ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Κινεζορώσικη αλληλεγγύη: Κοινό μέτωπο Πούτιν-Τζινπίνγκ εν όψει της ψυχροπολεμικής αντιμετώπισης της Δύσης

Κινεζορώσικη αλληλεγγύη: Κοινό μέτωπο Πούτιν-Τζινπίνγκ εν όψει της ψυχροπολεμικής αντιμετώπισης της Δύσης 

Oι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου αρχίζουν σήμερα, με φόντο μία πρωτοφανή πολιτική αντιπαράθεση με τη Δύση και μία σειρά από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, λόγω της πανδημίας.

 

Με αφορμή τη διοργάνωση, ο Ρώσος πρόεδρος και ο Κινέζος ομόλογός του που τον υποδέχθηκε σήμερα μίλησαν για κοινό μέτωπο και κατήγγειλαν «την ψυχροπολεμική αντιμετώπιση της Δύσης»

Πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα συναντηθεί σήμερα με τον ομόλογό του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην κινεζική πρωτεύουσα, όπου οι δύο ηγέτες αναμένεται να διατρανώσουν τη φιλική τους σχέση σε προσωπικό καθώς και σε κρατικό επίπεδο, με φόντο τις εντάσεις με τις ΗΠΑ, στην περίπτωση της Μόσχας γύρω από την Ουκρανία, σε αυτήν του Πεκίνου για ευρύ φάσμα ζητημάτων.

Η κινεζική κυβέρνηση στηρίζει τη ρωσική μέχρι τώρα κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Θέλει, σημειώνει, να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ρωσίας και εναντιώνεται στην επέκταση οργανισμών όπως το NATO.

Προτού αναχωρήσει, ο κ. Πούτιν φρόντισε να υπογραμμίσει τη φιλία των δύο χωρών αλλά και την προσωπική φιλική σχέση του με τον κ. Σι σε συνεντεύξεις και άρθρα του που δημοσιεύθηκαν σε κινεζικά κρατικά ΜΜΕ.

Ταξιδεύει στο Πεκίνο την ημέρα που θα γίνει η τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Εθνικό Στάδιο της κινεζικής πρωτεύουσας, γνωστό επίσης με το προσωνύμιο «Φωλιά του Πουλιού».

Ο κ. Πούτιν, ο πιο υψηλόβαθμος ξένος πολιτικός που θα παραβρεθεί στην τελετή έναρξης, θα τιμηθεί ως «φίλος της Κίνας».

Μόσχα και Πεκίνο έστειλαν μήνυμα ενότητας στην προπαρασκευαστική συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών χθες Πέμπτη το απόγευμα.

Στις συνομιλίες του Ουάνγκ Γι και του Σεργκέι Λαβρόφ, οι δύο πλευρές ευθυγραμμίστηκαν σε ζητήματα όπως η κρίση στην Ουκρανία, η κρίση στο Αφγανιστάν, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, σημείωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να βαθύνει η αποδεδειγμένη στο χρόνο φιλία και ο συνεκτικός στρατηγικός συντονισμός των δύο χωρών», τόνισε ο κ. Ουάνγκ, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

 

Related posts

Κλειδώνει στις 17 Φεβρουαρίου το μνημόνιο Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση

Newsroom

Τουρκία: Η εθνοσυνέλευση καταδίκασε το ψήφισμα της γενοκτονίας των Αρμενίων

Αποχώρησε το “Τσεσμέ” – Δεν έχει ακόμη βγει στο Αιγαίο ο τουρκικός στόλος για την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”

Newsroom