ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Υγεία

Κοριοί: Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει σε ξενοδοχεία, νοσοκομεία και Airbnb της Αττικής

Κοριοί: Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει σε ξενοδοχεία, νοσοκομεία και Airbnb της Αττικής

 

Υγειονομικός συναγερμός έχει σημάνει σε ξενοδοχεία, νοσοκομεία και Airbnb της Αττικής λόγω της αυξημένης εμφάνισης κοριών με αποτέλεσμα να κλείνουν ολόκληρες πτέρυγες και να απομακρύνονται ασθενείς και φιλοξενούμενοι.

Ο γεωπόνος-εντομολόγος, Γιώργος Σιχάνης εξήγησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN ότι και αυτός και οι συνάδελφοί του δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα για τα αυξημένα κρούσματα κοριών τονίζοντας ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν περιστατικά, ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αυξηθεί.

Για την αντιμετώπισή τους είπε ότι οι ειδικοί επιθεωρούν το χώρο και εντοπίζουν μαύρες κηλίδες και αυγά σε ορισμένα σημεία του σπιτιού, ενώ αναφέρουν ότι σε πολύ ακραίες περιπτώσεις χρειάζεται να πεταχτούν μέχρι και τα στρώματα.

Για τη μεταφορά του σημειώνει ότι ο κοριός είναι ένα έντομο «ταξιδιώτης», καθώς μεταφέρεται σε ρούχα και τσάντες και με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να εξαπλώνεται από σπίτι σε σπίτι.

Εντείνεται η ανησυχία

Κι ενώ το πρόβλημα εντοπίζεται προς το παρόν σε μία μόνο πτέρυγα ξενοδοχείου, η ανησυχία είναι διάχυτη σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η αλήθεια πάντως είναι πως οι εικόνες που έρχονται από την Βρετανία με μικρά παιδιά να έχουν γεμίσει κοκκινίλες από τα τσιμπήματα των κοριών προκαλούν εύλογα την ανησυχία των γονιών.

«Μπορεί ο κοριός να προκαλεί το έντομο εξάνθημα αλλά από την άλλη δεν μεταδίδουν λοιμώξεις» αναφέρει χαρακτηριστικά η αν. καθηγήτρια δερματολογίας, Ζωή Απαλλά.

Και μπορεί ο κοριός να μην μεταδίδει ασθένειες, όπως τα κουνούπια και τα τσιμπούρια, όμως οι εικόνες με τους δρόμους του Παρισιού να έχουν γεμίσει με στρώματα που έχουν πετάξει οι απηυδυσμένοι κάτοικοι προκαλούν προβληματισμό.

Την ίδια στιγμή, τα φάρμακα για τα τσιμπήματα τείνουν προς εξάντληση τόσο στη Γαλλία όσο και την Βρετανία, με τους τουρίστες να φεύγουν από την πόλη του φωτός άρον – άρον.

«Κοριός μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως πλοία, αεροπλάνα και λεωφορεία»

Το πρόβλημα με τους κοριούς πάντως υπήρχε ανέκαθεν, σπεύδει να τονίσει ο Γιώργος Λάμπρου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Απεντομώσεων Μυοκτονιών Ελλάδος (ΣΕΑΜΕ) μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις».

«Ουσιαστικά μιλάμε για ένα έντομο – ταξιδευτή, δηλαδή θα μπορέσει να εισέλθει εύκολα σε αποσκευές και με τον τρόπο αυτό να μεταφερθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, οπουδήποτε. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, δηλαδή σε πλοία, αεροπλάνα ή και σε λεωφορεία. Ο κοριός θα ψάξει να βρει ένα χώρο σε σημεία τα οποία είναι δυσπρόσιτα για να κάνει φωλιά, οπότε σε αρκετές περιπτώσεις καταλαβαίνουμε την εκτεταμένη προσβολή από τα τσιμπήματα, τα οποία θα μπορούσε να χαρακτηρίσουμε σαν ‘γάζωμα’» εξήγησε ο κ. Λάμπρου.

«Θα τους δούμε σε ξενοδοχεία, σε στρατόπεδα, σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, ακόμα και σε διαμερίσματα. Δεν πρέπει πάντως να μας πιάνει πανικός. Είναι κάτι το οποίο λύνεται. Υπάρχουν ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης. Δεν πρέπει να προχωράμε σε ακραία μέτρα και σίγουρα να εκθέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου είδαμε να γίνεται αλόγιστη χρήση χημικών από ιδιώτες σε επιφάνειες που θα ακουμπήσει δέρμα, δηλαδή σε καναπέδες, σε στρώματα, σε καρέκλες κτλ. Έχουμε δει ακόμα να γίνονται ψεκασμοί. Κατά τη γνώμη μου αδικαιολόγητο» τόνισε.

«Δεν δημιουργεί καμία άλλη επιπλοκή»

Από την πλευρά της, η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στο Live News και το MEGA, εξήγησε πως οι κοριοί ταλαιπωρούν την Γαλλία εδώ και επτά μήνες και ήταν λογικό πως θα έρχονταν κάποια στιγμή και στην Ελλάδα.

«Μπορεί να κάνει εξάνθημα αλλά δεν δημιουργείται καμία άλλη επιπλοκή. Εάν κάποιος έχει αλλεργία και δημιουργηθεί μεγάλο εξάνθημα πρέπει να απευθυνθεί στους ειδικούς. Ήδη τα ξενοδοχεία έχουν λάβει τα μέτρα τους. Οι κοριός δεν έχουν σχέση με την καθαριότητα».

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, αν και οι κοριοί έφτασαν και στην Ελλάδα, οι ειδικοί συστήνουν ψυχραιμία, τονίζοντας πως τα περιστατικά κοριών στα ξενοδοχεία δεν είναι κάτι καινούργιο ενώ επισημαίνουν πως μόλις αντιληφθούμε το τσίμπημα θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας.

 

 

Related posts

Ψηφίστηκε ο νόμος Γκάγκα: καταργείτε το δωρεάν στο ΕΣΥ και παύει τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών

Αυτισμός: Πόσο βοηθά η διατροφή χωρίς γλουτένη και καζεΐνη

Newsroom

Ανθεκτικές ψείρες: Μέτρα πρόληψης & αντιμετώπισης για μικρούς και μεγάλους