ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Επικαιρότητα

Κριτική Θεάτρου: Είδαμε “Περιστατικά” του Daniil Kharms

Κριτική Θεάτρου: Είδαμε “Περιστατικά” του Daniil Kharms στο Θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις.

Ο Γιώργος Επιτροπάκης πήγε θέατρο και γράφει στο Greekaffair.gr κριτική  για την θεατρική παράσταση :Περιστατικά του Daniil Kharms στο Θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις

Ο γερμανικής καταγωγής Ρώσος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, διηγηματογράφος και σκιτσογράφος Daniil Ivanovich Yuvachοv (Daniil Kharms) συγκαταλέγεται στους εκπροσώπους της Ρωσικής Πρωτοπορίας στην μετεπαναστατική Ρωσία και θεωρείται κορυφαίος εκπρόσωπος του μαύρου χιούμορ και του παραλόγου. Εκδιώχθηκε από το σταλινικό καθεστώς για τις απόψεις του και κατέληξε να πεθάνει (πιθανότατα από ασιτία) έγκλειστος στην ψυχιατρική πτέρυγα των φυλακών Κρεστί του Λένινγκραντ σε ηλικία μόλις 37 ετών. Το έργο του διασώθηκε χάρη στον φίλο του Γιάκοφ Ντρούσκιν όπου για δεκαετίες φύλαγε τα χειρόγραφά του σε μια βαλίτσα στον διάδρομο του κοινοβίου διαμερίσματος που ζούσε.  

Ο παραλογισμός της εποχής του, η παραδοξότητα των ανθρωπίνων σχέσεων, τα αδιέξοδα, ο αυτοσαρκασμός, χαρακτηρίζουν το έργο του, προφανώς ως αντιστάθμισμα των συνθηκών που αντιμετώπιζε κι ο ίδιος στην καθημερινότητά του. Τα έργα του,  πυκνά σε νοήματα, συμβολισμούς και συνειρμούς, ξεφεύγουν από το κανονικό και συνηθισμένο και η απόφαση να αποδοθούν θεατρικά ιστορίες του, αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ευθύνη.

Μια πρόκληση που δεν φοβήθηκε όμως η ομάδα νέων καλλιτεχνών που παρουσιάζει για 2η χρονιά με επιτυχία την παράσταση «Περιστατικά» στο θέατρο Tempus Verum Εν Αθήναις, όπου τα πρωτοποριακά κείμενα του συγγραφέα και το ιδιαίτερο χιούμορ του, παρουσιάζονται με απλότητα, φυσικότητα και ευθυμία, με ελάχιστα μέσα, μέσω μιας λειτουργικής, δροσερής σκηνοθεσίας και μιας εξαιρετικής σκηνικής επικοινωνίας και αμεσότητας μεταξύ των ηθοποιών.

Στο απλό σκηνικό, αντικείμενα και έπιπλα αλλάζουν θέσεις και λειτουργίες γοργά και εξυπηρετούν την παρουσίαση των αλληγορικών, μικρής διάρκειας ιστοριών, που είναι ασύνδετες μεταξύ τους. Οι ιστορίες, παράδοξες, παράλογες, ακραίες, αστείες, εξωφρενικές, τις περισσότερες φορές παραμένουν ανολοκλήρωτες, προσφέροντας την δυνατότητα στο θεατή να σκεφτεί μόνος του τη συνέχεια ή το νόημα τους, μετά το τέλος της παράστασης, καθώς οι ρυθμοί είναι καταιγιστικοί και οι εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη με ταχείς ρυθμούς. Μόλις ξεπεραστεί η αμηχανία των πρώτων λεπτών, μέχρι ο θεατής να μπει στο νόημα των όσων παρουσιάζονται, η παράσταση (και οι ρυθμοί της) απογειώνονται, καταφέρνοντας να σε κάνουν να διατηρείς ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη και μια εύθυμη διάθεση. Και ναι, όταν μια παράσταση – όχι εύκολα εύληπτη από όλους, λόγω των παραβολών του κειμένου- σε κάνει να την σκέφτεσαι αρκετές μέρες μετά, αποτελεί επιτυχία.

Στην επιτυχία της παράστασης,«Περιστατικά»  σημαντικό ρόλο έπαιξε η μοντέρνα, αποτελεσματική σκηνοθεσία της Νάνσυ Μπούκλη, αλλά και οι δροσερές, σωματικές και εκφραστικότατες ερμηνείες της Άννας Χανιώτη, του Γρηγόρη Μπαλλά και της Μαριάννας Λιανού. Μια καθαρή απόδοση ενός ιδιαίτερου και δύσκολου κειμένου για το ευρύ κοινό, όπου σαρκάζονται ανθρώπινες συμπεριφορές και ο παραλογισμός της εποχής, έγινε μια παράσταση δουλεμένη με όρεξη από μια νέα ομάδα καλλιτεχνών, που αποδεικνύει ότι η σκληρή δουλειά, το ταλέντο, οι δημιουργικές ιδέες και η καλή διάθεση καταφέρνουν να ανταπεξέλθουν των προκλήσεων και να κερδίσουν το στοίχημα.

  

Συντελεστές παράστασης

  • Κείμενο: Δανιήλ Χαρμς
  • Μετάφραση: Ροδούλα Παππά*
  • Σκηνοθεσία: Νάνσυ Μπούκλη
  • Επιμέλεια Φωτισμού: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
  • Φωτογραφίες: Ευτυχία Βλάχου
  • Επιμέλεια αφίσας: Παυλίνα Ζάχρα
  • Trailer: Δημήτρης Παπαναστασίου, Στάμος Δημητρόπουλος
  • Ερμηνεύουν: Άννα Χανιώτη, Γρηγόρης Μπαλλάς, Μαριάννα Λιανού

*Το κείμενο της παράστασης βασίστηκε σε κείμενα από το βιβλίο Περιστατικά, μτφρ. Ροδούλα Παππά, εκδόσεις Νεφέλη, σειρά «Κόμμα»

  • Τοποθεσία: Tempus Verum – Εν Αθήναις
  • Διεύθυνση: Ιάκχου 19, Γκάζι (Αθήνα)
  • Πρεμιέρα: Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018
  • Ημέρες & ώρες παραστάσεων: κάθε Τετάρτη στις 19:00 (έως Τετάρτη  28 Φεβρουαρίου  2018)
  • Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 10 ευρώ, Μειωμένο (Φοιτητικό, Ανέργων, ατέλειες): 5 ευρώ
  • Τηλέφωνο Ταμείου: 210 3425170
  • Διάρκεια: 80΄

 

Related posts

Ρολά κατέβασε σήμερα η εστίαση η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ελλάδας

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΟΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Newsroom

Ξεκινούν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες σε Βορειοδυτική Πελοπόννησος και Δυτικής Ελλάδα

Newsroom