ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Ήθη και Έθιμα

Κοζάνη: Καβαλάρηδες μεταφέρουν τα θαυματουργά λείψανα του Οσίου Νικάνορα, που έσωσε την περιοχή από την θανατηφόρα Ισπανική γρίπη..

Κοζάνη: Καβαλάρηδες μεταφέρουν τα θαυματουργά λείψανα του Οσίου Νικάνορα, που έσωσε την περιοχή από την θανατηφόρα Ισπανική γρίπη..

Για το Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα στη Ζάβορδα, αναχώρησαν σήμερα, (16 Ιανουαρίου 2022) οι καβαλάρηδες του Κρόκου Κοζάνης, όπως το έθιμο απαιτεί προκειμένου να παραλάβουν τα Ιερά Λείψανα του Οσίου, για να επιστρέψουν ανήμερα του Αγίου Αθανασίου στο χωριό όπου θα τους υποδεχτούν κλήρος λαός κ αρχές. 

Εδώ και 104 χρόνια ανελλιπώς, όποιες και να ναι οι καιρικές συνθήκες η παράδοση στον Κρόκο Κοζάνης, θέλει οι νέοι του χωριού καβάλα στα άλογά τους να μεταφέρουν τα θαυματουργά λείψανα του Οσίου Νικάνορα, που έσωσε την περιοχή από την θανατηφόρα Ισπανική γρίπη. Από το 1918, κάθε χρόνο, οι νέοι της περιοχής διανύουν μια διαδρομή 52 χιλιομέτρων για να φθάσουν με τα άλογά τους στο Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα, μετά από περίπου 8 ώρες.

Η θαυμαστή επέμβαση του Αγίου

Ήταν μία από τις μεγαλύτερες πανδημίες που έζησε η ανθρωπότητα. Κάποιοι την παρομοίασαν με τη Μαύρη Πανώλη του Μεσαίωνα. Γεγονός είναι πως η ισπανική γρίπη το διάστημα 1918-19 σκότωσε 50 ή, σύμφωνα με άλλες πηγές, 100 εκατομμύρια ανθρώπους. Έπληξε όλη την Ελλάδα αρχίζοντας το καλοκαίρι του 1918 και φθάνοντας στο αποκορύφωμά της τον Οκτώβριο- Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Στην Κοζάνη η γρίπη ήρθε στις αρχές Οκτωβρίου του 1918 σκορπώντας τον φόβο, την απόγνωση, τον πανικό, τον θάνατο. Συνολικά στοίχισε τη ζωή σε 172 συμπολίτες μας. Ώσπου την 6η Νοεμβρίου του 1918 ο πιστός λαός της Κοζάνης, με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Φώτιο, υποδέχτηκε από το μοναστήρι της Ζάβορδας στον άγιο Νικόλαο τα ιερά λείψανα του αγίου. Από την ημέρα εκείνη η Κοζάνη δεν είχε πλέον κανένα νέο κρούσμα γρίπης, ώσπου το Νοέμβριο η επιδημία άρχισε να «ξεψυχά» και σ΄ όλη την Ελλάδα.

Οι Κοζανίτες νιώθοντας έντονη την επέμβαση του αγίου αποφάσισαν σε ένδειξη ευγνωμοσύνης να οικοδομήσουν Ναό στο όνομα του, ο οποίος ανεγέρθη κατά τα έτη 1926-28 και τη δεκαετία του 1970 ο νέος μεγάλος πάνω στην παλαιό.

ΕΡΤ Κοζάνης: Σύνταξη_ Δέσποινα Αμαραντίδου

Related posts

Μεγάλη Πέμπτη-Έθιμα και παραδόσεις

Οι αμπελουργοί της Φθιώτιδος τιμούν τον Άγιο Τρύφωνα

Απόκριες: Τα Έθιμα και οι παραδόσεις σε όλη την Ελλάδα – Καραγκούνικος Γάμος, Μπουρανί…

Newsroom