Κοινοποιείστε το άρθρο

Κριτική θεάτρου: Είδαμε”Proof” του David Auburn στο Από Μηχανής Θέατρο

 

Έργο που η κινηματογραφική του εκδοχή το κατέστησε ευρύτερα γνωστό και πραγματεύεται ενδιαφέροντα θέματα σε πολλά επίπεδα, μεταφέρθηκε λιτά στην σκηνή του Από Μηχανής Θεάτρου με εξαιρετικές ερμηνείες από όλον τον θίασο.

Η Κάθριν, αφοσιωμένη κόρη στην φροντίδα του πατέρα της, ιδιοφυούς μαθηματικού που πάσχει από σχιζοφρένεια, συντρίβεται από τον θάνατό του. Με αφορμή την κηδεία του και την εμφάνισή της μέχρι πρότινος «απούσας» αδελφής της, συγκρούεται μαζί της, ενώ ένας φοιτητής του πατέρα της αναζητά στα χειρόγραφα του τελευταίου την επίλυση ενός σημαντικού μαθηματικού προβλήματος. Η συνεισφορά του θα είναι καταλυτική στην «απόδειξη» της “κληρονομιάς” του πατέρα προς την κόρη.

Κείμενο ιδιαίτερο και πολυσύνθετο αναπτύσσεται γύρω από διάφορες θεματικές, με  κύριο άξονα το πόσο λεπτή είναι η γραμμή που χωρίζει την ιδιοφυΐα από την παράνοια, ενώ ερωτήματα όπως που αρχίζει και που τελειώνει η ψυχική νόσος και πόσο κληρονομική είναι, πόσο και εάν γίνονται ή μπορούν να γίνουν «καλύτερα» και ικανότερα τα παιδιά από τους γονείς τους, τι δυνατότητα υπάρχει να εκφραστείς και να δηλώσεις την ικανότητά σου σε ένα προβληματικό οικογενειακό περιβάλλον, αναμένουν την απάντησή τους με το τέλος της παράστασης.  

Τα πολύχρωμα, σκορπισμένα φύλλα του φθινοπώρου στην σκηνή μοιάζουν με τις σκόρπιες, χαοτικές σκέψεις των ηρώων και ταυτόχρονα χαρίζουν το χρώμα της παράστασης. Η έντιμη, ομαλή σκηνοθεσία του Δημήτρη Μυλωνά έδωσε χώρο στους ηθοποιούς να καταθέσουν αυθεντικές ερμηνείες.

Ο κύριος Χρήστος Βαλαβανίδης με την κλάση του έμπειρου ηθοποιού ήταν μετρημένος και σωστός στο ρόλο του πατέρα που ακροβατεί στα όρια της ψυχικής ασθένειας. Παθιασμένος και χειμαρρώδης σαν μαθηματική διάνοια, συγκινητικός και αμβλύς σαν ψυχικά διαταραγμένος.

Η κυρία Ελεάνα Στραβοδήμου, κατέθεσε μια εύθραυστη και ευαίσθητη ερμηνεία. Ήταν ορατή η πάλη της αν ήταν «άξια» συνεχίστρια του πατέρα της είτε ως μαθηματική μεγαλοφυΐα, είτε ως ψυχικά άρρωστη. Η «απόδειξή» της βρίσκονταν μαζί της τόσο καιρό καλά κρυμμένη, αλλά η ιδιοφυΐα της δεν την άφηνε να την παρουσιάσει – προφανώς για να μην πικράνει τον πατέρα της.

Η κυρία Άννα Ελεφάντη ήταν εξαιρετική ως νευρωτική Αμερικανίδα business woman που έχει τα πάντα σε τάξη – ακόμα και το στοιχειώδες ενδιαφέρον για την αδελφή της , ενώ ο κύριος Χρήστος Καπενής ήταν αφοπλιστικός στο ρόλο του σπασίκλα φοιτητή.  

Μετάφραση: Άννα Ελεφάντη

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς

Σκηνικά-κοστούμια: Αμαλία Αντώνη

Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης

Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης

Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη Κυρμιζάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκη Παναγιωτοπούλου

 

Παίζουν:

Χρήστος Βαλαβανίδης: Ρόμπερτ

Ελεάννα Στραβοδήμου: Κάθριν

Άννα Ελεφάντη: Κλερ

Χρήστος Καπενής: Χαλ 

 

Από τις 10 Νοεμβρίου 2017 έως τις 14 Ιανουαρίου 2018

Παρασκευή & Σάββατο στις 9μμ, Κυριακή στις 8μμ

Θέατρο Από Μηχανής, Ακαδήμου 13, τηλέφωνο: 210. 5232097

www.amtheater.gr

 

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 13€

Φοιτητικό & άνω των 65: 10€

Ανέργων: 8€

Ατέλεια: 5€

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο