς και στο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Μόντρεαλ

*Προβολή της ταινίας στο Πανεπιστήμιο Harvard και στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης

*Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Βηρυτό

*Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Σιγκαπούρη

*Συμμετοχή στο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Ταινιών στο Μπακού

Επίσης, οργανώθηκαν πολλές ιδιωτικές προβολές σε διάφορες χώρες, όπως η Ελβετία, η Γερμανία, η Πολωνία, οι ΗΠΑ (Ουάσιγκτον) κ.ά.

Διάρκεια: 116′

Παραθέτουμε μερικά σχόλια από ανθρώπους που είδαν και αγάπησαν την ταινία:

 

Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ – ποιήτρια, βαφτισιμιά του Νίκου Καζαντζάκη

«Η ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ είναι ένα οπτικό ποίημα, ένα συναρπαστικά κυλιόμενο ποτάμι συναισθημάτων και μνημειωδών εικόνων».

 

Νίκη Σταύρου – Διευθύντρια και κληρονόμος των Εκδόσεων Καζαντζάκη 

«Αυτή η ταινία, όποιος την παρακολουθήσει με καθαρή ματιά, θα του μιλήσει για φως και αγάπη. Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακάλυψε την είσοδο του Λαβύρινθου στην καρδιά του Νίκου Καζαντζάκη και φώτισε την ιστορία αγάπης που στήριζε το «σαρανταπληγιασμένο σώμα του» στον δύσβατο ανήφορο της ζωής του. Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε: “Μια από τις πιο μεγάλες χαρές που μπορεί ν’ αξιωθεί ο άνθρωπος στον κόσμο τούτο είναι να ΄ναι άνοιξη, να φυσάει αλαφρό αγεράκι και ν’ αρμενίζεις στο Αιγαίο· δεν μπόρεσα ποτέ να φανταστώ πώς γίνεται να ‘ναι αλλιώς ο Παράδεισος. Τι ‘ναι ο κόρφος του Παραδείσου μπροστά στην ελληνική τούτη, καμωμένη από το νερό, πέτρα και δροσερό μελτέμι μια αιωνιότητα;” Αυτό τον παράδεισο μετέφερε, στην απόλυτη φωτεινότητά του, ο Γιάννης Σμαραγδής με αυτή την ταινία».

   

Νικ Νίκολσον – Πρόεδρος κριτικών κινηματογράφου του Τέξας, ΗΠΑ

“I absolutely loved KAZANTZAKIS!…” – «Λάτρεψα τον ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ!»

 

James DeMetro –ΚαλλιτεχνικόςΔιευθυντήςτου Hellenic Film 

Society της Νέας Υόρκης

«Ήταν η καλύτερη προβολή ελληνικής ταινίας που έγινε ποτέ στη Νέα Υόρκη».

 

Agathe Astira στην προβολή στην UNESCO στο Παρίσι

«Δεν τόλμησα να σας ευχαριστήσω μετά από την προβολή αυτού του υπέροχου φιλμ. Πολύ συγκίνηση, συναισθήματα ζωής, πλεγμένα με χιούμορ, ερωτήματα, προσδοκίες… Το φιλμ είναι ισάξιο των έργων του Καζαντζάκη. Συγχαρητήρια».

                                                    

Ιωάννης Τζήρος – Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στο Μιλάνο

«Η ταινία είναι ένα αριστούργημα της έβδομης τέχνης. Πρόκειται περί Ελληνικής φιλοσοφίας υψίστου επιπέδου με μια σπάνια έξαρση συναισθημάτων. Δεν έχω δει ακόμη άλλο φιλμ που να το ξεπερνάει. Μείναμε όλοι άφωνοι και δεν βρίσκαμε λόγια ισάξια της αίσθησης που πήραμε από αυτή την ταινία».

 

Μαρίνα Καλογήρου – ηθοποιός και πρωταγωνίστρια στην ταινία στο ρόλο της Ελένη Καζαντζάκη

«Δεν φαντάζεστε τι έγινε στο Τορόντο… Ουρά ένα ολόκληρο τετράγωνο. Ο κόσμος να κλαίει. Μίλησα μετά την ταινία πάνω από 40 λεπτά, μου έκαναν τόσες πολλές ερωτήσεις, ήταν τόσο συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι… Δε με άφηναν να φύγω… Μου φιλούσαν τα χέρια… Μου έλεγαν να μεταφέρω την αγάπη τους σε όλους τους συντελεστές και το ευχαριστώ τους…»

Τσικορδάνος Κυριάκος Δημοσιογράφος – Εκδότης του site Greekaffair.gr 

Η θέαση της ταινίας επιβάλλεται κατά την γνώμη μου, καθώς είναι επίκαιρη και γεμάτη συμβολισμούς και μηνύματα για την Ελλάδα και για τους ίδιους τους Έλληνες, καθώς η ελεύθερη, περήφανη, αδέσμευτη σκέψη του Καζαντζάκη, παρακαταθήκη στους απογόνους του, γεμίζει αισιοδοξία, ελπίδα, και συγκίνηση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, τονώνοντας το εθνικό συναίσθημα για την ευλογία να είναι κάποιος Έλληνας.

 

 

 

Related posts

Οι Τούρκοι επικαλούνται τον Νοστράδαμο και γράφουν ότι θα γίνει ελληνοτουρκικός πόλεμος το 2019!

Newsroom

«Εξαπατημένοι» Δηλώνουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ – «Καζάνι που βράζει» είναι η ελληνική κοινωνία με τις δεκάδες χιλιάδες παράνομων μεταναστών να κατακλύζουν πόλεις και χωριά

Newsroom

ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΠΡΟΦΗΤΕΙΩΝ ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ«Εσείς οι στρατιωτικοί, την Αλβανία να προσέχετε. Από εκεί θα έρθει η απειλή.» (βιντεο)

Newsroom