ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Διεθνή Νέα

Κύπρος: Προχωρά στην έναρξη γεωτρήσεων στο κοίτασμα «Ονησιφορος» παρά τις τουρκικές απειλές

Κύπρος: Προχωρά στην έναρξη γεωτρήσεων στο κοίτασμα «Ονησιφορος» παρά τις τουρκικές απειλές.

Η Κύπρος ανήγγειλε σήμερα την έναρξη των γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 11 από το πλωτό γεωτρύπανο West Capella στις 10 Ιουλίου.

Με την NAVTEX 240/17 η Λευκωσία αναγγέλλει την έναρξη εργασιών γεωτρήσεων από το σκάφος West Capella από τις 10 Ιουλίου έως τις 15 Οκτωβρίου 2017. Στη NAVTEX επισημαίνεται ότι θα πρέπει όλα τα παραπλέοντα πλοία να αποφεύγουν να εισέρχονται στη συγκεκριμένη περιοχή.

Η γεώτρηση αυτή είναι η πρώτη που θα πραγματοποιηθεί μετά την πρώτη γεώτρηση που έγινε στην Κυπριακή ΑΟΖ στο κοίτασμα Αφροδίτη στο Οικόπεδο 12 και σηματοδοτεί το πέρασμα σε νέα φάση την προσπάθεια εντοπισμού και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που εκτιμάται ότι βρίσκονται στα Οικόπεδα που γειτνιάζουν με την αιγυπτιακή ΑΟΖ και το τεράστιο κοίτασμα Zohr.

Τα δικαιώματα του Οικοπέδου 11 ανήκουν στην κοινοπραξία Total/Eni, οι οποίες έχουν επενδύσει πολλά στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς η ΕΝΙ είναι που πέτυχε να εντοπίσει το αιγυπτιακό κοίτασμά Zohr σε μικρή  απόσταση από την περιοχή που θα γίνει η τώρα η γεώτρηση «Ονησιφορος».

Τα δικαιώματα του γειτονικού Οικοπέδου 10 τα έχει ο αμερικάνικος κολοσσός EXXON MOBIL και η Qatar Petroleum…

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει απειλές ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μετρά για την «προστασία των συμφερόντων της και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων» και έχει επιχειρήσει να συνδέσει  τις συνομιλίες το Κυπριακό με το φυσικό αέριο, απαιτώντας τη διακοπή των ερευνών μέχρις ότου βρεθεί λύση στο Κυπριακό, σε μια προσπάθεια που στοχεύει εκτός των άλλων στον περιορισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακύρωσης της ίδιας της υπόστασης της.

 

Related posts

ΗΠΑ: Το ανώτατο δικαστήριο δικαίωσε τον χριστιανό φούρναρη που αρνήθηκε να φτιάξει γαμήλιο κέικ σε ζευγάρι gay

Bloomberg: Η Ελλάδα έχει το πιο αυστηρό lockdown αλλά βρίσκεται στον πάτο διαχείρισης της πανδημίας

Newsroom

Πρακτορείο Reuters: Ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνουν ιατρικό εξοπλισμό & φιάλες αίματος στα σύνορα με την Ουκρανία

Newsroom