ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΕπικαιρότητα

Κώστας Καραμανλής: Θα ανακοινώσει «Νέες δίοδοι για τουρίστες μόνο με δειγματοληπτικά τεστ»

Νέες δίοδοι για τουρίστες μόνο με δειγματοληπτικά τεστ, όταν είναι ανεμβολίαστοι 4 στους 5 σε Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και εδώ πάνω από 1 στους 2.

Συγκεκριμένα μέτρα αποσυμφόρησης του τελωνειακού σταθμού του Προμαχώνα και ταχύτερη διέλευση των αυτοκινήτων πρόκειται να ανακοινώσει ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλου.

Το σχετικό θέμα του Αθηναΐκού Πρακτορείου δεν αναφέρει απολύτως τίποτε για την διενέργεια test στο σύνολο όσων επισκέπτονται την βόρεια Ελλάδα μέσω των συνοριακών σταθμών, απλώς ότι «σε κάποιους γίνονται και δειγματοληπτικά τεστ». Κατά την ίδια πηγή, θα δημιουργηθούν νέες δίοδοι για την είσοδο των αυτοκινήτων στη χώρα μας, με ταχύτερο έλεγχο εγγράφων.

Για να γίνει αντιληπτός ο όγκος της μετακίνησης ανθρώπων, ο κ. Σπυρόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι συμφόρηση καταγράφεται καθημερινά, όχι μόνο τα Σαββατοκύριακα. Και ήδη σε καθημερινή βάση διέρχονται περί τα 5.000 οχήματα, χωρίς μάλιστα σε αυτά να συνυπολογίζονται τα λεωφορεία. Σημειώνεται ότι αντίστοιχες εικόνες καταγράφονται στο συνοριακό σταθμό της Νυμφαίας στη Ροδόπη.

Αυτά εφαρμόζονται παρά την δραματική εμπειρία του 2020 όταν η Χαλκιδική μπήκε ταχύτατα σε lockdown λίγο μετά το «άνοιγμα» του τουρισμού όπως-όπως.

Ακόμη περισσότερο, παρά τις εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις στους εμβολιασμούς που παρουσιάζουν οι βόρειοι γείτονές μας, την ώρα που είναι πολύ καθυστερημένη και η αύξηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα. Τα ποσοστά εμβολιασμών, τόσο πλήρους όσο και με έστω μία δόση, «μιλούν από μόνα τους»:

Λήψη πρώτης δόσης

Πλήρως εμβολιασμένοι

Όπως είναι σαφές από τα στοιχεία, την ώρα που η Ελλάδα έχει πετύχει να χορηγήσει μία έστω δόση σε λιγότερους από τους μισούς κατοίκους της, διευκολύνει την διέλευση των βόρειων συνόρων της σε τουρίστες από χώρες που δεν έχουν χορηγήσει ούτε μία δόση σε 4 στους 5 δικούς τους πολίτες.

Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, τα επιδημιολογικά μεγέθη είναι σε σχετική ύφεση, σε Ελλάδα και Βαλκάνια. Καθώς ωστόσο από την αρχική μόλυνση μέχρι την εκδήλωση συμπτωμάτων μεσολαβούν περίπου 10-14 ημέρες, είναι προφανές ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μία νέα έξαρση σε γειτονική χώρα να έρθει για… διακοπές στην βόρεια Ελλάδα πριν καν γίνει αντιληπτή από τις αρμόδιες κρατικές Αρχές…

 

 

 

 

Related posts

Σεισμός στην Κρήτη: Ανησυχία σεισμολόγων για τη μικρή μετασεισμική ακολουθία

Newsroom

Eιδική έκθεσή του Ινστιτούτο Ενέγειας: Τα ελληνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου θα μπορούσαν να καλύψουν το 15%-20% των καταναλώσεων της ΕΕ

Το θαύμα του ελληνικού δημοσίου: Η «μαφιόζικη» μετατροπή των υποβρυχίων 214 σε φονικά όπλα

Newsroom