ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Βιβλίο - Βιβλιοπαρουσιάσεις

Κώδικας Εκκλησιαστικής Νομοθεσίας, Νομολογίας και Εσωτερικού Δικαίου Εκκλησίας Κρήτης και Δωδεκανήσων

Ο κ. Γεώργιος Αποστολάκης, Επίτιμος Γενικός Γραμματέας Διοίκησης Μοναστηριακής Περιουσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής της Εκκλησίας Κρήτης, προσέφερε με αγάπη και με μεγάλο ενδιαφέρον τις υπηρεσίες του επί 35ετία στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και θεωρείται ένας άριστος συγγραφέας, αυτοεκδότης Εκκλησιαστικού Δικαίου.

Καθ’ όλα αυτά τα χρόνια της υπηρεσίας του και μέχρι σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει με την ευλογία της Εκκλησίας μας αρκετοί αυτού του περιεχομένου χρησιμότατοι Τόμοι συγγραφής του, ως του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, της Εκκλησίας Ελλάδος, Κύπρου, Αγίου Όρους, Δωδεκανήσων, Αλλοδαπής, της Εκκλησίας Κρήτης κ.ά.

Ο κ. Αποστολάκης μας προσφέρει σήμερα ένα νέο, πολύ ενδιαφέρον, αξιόλογο και πλουσιότατο σε περιεχόμενο πόνημα, 1424 σελίδων – πιστεύω από τα μεγαλύτερα κυκλοφορούντα σήμερα βιβλία Εκκλησιαστικού Δικαίου στον Ελλαδικό χώρο και ένα από τα μεγαλύτερα που έχει συγγράψει και επιμεληθεί ο ίδιος μέχρι σήμερα, η δε εξαιρετικά επιμελημένη και καλαίσθητη αυτή έκδοση οφείλεται πιστεύω και στις εργώδεις προσπάθειες των «ΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Κ. ΚΑΖΑΝΑΚΗ» ιδιοκτησίας του κ. Κώστα Καζανάκη και των συνεργατών του.

Ο Τόμος αυτός κυκλοφορεί με την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ και φέρει την ονομασία «ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ», έτους 2019.

Το πόνημα αυτό θεωρείται χρησιμότατο και άριστο επιστημονικό βοήθημα για την Εκκλησία της Κρήτης, τις Επαρχίες των Δωδεκανήσων και της Νήσου Πάτμου και για όλη την Ορθοδοξία γενικότερα, αλλά και για τη Δικαστική Εξουσία και τη Νομική Επιστήμη γενικότερα.

 

Το πόνημα αυτό θεωρείται χρησιμότατο και άριστο επιστημονικό βοήθημα για την Εκκλησία της Κρήτης, τις Επαρχίες των Δωδεκανήσων και της νήσου Πάτμου και για όλη την Ορθοδοξία γενικότερα, αλλά και για τη Δικαστική Εξουσία και τη Νομική Επιστήμη γενικότερα για τους λόγους τους οποίους θα αναφερθώ παρακάτω ειδικότερα. Με λίγα λόγια θα αναφέρω εν πρώτοις, το τι περιέχει ο Τόμος αυτός, που αποτελείται από οκτώ Κεφάλαια και στη συνέχεια τους λόγους που το πόνημα αυτό κρίνεται χρησιμότατο και πάρα πολύ ενδιαφέρον για κάθε μελετητή.

Στο πρώτο ΚΕΦΑΛΑΙΟ περιλαμβάνεται ο ισχύων σήμερα Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Κρήτης, με πάρα πολύ πλούσια και ενημερωτικά σχόλια σε κάθε άρθρο του και με όλες τις κατά καιρούς τροποποιήσεις ή καταργήσεις διαφόρων άρθρων του κλπ. Στο δεύτερο ΚΕΦΑΛΑΙΟ περιλαμβάνεται κατά χρονολογική όλη η ισχύουσα νεώτερη Εκκλησιαστική Νομοθεσία, Προεδρικά Διατάγματα κλπ. της Εκκλησίας Κρήτης και των Επαρχιών των Δωδεκανήσων και συγκεκριμένα 145 τον αριθμό Νόμοι, Εκκλησιαστικές Διατάξεις, Προεδρικά Διατάγματα κ.α.

Στο τρίτο ΚΕΦΑΛΑΙΟ περιέχονται λίαν αξιόλογες, 31 τον αριθμόν, Αποφάσεις Ανωτάτων Δικαστηρίων ημεδαπών και αλλοδαπών κυρίως της Εκκλησίας της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, που θεωρούνται γενικά ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ ολοκλήρου της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Στο τέταρτο ΚΕΦΑΛΑΙΟ περιλαμβάνονται οι 7 πρόσφατοι Κανονισμοί της Εκκλησίας της Κρήτης, από το 2010 μέχρι σήμερα, με όλες τις πραγματοποιηθείσες τροποποιήσεις διαφόρων άρθρων, που για πρώτη φορά ψήφισε η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, κατόπιν σχετικής εξουσιοδότησης της Πολιτείας, δια του Νόμου 3848/2010.

Στο πέμπτο ΚΕΦΑΛΑΙΟ, με τίτλο «ΝΕΩΤΕΡΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ» περιέχονται οι νεώτεροι Κανονισμοί, Καταστατικά, Πράξεις , Αποφάσεις κλπ. 36 συνολικά τον αριθμόν, ίδρυσης και λειτουργίας διαφόρων Εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, Γηροκομείων, Εκκλησιαστικών Σχολών, Πνευματικών και Πολιτιστικών Συλλόγων κ.ά που ιδρύθηκαν τα τελευταία χρόνια, εξαιρουμένων όσων είχαν αναφερθεί, ως αναφέρει ο συγγραφέας, σε άλλο του πόνημα, του έτους 2011, με την ονομασία «ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ, ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΑ, ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ», ήτοι 60 τον αριθμόν.

Στο έκτο ΚΕΦΑΛΑΙΟ με τον τίτλο «ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ» περιλαμβάνονται πράξεις ιδρύσεως Εκκλησιαστικών ιδρυμάτων των Ιερών Μητροπόλεων Δωδεκανήσων, Κανονισμοί Διοικήσεως και Λειτουργίας Ιερών Μονών, Απόφαση ίδρυσης Ι. Μητρόπολης των Δωδεκανήσων κ.α. Στο έβδομο ΚΕΦΑΛΑΙΟ – Τμήμα Πρώτο, περιέχονται λίαν ενδιαφέρουσες Ιστορικές, Πατριαρχικές και Συνοδικές Πράξεις της Εκκλησίας Κρήτης και των Δωδεκανήσων, ως της ιδρύσεως της νέας Ι. Μητροπόλεως Σύμης το 2004, της Ι. Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου το 2000, της ανυψώσεως της Ι. Μητροπόλεως Κρήτης σε Αρχιεπισκοπή και των Επισκόπων σε Μητροπολίτες κατά τα έτη 1967 και 1962, το Χρυσόβουλο παραχωρητηρίου του Αυτοκράτορα ΑΛΕΞΙΟΥ Α΄ του Κομνηνού κατά το έτος 1088 μ.χ προς την Ιερά Μονή Πάτμου κ.α.

Στο έβδομο ΚΕΦΑΛΑΙΟ – Τμήμα Δεύτερο, περιλαμβάνονται αξιόλογες και ενδιαφέρουσες Διεθνείς Ιστορικές Συνθήκες, Καταστατικές και Εκκλησιαστικές Διατάξεις της Εκκλησίας Κρήτης και των Δωδεκανήσων κατά χρονολογική σειρά, ως το Ν.Δ. 238/1923 «Περί κυρώσεως της εν Λωζάνη συνομολογηθείσης Συνθήκης περί Ειρήνης», το κείμενο της Σύμβασης της Χαλέπας 1878, ο Οργανικός Νόμος της Νήσου Κρήτης 1868, ο Νόμος 518/1948 «Περί προσαρτήσεως της Δωδεκανήσου εις την Ελλάδα», ο πολύ ενδιαφέρων Νόμος ΓΥΙΔ΄ /1909 «Περὶ Γενικού Εκκλησιαστικού Ταμείου και Διοικήσεως Μοναστηρίων», το Σύνταγμα της Κρητικής Πολιτείας 1907, ο Ν. 276/1900 «Διάταγμα περί Καταστατικού Νόμου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας» δηλαδή ο πρώτος Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας Κρήτης που ίσχυσε μέχρι το έτος 1961, ότε ψηφίστηκε ο Ν. 4149/1961 που ισχύει σήμερα, όπως ακριβώς παρουσιάζεται από το συγγραφέα στο Πρώτο ΚΕΦΑΛΑΙΟ του παρόντος πονήματος.

Στο όγδοο ΚΕΦΑΛΑΙΟ, απλά περιέχονται διάφορα έγγραφα, δημοσιεύματα σε εφημερίδες κ.α κριτικής των τελευταίων Τόμων του συγγραφέα υπό διαφόρων και κατά χρονολογική σειρά για «τη προστασία των εγγράφων τούτων από τη βορά του πανδαμάτορα χρόνου», όπως αναφέρεται σχετικά στο Κεφάλαιο τούτο.

Το πολυσέλιδο αυτό πόνημα του συγγραφέα, εκτός του ότι περιλαμβάνει όλη σχεδόν την ισχύουσα σήμερα Εκκλησιαστική Νομοθεσία με τις τυχόν τροποποιήσεις της, την Νομολογία και το Εσωτερικό Δίκαιο της Εκκλησίας Κρήτης και των Επαρχιών των Δωδεκανήσων και Πάτμου και όχι μόνο, είναι πλήρως ενημερωμένο και εμπλουτισμένο με αξιόλογα και λίαν ενδιαφέροντα ιστορικά κείμενα, αξιολογείται – κατά τη γνώμη μου – ως ένα άριστο σύγγραμμα Εκκλησιαστικού Δικαίου διαφοροποιείται δε από άλλα βιβλία, για τους εξής επί πλέον λόγους: Στον ισχύοντα σήμερα Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης Ν. 4149/1961, ο οποίος περιλαμβάνεται στο πρώτο ΚΕΦΑΛΑΙΟ του Βιβλίου αυτού, σε κάθε άρθρο σχεδόν αναφέρονται με λεπτομέρεια, όλες οι πραγματοποιηθείσες μέχρι σήμερα τροποποιήσεις, προσθήκες, καταργήσεις άρθρων κ.ά. με αρκετά λίαν ενδιαφέροντα και λεπτομερή σχόλια, τα οποία ο συγγραφέας τοποθετεί αμέσως κάτω από κάθε άρθρο, με αποτέλεσμα κάθε μελετητής να έχει μία πλήρη σφαιρική ενημέρωση και να μελετά αμέσως αυτό που ισχύει και έτσι το πόνημα τούτο εμφανίζεται διαφορετικό από άλλα και καθίσταται χρήσιμο στον οιονδήποτε.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και σε άλλα Κεφάλαια του Βιβλίου τούτου, ως λ.χ. στο τέταρτο ΚΕΦΑΛΑΙΟ, σε όσα άρθρα εκ των ψηφισθέντων τελευταία επτά (7) Κανονισμών της Εκκλησίας της Κρήτης έχουν τροποποιηθεί, αναφέρεται από κάτω ακριβώς και η σχετική νέα τροποποίηση, το ΦΕΚ με την ημερομηνία τροποποίησής του γενικά δε αυτό ισχύει σ’ όλο το πόνημά του συγγραφέα.

Ο δεύτερος λόγος, που καθιστά το πόνημα ενδιαφέρον και πρωτότυπο, είναι ότι διευκολύνει άμεσα το Νομικό και κάθε μελετητή το ότι στα ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ στο τέλος του Βιβλίου (και μάλιστα στο τρίτο ΚΕΦΑΛΑΙΟ), μετά από τον αριθμό της Απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπάρχει μικρή περίληψη που αναφέρεται στο αντικείμενο της σχετικής Απόφασης του Δικαστηρίου και όχι μόνο στους αριθμούς αποφάσεων Δικαστηρίων, ώστε αμέσως να διαπιστώνει ο μελετητής το αντικείμενο που διαπραγματεύεται η σχετική Απόφαση, ως επί παραδείγματι: Η υπ’ αριθμ… .απόφαση, έτους… νομολογίας Δικαστηρίου, αναφέρεται στον ΕΝΦΙΑ ή στο Πολιτικό γάμο, ή στην απόκτηση ακινήτων υπό μοναχών, ή στην απαλλαγή στράτευσης του κλήρου, ή στη χρησικτησία επί εκκλησιαστικών ακινήτων, ή στην οπλοφορία του κλήρου, ή στο κληρονομικό δικαίωμα του κλήρου κλπ. Βεβαίως σε κάθε απόφαση Δικαστηρίου στο Εσωτερικό του Βιβλίου, προηγείται – ως συνήθως – για τον όποιο μελετητή εκτενέστερη σχετική περίληψη της όλης Απόφασης του Δικαστηρίου.

Αυτά τα προαναφερθέντα δύο στοιχεία του συγγράμματος, ως και η παρουσίαση σ’ αυτό – όπως προαναφέρθηκε – όλων σχεδόν των ισχυουσών Εκκλησιαστικών Διατάξεων και των ιστορικών Κειμένων της Εκκλησίας της Κρήτης και των Δωδεκανήσων σ’ ένα ογκωδέστατο αλλά λειτουργικό πόνημα, καθιστούν το σύγγραμμα αυτό ένα άριστο, αξιόλογο, πλήρως ενημερωμένο και πολύ ενδιαφέρον εγχειρίδιο γνώσεων Εκκλησιαστικού Δικαίου, χρησιμότατο για κάθε Εκκλησιαστικό Λειτουργό, Νομικό, Δικαστικό, Σπουδαστή Εκκλησιαστικών Σχολών και Θεολογίαςἀ ώστε να ενδιαφερθεί για την άμεση απόκτησή του και τον εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του.

Τελειώνοντας, εκφράζω από καρδίας τα συγχαρητήριά μου στο συγγραφέα κ. Γεώργιο Αποστολάκη, μοναδικό συγγραφέα της Εκκλησίας της Κρήτης, για το αξιόλογο και χρησιμότατο αυτό πολυσέλιδο πόνημά του και εύχομαι ο Πανάγαθος Θεός να του χαρίζει υγεία και μακροημέρευση για συνέχιση του συγγραφικού του έργου Εκκλησιαστικού Δικαίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Ο κ. Κώστας Βελεγράκης  είναι Δικηγόρος Ηρακλείου παρ Άρείω Πάγω.

 

Έχει συσταθεί και από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος το Δεκέμβριο του 2019.

 

Σύστασις

 

«Σύστασις τοῦ βιβλίου “ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ”»
(17/12/2019).

 

Πρωτ. 5886
Διεκπ. 2751
Αθηνα 17ῃ Δεκεμβρίου 2019

Πρός
τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Ἀθηνῶν καί
τάς Ἱεράς Μητροπόλεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

Ἐκ Συνοδικῆς Ἀποφάσεως, ληφθείσης ἐν τῇ Συνεδρίᾳ τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς 11ης μηνός Δεκεμβρίου ἐ.ἔ., γνωρίζομεν ὑμῖν ὅτι ἡ Ἱερά Σύνοδος, ἐν τῇ ῥηθείσῃ Συνεδρίᾳ Αὐτῆς, ἀπεφάσισεν ὅπως συστήσῃ τήν προμήθειαν τοῦ Τόμου «ΚΩΔΙΚΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, ΝΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΩΝ» τοῦ ἀξιοτίμου κ. Γεωργίου Ἀποστολάκη, ἐ.τ. Γενικοῦ Γραμματέως Διοικήσεως Μοναστηριακῆς Περιουσίας τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Κρήτης, καί τήν προβολήν αὐτοῦ εἰς τούς ἐντρυφῶντας καί ἐνδιαφερομένους περί τήν Νομικήν Ἐπιστήμην καί ἰδιαιτέρως τήν Ἐκκλησιαστικήν Νομοθεσίαν.

Τό συγκεκριμένον σύγγραμμα συγκεντρώνει τόν Καταστατικόν Χάρτην τῆς Ἁγιωτάτης Ἐκκλησίας τῆς Κρήτης μέ τάς κατά καιρούς τροποποιήσεις αὐτοῦ, τάς διατάξεις τοῦ Ἐκκλησιαστικοῦ Δικαίου πού διέπουν τήν Ἐκκλησίαν τῆς Κρήτης καί τάς Ἱεράς Μητροπόλεις τῆς Δωδεκανήσου, καθώς καί τό ἰδιαίτερον καθεστώς τῆς Ἱερᾶς Νήσου τῆς Πάτμου, καί πλῆθος Κανονισμῶν, Πατριαρχικῶν καί Συνοδικῶν Πράξεων καί Διατάξεων, ἀφορώντων εἰς τήν ὡς ἄνω Ἁγιωτάτην Ἐκκλησίαν καί εἰς τάς ὡς εἴρηται Ἱεράς Μητροπόλεις.

Ἐντολῇ τῆς Ἱερᾶς Συνόδου
Ὁ Ἀρχιγραμματεύς

† Ὁ Ὠρεῶν Φιλόθεος

 

________________________________

Ακολουθεί το Έγγραφο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

2751_17122019

  • Δερματόδετο
  • Κατηγορίες: Νομική
  • Διαθέσιμο υπό την προϋπόθεση ύπαρξης αποθέματος στον εκδότη Αποστέλλεται σε 2-5 εργάσιμες.
  • Διαστάσεις 25χ18
  • Σελίδες 1423
  • Εκδότης Ιδιωτική Έκδοση
  • Έτος Κυκλοφορίας 2019

 

Για Πληροφορίες στα τηλέφωνα:

Τηλεφωνικό Κέντρο Πρακτορείου Εκκλησιαστικής Λειτουργικής & Πολιτιστικής Ενημέρωσης Lavaron.com.gr ( www.lavaron.com.gr ) : 2317 007771 – 2317 007772 , Επιλογή Εσωτερικού: 2

Κιν.  6987311132 – 6980200123

E-mail: p.theofanis@lavaron.com.gr

π. Θεοφάνης Ιωαννίδης

 

 

 

Related posts

«Ο γόρδιος δεσμός των αγγέλων» το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Κυριάκου Κουζούμη

Newsroom

Οι Εκδόσεις της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου παρουσιάζουν την Βιογραφία της Πνευματικής ρίζας της Βατοπαιδινής Αδερφότητος, του Μακαριστού Γέροντος Πατρός Ιωσήφ Βατοπαιδινού

Πατήρ Θεοφάνης

Βιβλιοπαρουσιάσεις – Το Σπασμένο Φυλαχτό: της Συγγραφέας Κατερίνα Γυφτάκη