Κοινοποιείστε το άρθρο

Το greekaffair.gr πήγε θέατρο και είδε: Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη του Περικλή Μοσχολιδάκη στο Πολυχώρο Vault

Ένα συνταρακτικό μάθημα ιστορίας μέσα από έναν χειμαρρώδη βιογραφικό μονόλογο

Γραμμένο σε επτανησιακή διάλεκτο του 19ου αιώνα, δουλεμένος μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια, πυκνός σε λεπτομέρειες και νοήματα, πλούσιος συναισθημάτων και εικόνων, που αποδίδεται συγκλονιστικά από την ταλαντούχα Μάγδα Κατσιπάνου, καταφέρνοντας να μας παρασύρει και να μας κάνει κοινωνούς στην εξομολόγηση ψυχής της μητέρας του εθνικού μας ποιητή.

Ευαίσθητο και δραματικό, το έργο μας εμφανίζει την Αγγέλικα δύο χρόνια μετά το θάνατο του γιου της, Διονυσίου Σολωμού, εγκαταλειμμένη και φτωχιά, να κάνει τον απολογισμό της συνταρακτικής ζωής της. Γλαφυρή και γλυκόπικρη, μέσα από τη διήγησή της αναδεικνύεται το κοινωνικοπολιτικό κλίμα της εποχής της, γεγονότα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, η θέση της γυναίκας ως παιδί, ερωμένη, σύζυγος, μάνα και η βάναυση μεταχείρισή της, το χάσμα των κοινωνικών τάξεων, η εξαθλίωση και η φτώχεια, αλλά και οι συνθήκες που διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα και την κλίση του Διονυσίου Σολωμού στα γράμματα και την ποίηση.

Στην εξομολόγησή της μοναδικός συνοδοιπόρος και συνομιλητής οι ήχοι ενός βιολοντσέλου, που άλλοτε συμφωνούν με τα λεγόμενά της, άλλοτε την εμπαίζουν, αλλά την συντροφεύουν από την αρχή μέχρι το τέλος στο ξεγύμνωμα ψυχής που καταθέτει. Η Αγγέλικα δεν κρύβει τίποτε από την τραγική ζωή της. Διάφανη, όπως υπήρξε από την στιγμή που πουλήθηκε στον Κόντε Σαλαμών, που τη φυλάκισε σε ένα σπίτι, παρατηρώντας τη ζωή πίσω από ένα τζάμι και δεκτική σχολίων και κακολογιών, καταθέτει τα σπαράγματα της ζωής της με αμεσότητα και ειλικρίνεια, μέχρι την στιγμή που εξαγνισμένη, αποχωρίζεται το μαύρο φόρεμά της και ντυμένη στα λευκά πια – διάφανη και καθαρή- είναι έτοιμη να συναντήσει το γιό της.

Το εξαιρετικά καλοδουλεμένο και ποιητικό κείμενο του κυρίου Περικλή Μοσχολιδάκη, αποτέλεσμα επίπονης έρευνας και μυθοπλασίας, γραμμένο σε επτανησιακό ιδίωμα, προσδίδει αυθεντικότητα στην αφήγηση και βάζει το θεατή στο κλίμα της εποχής, δημιουργώντας εικόνες και συναισθήματα και καταλήγοντας σε ένα μάθημα ζωής για την αγάπη, τις ανθρώπινες σχέσεις, τη συγχώρεση, ενώ η λειτουργική του σκηνοθεσία μας χάρισε μια παράσταση με σφιχτοδεμένους ρυθμούς, όπου κρατάς την ανάσα σου από την πρώτη στιγμή καθώς παρασύρεσαι από την ένταση των γεγονότων.

Το λιτό, κομψό και «διάφανο» σκηνικό αλλά και το εξαιρετικό κοστούμι της Αγγέλικας του κυρίου Μάριου Βουτσινά υπηρέτησαν πιστά το κείμενο και έδωσαν χώρο να ακουστεί η πηγαία εξομολόγησή της. Οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί του κυρίου Άκη Σαμόλη προσέδωσαν τη σωστή δραματικότητα των στιγμών, ενώ η μουσική συνομιλία του βιρτουόζου κυρίου Κωνσταντίνου Χίνη έντυσαν την ιστορία με ένα ξεχωριστό, ταιριαστό ηχόχρωμα.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Μάγδα Κατσιπάνου καταθέτει μια καθηλωτική ερμηνεία ως Αγγέλικα, με ισορροπία στα εκφραστικά της μέσα. Άμεση, επικοινωνιακή και βαθύτατα ανθρώπινη σε παρασύρει στην ιστορία από την πρώτη της αναπνοή, αναδεικνύοντας την τραγικότητα της ηρωίδας και υπηρετώντας ένα πυκνό, δύσκολο κείμενο χωρίς λάθη στην εκφορά του λόγου της.

Αξίζουν εύσημα σε όλους τους συντελεστές της παράστασης, τόσο για το ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου όσο και για τις επιτυχημένες επιλογές που φιλοξενούνται στον πολυχώρο Vault, η οποία παίρνει παράταση και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει τη συγκινητική ζωή της γυναίκας που γέννησε και ανέθρεψε τον εθνικό μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό.

Συντελεστές
Κείμενο – Σκηνοθεσία : Περικλής Μοσχολιδάκης
Μουσική : Κωνσταντίνος Χίνης
Σκηνικά/ Κοστούμια: Μάριος Βουτσινάς
Βιολοντσέλλο : Κωνσταντίνος Χίνης
Σχεδιασμός Φωτισμού: Άκης Σαμόλης
Φωνή Διονύσιου Σολωμού : Περικλής Μοσχολιδάκης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Γερωνυμάκης
Φωτογραφίες – trailer: Αντώνης Μίκροβας
Αφίσα : Δημήτρης Μητσιάνης
Παραγωγή: Πολυχώρος Vault
Ερμηνεία: Μάγδα Κατσιπάνου

  

Από την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου

 

κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:00

 

έως την Πέμπτη 29 Μαρτίου

           

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο