ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Συνταγές

Κεφτέδες σχάρας

Κεφτέδες σχάρας του Γιώργου Τσελεμεντέ

 

Σήμερα θα σας δείξουμε πως να φτιάξετε κεφτέδες σχάρας, όπως επίσης και τον σωστό τρόπο για να  τα ψήσετε σωστά, ώστε να ικανοποιήσουν τη γεύση μας.

 

Yλικά

  • (Για 5 άτομα)
  • 600 γρ. κιμά (όχι τελείως άπαχο)
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές λάδι
  • 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
  • Λίγο μαϊντανό
  • Ρίγανη
  • 3 κουταλιές τριμμένη φρυγανιά
  • Λίγο νερό για το ζύμωμα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε το τριμμένο κρεμμύδι σε ένα τηγανάκι να βράσει με 3 κουταλιές νερό μέχρι να το «πιει». Αναμειγνύουμε σε μια μεγάλη γαβάθα όλα τα υλικά εκτός από τη 11/2 κουταλιά λάδι, τα ζυμώνουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, πλάθουμε τους κεφτέδες και με ένα πινέλο αλείφουμε τους κεφτέδες και τη σχάρα με το υπόλοιπο λάδι. Βάζουμε τη σχάρα στη φωτιά ή στο φούρνο να κάψει και στη συνέχεια τοποθε­τούμε πάνω τους κεφτέδες. Όταν ψηθούν από τη μία μεριά, τους γυρίζουμε από την άλλη, και τους σερβίρουμε ζεστούς με μερικές φέτες λεμόνι, γαρνιρισμένους με φρέσκα λαχανικά.

 

Tips: Εάν  θέλετε να τα ψήσετε στο φούρνο στο γκριλ για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα

Ιδανικά ψήνουμε τα μπιφτέκια στο γκριλ του φούρνου. Και λέμε ιδανικά γιατί με αυτόν τον τρόπο το λίπος που έχει ο κιμάς βοηθά μεν τα μπιφτέκια να μη στεγνώσουν, φεύγει, όμως, κι έτσι το αποτέλεσμα είναι όσο ελαφρύτερο γίνεται. Πώς το κάνουμε; Λαδώνουμε ελαφρώς τη σχάρα και ακουμπάμε πάνω τα μπιφτέκια ή, αν δεν θέλουμε να τη λερώσουμε, βάζουμε τη λαμαρίνα του φούρνου στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος (έτσι, όμως, το λίπος θα μείνει).

Αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με τη χρήση του γκριλ, είναι προτιμότερο να ξεκινάμε το ψήσιμο τοποθετώντας το ταψί ή τη σχάρα στη μεσαία θέση μέσα στο φούρνο. Ετσι, αν το γκριλ είναι πάρα πολύ δυνατό, τα μπιφτέκια δεν θα «αρπάξουν», ενώ, αν είναι λιγότερο δυνατό, θα ανεβάσουμε στα τελευταία λεπτά του ψησίματος το ταψί ή τη σχάρα πιο ψηλά για να αποκτήσουν την επιθυμητή κρούστα. Καλό είναι να βάλουμε σε πιο χαμηλή θέση μια λαμαρίνα με ελάχιστο νερό. Ετσι, δεν θα λερωθεί ο φούρνος.

Μπορούμε, επίσης, να χρησιμοποιήσουμε και τις ηλεκτρικές ψηστιέρες ή γκριλιέρες. Ενα μεσαίου πάχους μπιφτέκι δεν θέλει πάνω από 6 – 7 λεπτά από κάθε πλευρά.

 

Η άλλη επιλογή μετα είναι ψήσιμο στα κάρβουνα

Αν αποφασίσουμε να ψήσουμε στα κάρβουνα, δεν ξεχνάμε να βάλουμε πάνω στα κάρβουνα την τελευταία στιγμή φρέσκο δεντρολίβανο, λουίζα, δάφνη ή ρίγανη, που δίνουν μια φίνα καπνιστή γεύση στο αποτέλεσμα.

Το ψήσιμο στα κάρβουνα θέλει πολλή προσοχή, καθότι οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα υψηλές και μπορεί τα μπιφτέκια να αρπάξουν γρήγορα και να μείνουν ωμά στο εσωτερικό τους. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή και, όταν χρειαστεί, να σηκώσουμε τη σχάρα από τα κάρβουνα 1 – 2 θέσεις ή να αραιώσουμε τα κάρβουνα από κάτω ώστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία.

Ένας πιο υγιεινός τρόπος ψησίματος σε ανοιχτή φωτιά είναι στην ψησταριά υγραερίου. Ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευής, διότι κάθε ψησταριά έχει άλλη ισχύ και ως εκ τούτου οι χρόνοι ψησίματος ποικίλλουν. Το ατού αυτού του τρόπου ψησίματος είναι ότι μπορούμε να ρυθμίσουμε την ένταση της φωτιάς ανά πάσα στιγμή, μέχρι να ψηθούν τα μπιφτέκια καταπώς επιθυμούμε.

 

 

Related posts

Απάκι με Μέλι του Γιώργου Τσελεμεντέ

Χοιρινή σπάλα στη γάστρα με σως λεμονιού & μουστάρδας

Γιουβέτσι με μανιτάρια πιπεριές και φέτα

Newsroom