Κοινοποιείστε το άρθρο

Κριτική θεάτρου: Είδαμε «Φυλακισμένες» των Ignacio del  Moral – Veronica Fernandez  στον Πολυχώρο Vault

 

Γοτθικό, σκληρό, πολυπρόσωπο έργο, πρόσφορο ερμηνειών και προβληματισμών για τα όσα συνταρακτικά διαδραματίζονται μπροστά στα μάτια μας και το πόσο τραγικά επίκαιρα είναι.

Ο πολυχώρος Vault μας έχει συνηθίσει σε ιδιαίτερες, ξεχωριστές, «δύσκολες» παραστάσεις και μέχρι στιγμής έχει κερδίσει το στοίχημα. Και αυτήν την φορά μας χαρίζει μια αριστοτεχνικά χτισμένη παράσταση με ρυθμό, εντάσεις, κορυφώσεις, ανατροπές, που παρά τη μεγάλη –και χωρίς διάλειμμα- διάρκειά της, δεν κουράζει – αντιθέτως κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον- σκιαγραφώντας ιδιαίτερους χαρακτήρες και καταστάσεις που σε παρασέρνουν με την αλήθεια τους, δημιουργώντας μια πλειάδα συναισθημάτων που κυμαίνονται από την συμπάθεια και τον οίκτο, στην αγανάκτηση και την οργή, την λύπη και την συμπόνοια.

Γυναικείες φυλακές μέσα σε ένα μοναστήρι στην Ισπανία του 1950 μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Χειμώνας, κρύο, πείνα, απομόνωση, κακοποίηση, βία. Η δικτατορία του Φράνκο στην εξουσία, καθολικισμός και συνεργασία Εκκλησίας και Φασιστών. Στο χωροχρονικό αυτό πλαίσιο φυλακισμένες είτε για πολιτικούς λόγους, είτε για κλοπές, πορνεία, μοιχεία, συζυγοκτονία, παιδοκτονία, μοιράζονται την σκληρή καθημερινότητά τους μαζί μας, από την πρώτη κιόλας σκηνή, πριν καν ξεκινήσει η παράσταση. Στην πορεία, τραγουδούν, χλευάζουν, αγαπούν, λαχταρούν, συνωμοτούν, νευριάζουν, διαπληκτίζονται, χάνουν το κουράγιο τους, κλαίνε, πονούν αλλά δεν παύουν να ελπίζουν. Τη χάρη που κάθε 10 χρόνια δίνεται από τον Επίσκοπο σε μία από αυτές. Και για αυτήν την χάρη κάποιες παλεύουν με νύχια και με δόντια, με θεμιτά και αθέμιτα μέσα. Και δεν μπορείς να κατηγορήσεις καμιά τους. Γιατί ποιος είναι αυτός που δεν αποζητά την ελευθερία, ένα νέο ξεκίνημα, μια καινούρια αρχή; Τίποτα όμως δεν προϊδεάζει για το τραγικό τέλος αλλά και την επιστροφή των υπολοίπων στην καθημερινότητά τους την οποία αποδέχονται με στωικότητα καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή, μεταφέροντάς το μήνυμα ότι η ζωή συνεχίζεται ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες, διατηρώντας την επιθυμία για ελευθερία και ελπίζοντας σε μια καλύτερη τύχη.

Η παράσταση διαθέτει γρήγορο ρυθμό, γεγονότα που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή και η μικρή σκηνή λειτουργεί θετικά στην διατήρηση της έντασης της παράστασης. Οι μαύροι τοίχοι δημιουργούν την κλειστοφοβική ατμόσφαιρα της φυλακής, ενώ το λιτό αλλά απίστευτα πρακτικό σταυροειδές σκηνικό των πάγκων (Γιώργος Λυντζέρης) που δημιουργούσαν χώρους και περάσματα, σε συνδυασμό με τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς (Βαγγέλης Μούντριχας) και την υπέροχη πρωτότυπη μουσική (Μάνος Αντωνιάδης), λειτουργούν προσθετικά στην δημιουργία συναισθημάτων και υπηρετούν με συνέπεια το ύφος της παράστασης. Η αποτελεσματική, στρωτή σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά, χαρίζει μια καλοκουρδισμένη παράσταση με ισορροπία στους ρυθμούς και τις ψυχολογικές διακυμάνσεις και με καθηλωτικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς.

Όπως προαναφέρθηκε, όλοι οι ηθοποιοί καταθέτουν ερμηνείες με βάθος και συναίσθημα. Δυσκολεύομαι να ξεχωρίσω κάποιον, αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην συγκλονιστική Μυριέλλα Κουρεντή, την «άκαμπτη» Βάσω Γρέντζελου, την αγγελική Μαργαρίτα Παπαντώνη, την εύθραυστη Ντέμη Αντωνοπούλου και την συγκινητική Δώρα Γιαννακοπούλου.

Θερμά συγχαρητήρια για την επιλογή του έργου και των συνεργατών και την εκτέλεση του συγκεκριμένου εγχειρήματος.

 

Συγγραφείς: Ignacio del Moral & Verónica Fernández
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Πρωτότυπη μουσική: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Κατασκευαστής σκηνικών: Κώστας Μπακάλης
Κατασκευή Κουστουμιών: Μάρθα Χριστοφορίδου
Σχεδιασμοί Φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Βοηθός Φωτιστή: Άκης Σαμόλης
Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Αφίσα παράστασης: Σίμος Παπαναστασόπουλος
Α’ βοηθοί Σκηνοθέτη: Γιέλενα Γκάγκιτς, Δανάη Μπαρούχου
Β’ βοηθός Σκηνοθέτη: Daniela Strati
Παραγωγή: Vault

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ελένη Αλεξανδροπούλου, Ντέμη Αντωνοπούλου, Δέσποινα Αποστολίδου, Δώρα Γιαννακοπούλου, Βάσω Γρέντζελου, Χρήστος Καλμαντής, Γιάννης Καραμπέκιος, Μαρία Κατσαρού, Μυριέλλα Κουρεντή, Στέλλα Μουκαζή, Μαργαρίτα Παπαντώνη, Νίκη Πολύζου, Σοφία Ρούσου, Ευθύμης Τζώρας, Μαρία Φραγκάτου και η κυρία Γιάννα Σταυράκη.

Τιμή εισιτηρίου: Γενική είσοδος: 15 €, Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 €, Ατέλειες: 5 €

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο