ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ορθοδοξία

Κοσμοσυροή στο Ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης και στον Τίμιο Σταυρό

Το greekaffair.gr βρέθηκε την ήμερα του Αγίου Πνεύματος στο ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης και στον Τίμιο Σταυρό.

Με τάξη και ευλάβεια συνέχισε και σήμερα ανήμερα του Αγίου Πνεύματος να προσέρχεται πλήθος προσκυνητών στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο δήμο της Αττικής για να προσκυνήσει το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης και τον Τίμιο Σταυρό.

Το ιερό λείψανο της Αγίας Ελένης ήρθε στην Αθηνά στις 14 Μαΐου ύστερα από 1700 χρόνια, ενώ να πούμε ότι η έλευση του ιερού λειψάνου της Αγίας Ισαποστόλου Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, στην Ελλάδα γίνετε για πρώτη φορά ύστερα από 17 αιώνες.

Το θέμα της Αγίας Ελένης έχει πάρει παγκόσμια διάσταση, ενώ έχουν προσκληθεί και αρχηγοί ευρωπαϊκών κρατών, βασιλείς κ.α.

Θα θέλαμε να τονίσουμε επίσης ότι με τον ερχομό του ιερού σκηνώματος και του Τίμιου Ξύλου, στην Ελλάδα η Εκκλησία θεωρεί πως είναι ένα από τα κορυφαία ιστορικά γεγονότα, που έχει συμβεί μέχρι σήμερα στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησιά και σκοπό έχει την «ανάδειξη της πνευματικής ταυτότητας της Ευρώπης».

Οι διοργανωτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των προσκυνητών για αυτό και έχουν δημιουργήσει σχετική ιστοσελίδα (www.agiaeleni.gr). Οι πιστοί μπορούν να βρουν πλούσιο υλικό γύρω από την προσωπικότητα και το έργο της Αγίας Ελένης, αλλά και πληροφορίες για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος (από τις 14 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου), στον ναό της Αγίας Βαρβάρας. Οι πόρτες του ναού  ανοίγουν στις 07:00 και κλείνουν στις 22:00

Έξω από τον ναό, προβλέπεται η συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού για τη στήριξη των κοινωνικών φαρμακείων που λειτουργούν στις Μητροπόλεις και στους Δήμους.

Όπως σε κάθε προσκύνημα, έτσι και σε αυτό, το χρηματικό ποσό που θα συγκεντρωθεί στο παγκάρι θα διατεθεί, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς παράγοντες, για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας, στην παρούσα φάση της Αποστολικής Διακονίας, που δραστηριοποιείται και στον τομέα της ιεραποστολικής αποστολής.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ της Αγίας Ελένης

Το ιερό σκήνωμα της Αγίας Ελένης είναι τοποθετημένο εντός λάρνακας σε δύο λειψανοθήκες. Η μία λειψανοθήκη είναι ανθρωπόμορφη αργυρή κεφαλή με στέμμα, η οποία παρουσιάζει το πρόσωπο κεκοιμημένης γυναικός και εμπεριέχει εντός αυτής τμήμα της τιμίας κάρας. Η δεύτερη μεταλλική λειψανοθήκη έχει σχήμα ανθρώπινου σωματότυπου που εμπεριέχει στο εσωτερικό του τα λείψανα της Αγίας αριθμημένα και σφραγισμένα με ειδική σφραγίδα του Ρωμαιοκαθολικού Πατριαρχείου της Βενετίας.

Η λειψανοθήκη αυτή είναι ενδεδυμένη με δύο ενδύματα που φορά η Αγία, ένα το παλαιό βενετσιάνικο ένδυμα και ένα αυτό που φιλοτέχνησε και προσέφερε η Αποστολική Διακονία.

Αυτή είναι συνήθως η βενετσιάνικη παράδοση ή τεχνική της φυλάξεως, διατηρήσεως και παρουσίας των ιερών λειψάνων, ως συμβαίνει και με ιερά λείψανα διαφόρων Αγίων που φυλάσσονται στη Βενετία(8), όπως είναι το σκήνωμα της Οσίας Μαρίας, το ιερό λείψανο του Αγίου Αναστασίου του Πέρσου, το σκήνωμα της Αγίας Χριστίνας.

Στο Βατικανό σώζονται δύο μεγαλοπρεπείς σαρκοφάγοι ως δήθεν του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, αλλ’ οι κριτικοί αρνούνται τη γνησιότητα αυτών.

H σαρκοφάγος που φυλάσσεται στο ναό της Παναγίας Ara Coeli στη Ρώμη και αναφέρεται ότι εντός αυτής φυλάσσονται λείψανα της Αγίας Ελένης δεν έχει ανοίξει τα τελευταία 700 χρόνια καί συνεπώς δεν γνωρίζουμε ποιά λείψανα σώζονται και αν σώζονται εκεί.

Λείψανα της Αγίας Ελένης αναφέρεται ότι υπάρχουν στη μονή Hautvilliers στην Επισκοπή Reims από τό 841 μ.Χ., και τα Τρέβηρα (Trier) όπου φυλάσσεται τμήμα της κάρας. Υπάρχουν όμως σοβαρές επιφυλάξεις για τη γνησιότητά τους, καθότι δεν έχουμε μαρτυρίες από βυζαντινές πηγές γιά το πρώτο και η Αγία Ελένη δεν απέθανε στα Τρέβηρα.

Τα μοναδικά ιερά λείψανα της Αγίας Ελένης τα οποία έχουν υποστεί τη διαδικασία της κανονικής αναγνώρισης κατά το έτος 1929 είναι αυτά που φυλάσσονται στη Βενετία. Πρόκειται περί των λειψάνων γυναικός που έζησε κατά τον 4ο αιώνα και που απέθανε σε γεροντική ηλικία (80-85 ετών). Τα ιερά λείψανα είναι τμήμα της κάρας (ινιακό οστούν, βρεγματικό οστούν, οφθαλμικές κόγχες, ρινικά οστά, θραύσματα), και το μεγαλύτερο τμήμα του υπολοίπου σώματος.

 

Ρεπορτάζ: Κυριακος Τσικορδανος 

Related posts

Ιερά Μονή Παναγίας Πελεκητής

Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας: Σήμερα 29 Σεπτεμβρίου γιορτάζει «Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής»

Ρώτησαν μια Ορθόδοξη Χριστιανή τι την έκανε τόσο όμορφη