ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ταξίδια

Οι κόκκινες βουνοκορφές της Ελλάδας με την εκπληκτική θέα

Οι κόκκινες βουνοκορφές της Ελλάδας

Σε ένα σημείο της Ελλάδας οι βουνοκορφές είναι κατακόκκινες και προσφέρουν ανεπανάληπτη θέα

 

Απίστευτη θέα στην Τσούκα Ρόσσα
H Κόκκινη Κορφή της Τύμφης είναι πασίγνωστη ως Τσούκα Ρόσσα και προσφέρει πραγματικά απίστευτη θέα. Από το Τσεπέλοβο ο δρόμος συνεχίζει για ακόμα 4 χλμ. ως το καταπράσινο Σκαμνέλι που συναντάμε σε ύψος 1200 μέτρων. Μετά το Σκαμνέλι αρχίζει να “δείχνει τα δόντια του”, καθώς το υψόμετρο γίνεται μεγαλύτερο και κάνει τη διαδρομή από τον Γυφτόκαμπο μέχρι το Βρυσοχώρι να μένει αξέχαστη.

Γυφτόκαμπος – Βοβούσα, best 4×4 διάσχιση και θέα «σαν από αεροπλάνο»
Από το κατάφυτο οροπέδιο του Γυφτόκαμπου ξεκινά μια από τις πιο συναρπαστικές διαδρομές -αυστηρά μόνο για οχήματα με κίνηση στους τέσσερεις τροχούς- που θα σας βγάλει στη Βοβούσα του Αν. Ζαγοριού όπου θα πατήσετε και πάλι άσφαλτο μετά από 27 χιλιόμετρα. Φτάνοντας στο Γυφτόκαμπο –πριν το Σαρακατσάνικο χωριό- θα δείτε δεξιά σας (ερχόμενοι από Τσεπέλοβο) ένα λασπωμένο ανηφορικό δρόμο (συνήθως υπάρχει ταμπέλα) αν τον ακολουθήσετε θα βρεθείτε μετά από 8 χιλιόμετρα γερής ανάβασης στη θέση «Βρύση Τσούκα» (υψ. 1350) από όπου θα έχετε την καλύτερη θεα στην οροσειρά της Τύμφης, το Γυφτόκαμπο, τον Σμόλικα και το Μιτσικέλι. Από εδώ με τη βοήθεια ενός καλού χάρτη σε συνδυασμό με τη χρήση GPS θα συνεχίσετε πορεία ανατολική και θα κατηφορίσετε προς Βοβούσα αφού απολαύσετε την αεροπορικών διαστάσεων θεα στην κοιλάδα του Αώου. Η προτεινόμενη διαδρομή είναι βατή μόνο λίγους μήνες το χρόνο ενώ χρειάζεται προσοχή να μην μπερδευτείτε και πάρετε το δρόμο για Λαίστα η κάποιον από τους τυφλούς παράδρομους.

Ανακαλύψτε τη Βοβούσα και τον Αώο
Από την Εγνατία Οδό, στο ύψος της γέφυρας Μπαλτούμας στρίψτε προς Μηλιωτάδες – Τρίστενο – Γρεβενίτι – Φλαμπουράρι και καταλήξτε στη Βοβούσα (50 χλμ.). Έξω από τους Μηλιωτάδες θα δείτε το εντυπωσιακό γεφύρι του Καμπέρ-Αγά του 18ου αιώνα και θα περάσετε τα χωριά Τρίστενο και Γρεβενίτι (παλιό κεφαλοχώρι του Αν. Ζαγοριού, στις αρχές του 19ου αιώνα είχε πάνω από χίλιους κατοίκους). Λίγο πιο έξω, ο ασφάλτινος δρόμος οδηγεί στη μονή Βουτσάς, ένα παμπάλαιο θρησκευτικό μνημείο του 7ου αιώνα. Θα διασχίσετε το χωριό Φλαμπουράρι, θα ανεβείτε στον δασωμένο αυχένα της Ζήνας (υψόμ. 1550μ.) και θα κατηφορίσετε προς την Κοιλάδα του Αώου και το χωριό Βοβούσα, όπου το ενδιαφέρον εντοπίζεται στο μονότοξο γεφύρι που συνδέει τις αντικρινές γειτονιές και στέκει όρθιο από το 1748.

Βραδέτο, το ψηλότερο χωριό. Κατεβείτε ή ανεβείτε τα 1.605 σκαλοπάτια του!
Πηγαίνοντας από το Καπέσοβο προς το Τσεπέλοβο θα δείτε αριστερά τον ασφάλτινο δρόμο που οδηγεί στο απόμερο χωριό Βραδέτο (9 χλμ.). Καθώς βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 1.350, θεωρείται το «ψηλότερο» χωριό του Ζαγοριού. Μέχρι το 1973 μοναδική δίοδος επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν η περίφημη Σκάλα Βραδέτου που αναρριχάται στην κόψη του γκρεμού και σύμφωνα με τους ντόπιους έχει μήκος 6 χλμ., ενώ διαθέτει 1605 καλντεριμωτά σκαλοπάτια (αναβαθμούς). Σήμερα η Σκάλα Βραδέτου είναι δημοφιλής στους επισκέπτες καθώς εκεί πραγματοποιείται μια από τις ομορφότερες πεζοπορικές διαδρομές στα Ζαγοροχώρια. Συνολικά από το Καπέσοβο (έναρξη διαδρομής) έως το Βραδέτο είναι 90 λεπτά γερής ανάβασης.

 

 

ΠΗΓΗ

Related posts

Διακοπές εν πλω στα νησιά του μύθου και της περιπέτειας

Newsroom

Πάτμος: Το νησί της Αποκάλυψης και του κοσμοπολίτικου στυλ

Newsroom

Τέσσερις γραφικοί πανέμορφοι προορισμοί της Ελλάδος