Κοινοποιείστε το άρθρο

Κριτική Θεάτρου: Είδαμε ΄΄ΣΟΦΙΑ σε θυμάμαι΄΄της Τάνιας Χαροκόπου στην  Μουσική-Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς

 

Ο Γιώργος Επιτροπάκης πήγε θέατρο και γράφει κριτική στο Greekaffair.gr για την θεατρική παράσταση :΄΄ΣΟΦΙΑ σε θυμάμαι΄΄της Τάνιας Χαροκόπου στην  Μουσική-Θεατρική Σκηνή Αθηναΐς

 

Η συνταρακτική ζωή της Σοφίας Βέμπο μεταφέρεται επιτυχημένα σε μια θεατρική παράσταση με αισθητική, μέτρο και δυναμισμό, γεμάτη μελωδία και τραγούδια (ερμηνευμένα ζωντανά),  εναλλαγές συναισθημάτων, ρυθμό, ελληνικό χρώμα και καθηλωτικές ερμηνείες από τους δύο πρωταγωνιστές.

Η Σοφία Βέμπο υπήρξε κορυφαία ελληνίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, με συνεχή παρουσία στο θέατρο και σποραδική στον κινηματογράφο, της οποίας η καλλιτεχνική πορεία εκτάθηκε από τον Μεσοπόλεμο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Τα εμβληματικά, εθνικά τραγούδια που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940 της χάρισαν τον τίτλο «Τραγουδίστρια της Νίκης» και καθολική αναγνώριση από το κοινό που τη λάτρεψε.

Οι φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας με βιντεοπροβολέα, με την είσοδο στην αίθουσα, καθώς και το λειτουργικό, κομψό σκηνικό με τα κλασσικά έπιπλα, λειτουργούν ευεργετικά στη δημιουργία του κλίματος της εποχής. Μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της Βέμπο, σε μεγάλη ηλικία και αφού έχει αποσυρθεί, σε ένα νεαρό δημοσιογράφο – που κρύβει ένα τρυφερό μυστικό – γίνεται αιτία για μια αναδρομή στην πολυδιάστατη και εκρηκτική ζωή της, το ξεκίνημα της καριέρας της, τη λατρεία του κόσμου, τους έρωτες που ενέπνευσε, τις συνεργασίες της. Αγωνίες και διλήμματα, πρόσωπα, ιστορικά γεγονότα, περιστατικά, αποφάσεις και συναισθήματα, στάση ζωής και πιστεύω αλλά και πολύ τραγούδι – ερμηνευμένο ζωντανά συνοδεία ακορντεόν από τον Σπύρο Νίκα– συνθέτουν την ισχυρή προσωπικότητα της ηρωΐδας και παρουσιάζονται σε ένα μεστό κείμενο με ρυθμό, σεβασμό και βάθος.

Στο πλαίσιο αυτό, η εξαιρετικά ταλαντούχα κυρία Γεωργία Ζώη καταθέτει μια χειμαρρώδη, καθηλωτική ερμηνεία με ένταση και πάθος, κομψότητα και χάρη. Επικοινωνιακή, με ταμπεραμέντο, νάζι, σπάνια ευαισθησία και σωστή φωνή, ερμηνεύει ζωντανά τα τραγούδια της Βέμπο, παρασύροντας τον κόσμο να τραγουδήσει μαζί της και  καταθέτει ψυχή, αναδεικνύοντας όλες τις πτυχές του χαρακτήρα της ηρωΐδας. Αυθόρμητη και αληθινή, χρησιμοποιεί με σύνεση και μέτρο τα εκφραστικά της μέσα, αναδεικνύοντας την μοναδική ερμηνευτική της δεινότητα και κλάση.   

Άξιος συνοδοιπόρος ο Ηλίας Μιχαήλ, με  βάθος και χρώμα φωνής, αισθαντικός και ρομαντικός, δίνει ξεχωριστή – πειστική- πνοή στον ήρωα που υποδύεται, κρατώντας μια γλυκιά ανατροπή για το τέλος.

Ο Μενέλαος Τζαβέλλας σκηνοθέτησε την παράσταση με ήθος και ζήλο και κυρίως σεβασμό για την ηρωΐδα. Εύστοχος και λειτουργικός χάρισε μια παράσταση άρτια και συγκινητική, όπου έδωσε χώρο να ακουστεί το πρωτότυπο, συγκροτημένο και δυναμικό κείμενο της Τάνιας Χαροκόπου που –εκτός από το να παρουσιάζει τη ζωή και το έργο της Σοφίας Βέμπο- ψυχαγωγεί αλλά και μεταφέρει επίκαιρα μηνύματα για τον πατριωτισμό και την αγάπη για την Ελλάδα και που μπορεί να φτάσει ο καθένας μας για αυτήν, προσφέροντας προβληματισμό για την στάση όλων μας απέναντι στην σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα.

Τα εξαιρετικά σκηνικά και κοστούμια της Ανθής Πετρουλάκη, η εύστοχη μουσική επιμέλεια του Χρήστου Δήμα, αλλά και οι λειτουργικοί φωτισμοί υπηρέτησαν σωστά την παράσταση.

Μια παράσταση για μια δυναμική καλλιτεχνική προσωπικότητα με μεγάλη αγάπη για την πατρίδα της, όπου πέρα από τη ζωή και το έργο της, σημαντική ήταν η προσφορά της στον ελληνισμό και που αξίζει να θυμηθούν οι παλαιότεροι αλλά και να γνωρίσουν οι νέοι και που το greekaffair.gr προτείνει προς θέαση και ψυχαγωγία.  

Παραγωγή: TEXNIS Οργάνωση Θεάματος

Διανομή:

Γεωργία Ζώη

Ηλίας Μιχαήλ

Σπύρος Νίκας (ακορντεόν)

Συντελεστές:

Κείμενο: Τάνια Χαροκόπου

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας

Καλλιτεχνικός σχεδιασμός (σκηνικά – κοστούμια): Ανθή Πετρουλάκη

Καλλιτεχνική επιμέλεια – Επιλογή τραγουδιών: Χρήστος Δήμας

Βοηθός σκηνοθέτη: Τάνια Χαροκόπου

Φωτογραφίες – Video art: Δημήτρης Καραντινόπουλος

Παραστάσεις:

ΑΘΗΝΑΪΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Καστοριάς 34 – 36 ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ

ΜΕΤΡΟ Στάση Βοτανικός

Τηλ.: 210 3480000 – 210 3480080

Έναρξη παραστάσεων: Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Κάθε Παρασκευή στις 20:30 και κάθε Σάββατο στις 19:00 (για δέκα παραστάσεις)

Διάρκεια παράστασης: 1:30 χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 12 ευρώ γενική είσοδος, 10 ευρώ μαθητικό, φοιτητικό, άνω των 65 ετών και άνεργοι

Κρατήσεις εισιτηρίων: Στο ταμείο του Πολυχώρου Αθηναϊς

Τηλ.: 210 3480080 

Χορηγός Επικοινωνίας Greekaffair.gr 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο