Κοινοποιείστε το άρθρο

Κριτική Θεάτρου: Είδαμε «Οι Φυλακισμένες»στην «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη»

Ο Κυριάκος Τσικορδάνος παρακολούθησε την Παράσταση «Οι Φυλακισμένες»  των Ιγνάθιο δελ Μοράλ – Βερόνικα Φερνάντεθ και γράφει κριτική στο Greekaffair.gr

 

Την πέμπτη  το βράδυ μετά από πρόσκληση του κ. Καλαμπόκη, πήγα παρακολουθήσω την παράσταση «Οι Φυλακισμένες» των Ιγνάθιο δελ Μοράλ – Βερόνικα Φερνάντεθ ένα πραγματικά «δύσκολο έργο και αρκετά  έντονο θα έλεγα.

Και το λέω  ότι είναι ( Δύσκολο και έντονο) γιατί οι ρόλος που υποδύεται το κάθε  παιδί δεν είναι καθόλου εύκολος  . θέλουν αρκετό  επαγγελματισμό πολύ πάθος και ένταση και ειλικρινά κάποια στιγμή παρασύρθηκα και νόμιζα ότι όλο αυτό  που διαδραματιζόταν  επάνω στην σκηνή ήταν αληθινό !!!

Ειλικρινά προσπάθησα να εξαντλήσω όλοι μου την αυστηρότητα που έχω ως θεατής  να βρω κάτι που δεν θα μου αρέσει, αλλά ειλικρινά τα παιδιά παίξανε τόσο ζωντανά και παθιασμένα που δεν μου δίνουν περιθώρια για κάτι το αρνητικό.  Ήταν ως πραγματικοί επαγγελματίες ηθοποιοί.

Συγχαρητήρια στον κ. Κοραή Δαμάτη, που  υπό την καθοδήγηση του  η ομάδα των ενηλίκων της Αθηναϊκής Σκηνής, μετά από  μια πεντάμηνη προετοιμασία έβγαλε αυτό το  όμορφο και ζωντανό αποτέλεσμα επάνω στην σκηνή.

Ειλικρινά θεωρώ ότι είναι μια παράσταση που πρέπει να παρακολουθήσει κάθε θεατρόφιλος . Μια παράσταση που σίγουρα θα σας προβληματίσει με τα μηνύματα που έχει μέσα το έργο  και που θα σας βάλει σε σκέψεις.

Λίγα Λόγια για το Έργο

Φρανκική ισπανική δικτατορία. Γυναικεία μοναστηριακή φυλακή. Εννιά φυλακισμένες, κατηγορούμενες για διαφορετικά εγκλήματα η κάθε μία, έχοντας διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις και προερχόμενες από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, περιμένουν από τον επίσκοπο τη «χάρη» που δίνει σε κάποια απ’ τις κρατούμενες κάθε δέκα χρόνια, με αφορμή την γιορτή κάποιου Αγίου.
Ενόψει αυτής της περιβόητης χάρης, και κάτω από αυτήν την πίεση, οι κρατούμενες, με κλιμακούμενες συγκρούσεις, φτάνουν μέχρι χειροδικίας προκειμένου να κερδίσει αυτή η μία «τυχερή» την ελευθερία της.  Κρατική εξουσία και Θρησκευτική εξουσία, στο όνομα της κοινωνικής επανένταξης, χειραγωγούν με σκληρότητα φασιστικής πρακτικής τις ζωές και των εννιά φυλακισμένων, οδηγώντας τες σε μια άνευ όρου εξευτελιστική υποταγή.
 Μαθαίνοντας τη ζωή της κάθε κρατούμενης παρακολουθώντας τη δράση του έργου, δημιουργούνται συνεχώς ερωτήματα: υπάρχει άραγε δίκαιη Δικαιοσύνη; Η Εκκλησία πράγματι στέκεται σπλαχνικά δίπλα στο κατατρεγμένο ποίμνιό της; Οι κοινωνικοί αγώνες θα φέρουν κάποια στιγμή ελπιδοφόρες αλλαγές; Και εν τέλει, πόσο θετικές για τον άνθρωπο, για έναν λαό, είναι οι αποφάσεις της όποιας εξουσίας που παίρνονται, υποτίθεται, για το καλό του;  

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία, Διασκευή: Κοραής Δαμάτης
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Κοστούμια – Σκηνική επιμέλεια: Παύλος Ιωάννου
Ηχητική και μουσική επιμέλεια: Πάνος Γιαλίτσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Διαμαντοπούλου

Το τραγούδι της παράστασης είναι του Μάνου Αντωνιάδη

Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπιζούτης

Παραγωγή: Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη

Παίρνουν μέρος αλφαβητικά:
Αλεξανδρίδου Πέπη, Αμανατίδη Μαρία, Γαλάτη Ευφροσύνη, Γιαλίτσης Πάνος, Δέλγα Πέγκυ, Δημητρίου Κέλλη, Διαμαντοπούλου Ελένη, Καρφοπούλου Σίλια, Κοντιζάς Νίκος, Κυπραίος Απόστολος, Κωνσταντέλης Δημήτρης, Μαστρομηνά Θεοδώρα, Μηναδάκη Ελπίδα , Μπαχά Δέσποινα, Παντελή Ευγενία, Παπαιωάννου Αντωνία, Χατζηγεωργίου Μαρία

*Η παράσταση αφιερώνεται στην αγαπημένη μας Μαρίνα Μαγουλά

Ημέρες και ώρες παραστάσεων
Πέμπτη – Παρασκευή: 9:15 μ.μ
Σάββατο: 6:00 μ.μ

Τιμές εισιτήριων:
Γενική είσοδος:12 ευρώ
Φοιτητικό και ανέργων: 10 ευρώ

Θέατρο «Αθηναϊκή Σκηνή Κάλβου – Καλαμπόκη»
Αθ. Διάκου και Τζιραίων 13 (έξω από το μετρό Ακρόπολης)
Πληροφορίες- κρατήσεις: 2109222300

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο