Κωνσταντινούπολη: Ρωσία και Ουκρανία υπέγραψαν την εξαγωγή σιτηρών και το άνοιγμα των ουκρανικών λιμένων
Συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επετεύχθη πριν από λίγο στην Κωσταντινουπολη υπέγραψαν την εξαγωγή σιτηρών και το άνοιγμα των ουκρανικών λιμένων όπως επίσης και την αποδέσμευση των εξαγωγών σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στη Μαύρη Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε η Τουρκία η οποία φιλοξενεί τις διαπραγματεύσεις των δύο χωρών.
Η συμφωνία υπογράφτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στην Άγκυρα. Η συμφωνία υπογράφτηκε από εκπροσώπους της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Στην συμφωνία παρέστησαν επίσης- σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Ερντογάν- ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
Όπως δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η συμφωνία αυτή θα αποτρέψει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση που απειλούσε τις αναπτυσσόμενες χώρες κυρίως από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
«Η σημερινή συμφωνία θα παρέχει επισιτιστική ασφάλεια και θα ρίξει τον πληθωρισμό σε παγκόσμιο επίπεδο», τόνισε.
Η είδηση της επίτευξης συμφωνίας μεγαλωνει τις ελπίδες ότι η διεθνής επισιτιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή μπορεί να αμβλυνθεί. Προηγήθηκαν μήνες αδιέξοδων και άκαρπων διαπραγματεύσεων για τους τόνους αγροτικών εξαγωγών που παραμένουν στην Ουκρανία, πυροδοτώντας φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
«Η συμφωνία θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση του αγροτικού εμπορίου από έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού, καλαμποκιού και φυτικών λαδιών στον κόσμο, βελτιώνοντας τις παγκόσμιες προμήθειες και βοηθώντας στην άμβλυνση των ανησυχιών μιας επισιτιστικής κρίσης.
Τι προβλέπει αναλυτικά η συμφωνία
Σύσταση κέντρου συντονισμού και ελέγχου με έδρα την Κωνσταντινούπολη
Στο κέντρο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των τριών πλευρών, ένας Ουκρανός, ένας Ρώσος, ένας Τούρκος, καθώς και ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών και οι ομάδες τους. Θα είναι επιφορτισμένο με την κατάρτιση του χρονοδιαγράμματος εναλλαγής των πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με ειδικούς που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, θα χρειασθούν ακόμη τρεις έως τέσσερις εβδομάδες για να ολοκληρωθούν οι προετοιμασίες και να ξεκινήσει η λειτουργία του.
Πραγματοποίηση επιθεωρήσεων των πλοίων κατά την αναχώρησή τους από τα ουκρανικά λιμάνια και κατά την άφιξή τους στην Τουρκία
Η επιθεώρηση των πλοίων που θα μεταφέρουν τα φορτία των σιτηρών αποτελούσε απαίτηση της Μόσχας που ήθελε να αποκλείσει την παράλληλη μεταφορά όπλων στην Ουκρανία. Για πρακτικούς λόγους, οι επιθεωρήσεις δεν θα γίνονται εν πλω, ενδεχόμενο που είχε εξετασθεί, αλλά στην Τουρκία, πιθανότατα στην Κωνσταντινούπολη, η οποία διαθέτει δύο σημαντικά εμπορικά λιμάνια, το Χαϊντάρπασά, στην είσοδο του Βοσπόρου και το Αμπαρλι, στην Θάλασσα του Μαρμαρά. Οι επιθεωρήσεις θα γίνονται από εκπροσώπους των τεσσάρων πλευρών κατά τον απόπλου και τον κατάπλου.
Ασφαλείς διάδρομοι ναυσιπλοΐας
Ρώσοι και Ουκρανοί δεσμεύονται να σεβαστούν του διαδρόμους ναυσιπλοΐας που θα διασχίζουν την Μαύρη Θάλασσα και θα εξαιρούνται από κάθε στρατιωτική δραστηριότητα. Βάσει της συμφωνίας, εάν χρειασθεί αποναρκοθέτηση, θα πρέπει να γίνει από «τρίτη χώρα» – άλλη από τις τρεις εμπλεκόμενες – η οποία δεν έχει ορισθεί. Κατά την αναχώρηση από την Ουκρανία, τα πλοία θα συνοδεύονται από ουκρανικά (μάλλον πολεμικά) πλοία, ανοίγοντας τον δρόμο μέχρι την έξοδο από τα ουκρανικά χωρικά ύδατα.
Τετράμηνη ισχύς αλλά ανανεώσιμη
Η συμφωνία θα έχει ισχύ τεσσάρων μηνών που θα ανανεώνεται αυτόματα. Αν 20 έως 25 τόνοι σιτηρών βρίσκονται σήμερα αποκλεισμένοι στα σιλό των ουκρανικών λιμανιών, με έναν ρυθμό μεταφοράς 8 τόνων τον μήνα, οι τέσσερις μήνες θα αρκέσουν για την μεταφορά του συνόλου των αποθεμάτων και την εκκένωση των σιλό.
Μνημόνιο για τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα
Μνημόνιο που θα συνοδεύει την συμφωνία και θα υπογράφεται από τον ΟΗΕ και την Ρωσία θα εγγυάται ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας δεν θα αφορούν τα σιτηρά και τα λιπάσματα κατά άμεσο ή έμμεσο τρόπο.
Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί όρο sine qua non για την υπογραφή της συμφωνία από την Μόσχα.