ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνία

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ν. Χαρδαλιάς: Παρατείνονται τα μέτρα έως τις 12 Οκτωβρίου

ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ν. Χαρδαλιάς: Παρατείνονται τα μέτρα έως τις 12 Οκτωβρίου

Την παράταση μέχρι τις 12 Οκτωβρίου των μέτρων που ήδη ισχύουν προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι παραμένει εκτεταμένη η διασπορά σε νεαρότερες ηλικίες, με μέσο όρο ηλικίας κρουσμάτων τα 39 έτη. Στάθηκε δε στην ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

«Ακούω να ρωτάνε αν θα λάβουμε πρόσθετα μέτρα. Το ερώτημα είναι αν τηρούνται τα μέτρα που έχουμε πάρει» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε: «Η όποια συζήτηση για νέα μέτρα δεν βοηθάει. Το στοίχημα είναι να τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη».

Ερωτηθείς για την αποτελεσματικότητα των μέτρων στην Αττική, συνέστησε υπομονή, καθώς τα αποτελέσματα κάποιων μέτρων χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να αξιολογηθούν. «Μένει να δούμε την εξέλιξη τα επόμενα 24ωρα» πρόσθεσε. «Εάν όλοι στη χώρα για 14 μέρες συμφωνήσουμε ότι θα τηρήσουμε τα μέτρα για μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής, ο ιός θα νικηθεί. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται, αλλά είναι και ευθύνη ατομική και κοινωνική» συνέχισε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στην Αττική από τότε που ανακοινώθηκαν τα μέτρα παραμένει σταθερός. Εξέφρασε επιπλέον την εκτίμηση πως «αυτό σημαίνει ότι είμαστε σε φάση που πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα που είναι σε ισχύ».

«Αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που είναι σε ισχύ, δεν χρειάζεται κανένα lockdown. Είμαστε μακριά από λογικές lockdown, γιατί πίσω από κάθε lockdown υπάρχουν ζητήματα επιβίωσης» συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα που έχουμε». Τα μέσα αυτοπροστασίας είναι το μόνο μέσο που διαθέτουμε για να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, διαμήνυσε ο υφυπουργός.

Ερωτηθείς για το αν θα επιστρέψει η καθημερινή ενημέρωση και ο Σωτήρης Τσιόδρας, απάντησε πως «με τον κ. Τσίοδρα δεν κάνουμε τίποτα διαφορετικό από ό,τι κάναμε στην αρχή την πανδημίας». «Είμαστε όλοι μια οικογένεια και υπάρχουν και διαφωνίες και διαφορετικές απόψεις. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχουν διαφωνίες του Σωτήρη σε σχέση με όσα έχουμε ανακοινώσει» σημείωσε.

Τι είπε για Άγιο Παντελεήμονα και Πέλλα

Αναφερόμενος στη μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στον Άγιο Παντελεήμονα, είπε πως στο γηροκομείο παραμένουν μόνο όσοι ήταν αρνητικοί στα τεστ για κορωνοϊό. Σημείωσε επίσης ότι το βράδυ της Τετάρτης η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώθηκε για τα πρώτα 32 κρούσματα στο γηροκομείο και πρόσθεσε πως τις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες.

Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Πέλλας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων και να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών. Διαμήνυσε μάλιστα ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Ενημερώνοντας για τα 114 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Σκύδρας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως ανεστάλη η λειτουργία της επιχείρησης.

Τα μέτρα στην Κύθνο

Επιπλέον, έκανε λόγο για έντονο επιδημιολογικό φορτίο στην Κύθνο, η οποία από το πρωί βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων. Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι:

  • απαγορεύεται η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην Κύθνο από τις 24:00 έως τις 05:00,
  • αναστέλλεται κάθε είδους εκδήλωση,
  • απαγορεύεται κάθε είδους συνάθροιση πολιτών άνω των εννέα ατόμων,
  • στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι από τέσσερα άτομα, εκτός αν πρόκειται για συγγενείς πρώτου βαθμού όπου επιτρέπεται έως έξι άτομα,
  • είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους σε όλο το νησί.

Στο επίκεντρο η Αττική

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας και για σήμερα, Παρασκεύη, στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει η Αττική. Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ότι τα νέα κρούσματα στη χώρα είναι 460, εκ των οποίων 207 στην Αττική.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης, στην Ελλάδα, καταγράφονται σταθερά τουλάχιστον 300 κρούσματα ανά ημέρα με ανοδικές τάσεις. Συμπλήρωσε δε ότι η τάση επέκτασης της επιδημίας καταγράφεται και σε όσους χρειάζονται μηχανική υποστήριξη. Συγκεκριμένα, παρατήρησε ότι προηγούμενη εβδομάδα οι διασωληνωμένοι ήταν κάτω από 70 και τώρα είναι πάνω από 80.

Η δυναμική της επιδημίας, όπως είπε, είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην Αττική, με τον αριθμό των διαγνώσεων να έχει αυξητικές τάσεις. Διευκρίνισε ωστόσο ότι το σενάριο της δραματικής εκθετικής αύξησης στην Ελλάδα φαίνεται να έχει ανασταλεί. Έκανε επιπλέον λόγο για περιπτώσεις υπερμετάδοσης, όπως στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα και σε εργοστάσιο στη Σκύδρα.

460 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Λίγο νωρίτερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα ανέρχονται σε 460. Πρόκειται για αρνητικό ρεκόρ.

Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν πέντε θάνατοι, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 398. Παράλληλα, 85 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Related posts

«1204 η Άλωση που τσάκισε την Πόλη» και σύγχρονος και την Βυζαντινή αυτοκρατορία

Newsroom

Από τη Δικαιοσύνη ξεκινά η επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, καθώς ανοίγουν στις 27 Απριλίου.

Newsroom

Πλεύρης: Tα μέτρα δεν στοχεύουν σε περιορισμό της δραστηριότητας των εμβολιασμένων, αλλά όσους έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν

Newsroom