ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνία

Κλείνουν περίπτερα και μίνι μάρκετ τα μεσάνυχτα στις «κόκκινες» περιοχές

Κλείνουν περίπτερα και μίνι μάρκετ τα μεσάνυχτα στις «κόκκινες» περιοχές

Νέα μέτρα για την Αττική, που δέχεται το βαρύτερο πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά είναi ξεκάθαρο ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο. Όπως είπε κανένα μέτρο δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό εάν δεν τα τηρούμε.

Στο πλαίσιο αυτό o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί (στην Αττική και στις υπόλοιπες επιβαρυμένες περιοχές). Σύμφωνα με τον ίδιο εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα σημεία πώλησης καυσίμων.

Το μέτρο -όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς- θα ισχύει από αύριο έως τις 4 Οκτωβρίου. Πλέον, πρόσθεσε ο ίδιος, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα μπορούν να ανοίγουν στις 5 το πρωί.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα ενός νέου lockdown ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως εφόσον τα μέτρα που έχουν ληφθεί, καθώς και αυτά που μπορεί να αποφασιστούν τις επόμενες ημέρες δεν αποδώσουν, τότε αναγκαστικά θα οδηγηθούμε στο ύστατο μέτρο, την καραντίνα.

Μίνι-lockdown στα Τρίκαλα

Παράλληλα, και η Π.Ε. Τρικάλων μπαίνει από αύριο το πρώι σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Αυτό αφορά, μεταξύ άλλων, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρη την Π.Ε. Τρικάλων:

  • «Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους».

Σημειώνεται πως λίγο πριν από την έναρξη της ενημέρωσης στο υπουργείου Υγείας, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 286 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο.

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό, τόνισε πως το δεύτερο επιδημικό κύμα στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα ανησυχητικό, με πάνω από 300 κρούσματα καθημερινά, ενώ πρόσθεσε πως ο ιός παραμένει το ίδιο επικίνδυνος όσο και κατά το 1ο κύμα.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, ο ΕΟΔΥ συνεχίζει τις παρεμβάσεις του σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, όπως η Κυψέλη, η Πλατεία Βάθης και η Πλατεία Αμερικής, ενώ ανέφερε πως η προσήλωση στη μάσκα αποτελεί τη μόνη ενδεδειγμένη λύση για την αυτοπροστασία των πολιτών έναντι του κορωνοϊού.

Related posts

Πάνω από 1.000 βαρέλια την ημέρα βγάζει το «Κοίτασμα Εψιλον»στην Καβάλα

Τρίκαλα: Ένας γάμος βγαλμένος από το 1821 (βίντεο)

Ουκρανία: Εφιαλτική νύχτα με βομβαρδισμούς έπληξαν Κίεβο και Χάρκοβο – Χτυπήθηκε διυλιστήριο και αγωγός φυσικού αερίου