ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Κριτικές Θεάτρου & Σινεμά

Κριτική Θεάτρου: Είδαμε Wilson & Wilson στο Θέατρο Φούρνος

Κριτική Θεάτρου: Είδαμε Wilson & Wilson στο Θέατρο Φούρνος

 

Ο Γιώργος Επιτροπάκης πήγε θέατρο και γράφει κριτική στο Greekaffair.gr για την θεατρική παράσταση :Wilson & Wilson στο Θέατρο Φούρνος

Φαντασία και πραγματικότητα, συνείδηση και υποσυνείδητο, μυστήριο, εσωτερικές συγκρούσεις και ενοχές, διαταραχή προσωπικότητας. Το ημι-αυτοβιογραφικό διήγημα του Αμερικανού ποιητή και πεζογράφου του αλλόκοτου Edgar Allan Poe, δραματοποιείται επιτυχημένα στην σκηνή του θεάτρου Φούρνος, χαρίζοντας μια τίμια, ατμοσφαιρική και ποιοτική παράσταση με μια καθηλωτική ερμηνεία από τον σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή Νικόλα Βαγιονάκη, πρόσφορη συλλογισμών και σκέψεων γύρω από την αδιάρρηκτη σχέση σώματος και νου, την ψυχική ασθένεια, την συνείδηση και την ταυτότητα του καθενός.

Το έργο, γραμμένο το 1839, διερευνά το θέμα του σωσία. Ένας επώνυμος αφηγητής βασανίζεται από την ύπαρξη ενός ανθρώπου – σωσία του- με τον οποίο μοιράζεται ακόμα και το ίδιο όνομα. Αρχικά συναντιούνται στο δημοτικό σχολείο, στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο και τελικά συγκρούονται οριστικά την περίοδο της ενήλικης ζωής του αφηγητή.

Ένα alter ego – η συνείδηση, το κομμάτι του εαυτού μας, που μας στοιχειώνει παρά τη θέλησή μας, οδηγεί τον ήρωα στην παράκρουση αλλά και αντιπροσωπεύει τη δική του παραφροσύνη, μιας και αυτή η ψυχολογική κατάσταση απεικονίζεται μέσω ενός άλλου σώματος. Η διττή προσωπικότητα του ήρωα τονίζεται ακόμα και από το όνομα που επιλέγει να συστηθεί: William (Will) / Wilson = son of Will, καθιστώντας σαφές πως εξαρχής υπήρχε άρρηκτη σχέση με τον δεύτερο εαυτό του αφού μοιράζονται ακόμα και το όνομα. Μια  αρραγής σχέση που φτάνει στο αποκορύφωμά της στην τελευταία σκηνή του έργου, όπου καθώς ο ήρωας μαστίζεται ψυχολογικά και διανοητικά από τον δεύτερο εαυτό του, αλλά έχοντας τη δυνατότητα να αναμετρηθεί μαζί του μόνο σωματικά, σαν φυσική παρουσία, συγκρούεται μαζί του, δίνοντας διέξοδο στην αγωνία του βασανισμένου μυαλού του και καθιστώντας σαφές ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να απαλλαγεί από την συνείδησή του, το alter ego του, τη φαντασία του. Τη φαντασία που έχει τη δύναμη να δημιουργήσει τη δική της πραγματικότητα και όπου τα πάντα μπορούν να διαστρεβλωθούν από αυτήν.

Μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από την συνείδησή του; Τι είδους ύπαρξη θα προκύψει μετά από κάτι τέτοιο; Πόσο αναπόσπαστο κομμάτι αποτελεί στην ταυτότητα μας και πόσο μπορεί να διαχωριστεί από εμάς; Μπορεί να αλλάξει η φυσική προδιάθεση; Ποια στοιχεία της ζωής θέλουμε να απορρίψουμε; Πόσο σημαντική είναι η καταστολή συναισθημάτων για τον ίδιο μας τον εαυτό; Πόσες εκδοχές της πραγματικότητας υπάρχουν σε μία ιστορία, αποτελούν μερικά από τα ερωτήματα που αναδύονται από το περιεχόμενο του έργου.

Η παράσταση διαθέτει ρυθμό, γρήγορες εναλλαγές και υποβάλλει τον θεατή σε μια ατμόσφαιρα μυστηρίου, όπου όπως ο αφηγητής δεν είναι σίγουρος για το τι πραγματικά του τι συμβαίνει, έτσι και στον θεατή δημιουργούνται ερωτηματικά για την ιστορία και τον χαρακτήρα του ήρωα. Η σκηνοθεσία του Νικόλα Βαγιονάκη, λειτουργική και μοντέρνα διατηρεί τις ισορροπίες στο ρυθμό και τις ψυχολογικές διακυμάνσεις, ενώ ο ίδιος στο ρόλο του Wilson επιδίδεται σε ένα ρεσιτάλ υποκριτικής μαεστρίας. Βαθύτατα ανθρώπινος, ευάλωτος και συγκινητικός αναδεικνύει την τραγικότητα του ήρωα και καταθέτει ψυχή χαρίζοντας μια εκφραστικότατη σωματική ερμηνεία, αναδεικνύοντας το οπλοστάσιο των υποκριτικών του ικανοτήτων, με ακριβές βάθος και χρώμα φωνής ανάλογο των συναισθηματικών εξάρσεων του ήρωα και σωστή εκφορά λόγου, με στοχευμένη-λεπτομερή κίνηση που προσέδιδε εύστοχα τη δραματικότητα και ένταση των στιγμών.

Το απλό, λειτουργικό σκηνικό του Ευγένιου Αρβανιτάκη,  οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί του Αποστόλη Τσατσάκου και η εύστοχη μουσική επεξεργασία του Ιάκωβου Παυλόπουλου υπηρέτησαν επαρκώς την παράσταση και λειτούργησαν θετικά στη δημιουργία εντάσεων και κλειστοφοβικού κλίματος και τόνισαν την σωματική ερμηνεία του ήρωα.      

Σχεδιασμός Παράστασης, Σκηνοθεσία, Ερμηνεία: Νικόλας Βαγιονάκης

Δραματουργική Επεξεργασία, Μετάφραση: Νικόλας Βαγιονάκης, Μιράντα Βατικιώτη

Κατασκευή Σκηνικού: Ευγένιος Αρβανιτάκης

Ζωγραφική Σκηνικού: Αναστασία Ρήγα

Επιμέλεια Φωτισμού: Αποστόλης Τσατσάκος

Μουσική Επεξεργασία: Ιάκωβος Παυλόπουλος

Trailer παράστασης: Κωνσταντίνος Οικονόμου

Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας

 

Τοποθεσία: Θέατρο Φούρνος

Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 168, Νεάπολη (Αθήνα)

Πρεμιέρα: Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Ημέρες & ώρες παραστάσεων: κάθε Σάββατο στις 21:15 & Κυριακή στις 20:15

Τιμές Εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος: 10 ευρώ,

Άνεργοι και Άνω των 65: 8 ευρώ,

Φοιτητές και ηθοποιοί του σωματείου: 5 ευρώ
Προπώληση: Viva.gr, Ταμείου του Θεάτρου

Τηλέφωνο Ταμείου: 210 6460748 (Για κρατήσεις)

Related posts

Κριτική Θεάτρου: Είδαμε ΄΄Η αγάπη άργησε μια μέρα΄ στο Θέατρο Αργώ

Newsroom

Είδαμε την παράσταση: Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης – Ένα έργο που φωτίζει την Ιστορία μας!

Newsroom

Κριτική Θεάτρου: Είδαμε «Ιταλική Νύχτα» του Έντεν φον Χόρβατ στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας

Newsroom