ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Κομβική επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ : Αθήνα και Τελ Αβίβ χτίζουν ισχυρό μέτωπο στη Μεσόγειο

Κομβική επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ : Αθήνα και Τελ Αβίβ χτίζουν ισχυρό μέτωπο στη Μεσόγειο

Σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία με φόντο την τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει σήμερα στο Ισραήλ,στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, μετά την πανδημία και επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας.

 

Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει η ελληνική αντιπροσωπεία θα βρεθούν οι επενδύσεις και η διεύρυνση της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης, ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει και το θέμα της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα και με την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

 

Επενδύσεις και διεύρυνση διμερούς συνεργασίας στην ατζέντα

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έξι υπουργών και δύο υφυπουργών αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και να ενισχύσει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων (‘Αμυνα, τουρισμός, κυβερνο-ασφάλεια, γεωργικός τομέας, ενέργεια, start ups).

Ειδικότερα και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στο Τελ- Αβίβ, θα επιχειρήσει να πάρει μια πολύ καλή προσφορά σε χρόνους και κόστος στη συντήρηση των κινητήρων των επιθετικών ελικοπτέρων Apache Alpha, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος, για την Αεροπορία Στρατού, αλλά και μια αναβάθμιση made in Israel. Επιπλέον μεταβαίνει στο Τελ Αβίβ με μια σειρά από προτάσεις προς την Ισραηλινή πλευρά.

  • Οι πτήσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουλίου, καθώς, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από την ισραηλινή πλευρά. Επίσης στην πρόσφατη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται.

  • «Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο Δημοκρατίες με μακρά παράδοση ενώ έχουν συναντίληψη σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στις επαφές του και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να αναδείξει τους κινδύνους των τουρκικών ενεργειών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρουν.

Δένδιας στο συμβούλιο ΥΠΕΞ: Αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων

Στο μεταξύ, μήνυμα στην Άγκυρα ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα όλες τις τουρκικές προκλήσεις έστειλε χθες και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του με τον Γάλλο ομόλογό του Λε Ντριάν και την ενημέρωση που έκανε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται αταλάντευτα για την εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας, αντιμετωπίζοντας αποφασιστικά όλες τις τουρκικές προκλήσεις» υπογράμμισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών. Η διπλωματική προσπάθεια θα συνεχισθεί σε Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον και Κάιρο.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού

Τρίτη 16.06.2020

10.30-12.00 : Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου

Παράλληλες συναντήσεις των Ελλήνων υπουργών με τους ισραηλινούς ομολόγους τους

12.15-12.45 : Δηλώσεις στα ΜΜΕ
13.00-15.00 : Γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών
15.15 : Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον με αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό ‘Αμυνας του Ισραήλ Μπέντζαμιν Γκάντζ
16.30-17.15 : Συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές
17.20-18.15 : Επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Πατριαρχείο – Μετάβαση στον Ναό της Αναστάσεως
18.45-19.15 : Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης Γιάιρ Λαπίντ

Τετάρτη 17.06.2020

8.30 : Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι
9.15 : Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ, Ρεουβέν Ρίβλιν
10.10 : Eπίσκεψη στο Μνημείο Ολοκαυτώματος – Κατάθεση στεφάνου.

 

 

 

 

Με πληροφορίες από ΕΡΤ/ΑΠΕ-ΜΠΕ – HJ

Related posts

Οικονόμου – κυβερνητικός εκπρόσωπος: Στο τραπέζι του Μαξίμου η σκέψη το πράσινο πιστοποιητικό να συνδέεται πλέον και με την τρίτη δόση

Newsroom

Τι αλλάζει στο νέο ΚΟΚ- Τι προβλέπει για παραβάσεις, πρόστιμα, κατάθεση πινακίδων

Newsroom

Ζαχαριάδης για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς»: Δεν ζητάμε παραιτήσεις, ζητάμε εκλογές

Newsroom