Κοινοποιείστε το άρθρο

Κριτική θεάτρου: Είδαμε “Δεσποινίς Μαργαρίτα” στο Θέατρο Ζίνα με την Έφη Μουρίκη

 

Το πολυεπίπεδο και αλληγορικό έργο του Βραζιλιάνου συγγραφέα Roberto Athayde παρουσιάζεται σε μια καλοδουλεμένη παράσταση, σκηνοθετημένη υποδειγματικά από τον Πέτρο Ζούλια, στο θέατρο Ζίνα, παρέχοντας τη δυνατότητα στην κυρία Έφη Μουρίκη να μας χαρίσει ένα ρεσιτάλ υποκριτικής.

Έργο απαιτητικό και πολυσύνθετο αναπτύσσεται γύρω από το δίπολο δύναμης/εξουσίας – καλοσύνης/αρετής μεταφέροντας επίκαιρα μηνύματα, γεγονός που τονίζει τη διαχρονικότητα του κειμένου.

Κύριο χαρακτηριστικό της ηρωΐδας η αμφιθυμία και οι έντονες νευρώσεις. Σε μια παραμορφωμένη εκδοχή του χαρακτήρα του δασκάλου, η τάξη εμφανίζεται σαν μικρογραφία της κοινωνίας όπου οι εντολές δίνονται από τον άρχοντα-δάσκαλο, ενώ οι μαθητές αποτελούν την σιωπηρή πλειοψηφία-λαό που ακολουθεί (και οφείλει να ακολουθεί) τις προσταγές του / μια αλληγορία του δικτατορικού καθεστώτος που βίωνε ο συγγραφέας κατά την περίοδο συγγραφής του έργου.

Δεσποινίς Μαργαρίτα

Ακριβώς όπως ένας δικτάτορας, η δεσποινίς Μαργαρίτα απολαμβάνει την εξουσία αλλά δυσκολεύεται στη διαχείρισή της, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην τάξη της αλλά και την ίδια την προσωπικότητά της, προκαλώντας εσωτερική αστάθεια και έλλειψη ισορροπίας ανάμεσα στα προσωπικά θέλω και κοινωνικά πρέπει ως άνθρωπος, γυναίκα, εκπαιδευτικός. Ταλαιπωρημένη από μια συμβατική, συστεμική ζωή, αδυνατεί να καταφέρει την αλλαγή που δεν παύει όμως να προσδοκά.

Η καταγγελία των αδιεξόδων του συστήματος, της εκπαίδευσης, της πολιτικής, της κοινωνίας τελειώνει αισιόδοξα με το άνοιγμα ενός παραθύρου σε ένα νέο κόσμο όπου η εξουσία και η σκληρότητα γκρεμίζονται, δίνοντας χώρο στο φως, στο χρώμα, την ελπίδα, την αλλαγή.

Στο απαιτητικότατο αυτό κείμενο η κυρία Έφη Μουρίκη καταθέτει μια σαρωτική ερμηνεία. Οργώνει την σκηνή (λειτουργικότατο το σκηνικό της Αναστασίας Αρσένη), χρωματίζει τη φωνή της ανάλογα των συναισθηματικών εναλλαγών, άλλοτε με λυγμούς κι άλλοτε γεμάτη δονήσεις, αποδεικνύοντας άριστη υποκριτική δεινότητα, χρησιμοποιώντας όλο το οπλοστάσιο των εκφραστικών της μέσων. Μια αυθεντική ερμηνεία!

Χώρος: Θέατρο Ζίνα – Λεωφ. Αλεξάνδρας 74, Εξάρχεια / Τηλ.: 2106424414

 

Συγγραφέας: Ρομπέρτο Ατάιντε

 

Μετάφραση: Κώστας Ταχτσής

 

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

 

Σκηνικά: Αναστασία Αρσένη

 

Κοστούμια: Αναστασία Αρσένη

 

Μουσική: Παναγιώτης Τσεβάς

 

Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

 

Παίζουν: Έφη Μουρίκη

 

Τιμές Εισιτηρίων: 10 ευρώ

 

Παραστάσεις: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00


 

 

  

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο