ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνίαΡοή Ειδήσεων

Κώστας Τσιάρας: Στις 22 και στις 29 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξουν συγκεκριμένες διαδικασίες στα δικαστήρια

Κώστας Τσιάρας: Στις 22 και στις 29 Μαρτίου αναμένεται να ανοίξουν συγκεκριμένες διαδικασίες στα δικαστήρια

Τι εννοούσε τελικά ο Κώστας Τσιάρας ότι λέγοντας χθες στη Βουλή «ερχόμαστε να προτείνουμε άνοιγμα διαδικασιών, αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία.

Να αντιληφθούμε ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της περιπέτειας» ; Και για ποια τροπολογία (που αναμένεται, αλλά όχι σίγουρα) την Πέμπτη γίνεται λόγος;

Για να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο με καμία τροπολογία δεν θα ανοίξουν βέβαια τα δικαστήρια, ούτε αυτή τη στιγμή ο σχεδιασμός επιτρέπει ολικό άνοιγμα.

Τι είναι η τροπολογία

Η περιλάλητη τροπολογία είναι ουσιαστικά αυτή που θα ρυθμίσει τα ζητήματα παράτασης των προθεσμιών που τρέχουν στα δικαστήρια και βέβαια και όχι το άνοιγμά τους. Θα κατατεθεί γιατί απλώς μέχρι τώρα όλα αυτά ρυθμίζονται με τις προβλέψεις του νόμου 4764/20 (αφορά ένορκες βεβαιώσεις, χρονικό διαχωρισμό πινακίων, καταβολή αναβολήσημου και μεγαρόσημου κλπ.) που ισχύει μέχρι 31/3/21. Αρα η ισχύς του θα πρέπει να ανανεωθεί.

Τι είπε

Ο Υπουργός είπε πως «οι επιδημιολόγοι δίνουν έναν οδικό χάρτη. Ερχόμαστε να προτείνουμε το άνοιγμα των δικαστηρίων αλλά αυτό που έχει τη μεγαλύτερη αξία είναι η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία και εκεί στεκόμαστε».

Επί της ουσίας δηλαδή ο λόγος είναι στους επιδημιολόγους. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως η κατεύθυνση των πραγμάτων κατατείνει στις 22 Μαρτίου σε άνοιγμα της νέας τακτικής διαδικασίας ( Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία, Μονομελές και πολυμελές – κατάθεση προτάσεων και προσθήκης καθώς και η τυπική συζήτηση των 100 ημερών και αναστελλομένων των προθεσμιών από 25-2 μέχρι 22/3). Η αλλαγή αυτή θα αφορά τις περιοχές που βρίσκονται σε βαθύ κόκκινο καθώς στις άλλες περιοχές (σκέτο κόκκινο) λειτουργεί ήδη.

Στις 29 Μαρτίου όπως Νοέμβρη;

Σύμφωνα με πληροφορίες και ενώ φαίνεται πως οδεύουμε στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, υπάρχουν πληροφορίες, πως δεν αποκλείεται στις 29 Μαρτίου όλες οι διαδικασίες να ανοίξουν και να τεθούν σε λειτουργία τα δικαστήρια όπως ήταν πριν το λοκντάουν του Νοεμβρίου. Αν συμβεί αυτό θα μιλάμε προφανώς για ευρύτερη γκάμα δικαστηριακών δραστηριοτήτων.

Βερβεσός: Δεν υπήρχε γνωμοδότηση των ειδικών

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημ. Βερβεσός είπε πως η λειτουργία των δικαστηρίων είναι θέμα δημοκρατίας και αναφέρθηκε εκ νέου στο ότι “για το κλείσιμο των δικαστηρίων δεν υπήρξε γνωμοδότηση των ειδικών” ( dikastiko.gr) .

Ο κ. Βερβεσός ο οποίος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του δικηγορικού κλάδου και ζήτησε την επαναλειτουργία των δικαστηρίων με όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας, καθώς όπως είπε «σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί η εφορία και όχι το υποθηκοφυλακείο».

Ανέφερε ακόμη, πως δεν μπορεί να μην απονέμεται δικαιοσύνη και να μη δίνεται στους πολίτες δικαίωμα δικαστικής προστασίας ούτε καν προσωρινής, γιατί εκδίδονται μεν αποφάσεις, αλλά δεν εκτελούνται.

Related posts

Τέλος το lockdown στην Αγγλία – Επιστροφή στο σύστημα τριών επιπέδων

Newsroom

Μέχρι το τέλος Αυγούστου οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ρεύματος – Διαβάστε τη διαδικασία

Newsroom

ETUC: Δυο μισθούς στερούνται οι Έλληνες εργαζόμενοι για να καλύψουν τις αυξήσεις στο ρεύμα!