Κοινοποιείστε το άρθρο

Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως: Ευαγγέλιο – Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης

Βρισκόμαστε στο μέσον της νηστείας της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής προ της εορτής του Πάσχα.

Η Εκκλησία μας την Γ΄ Κυριακή των Νηστειών μας προβάλλει τον Τίμιο Σταυρό, όπου τιμούμε το δυνατό και πανίσχυρο σύμβολο της χριστιανικής πίστης μας.

Με την εορτή αυτή, η Εκκλησία μάς υπενθυμίζει το σταυρικό πάθος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού που είχε μέχρι την Ανάστασή Του, αλλά και τη δική μας σταυρική πορεία μέχρι την προσωπική μας ανάσταση. Διότι και η δική μας ζωή εφόσον βρισκόμαστε εκτός Παραδείσου, θα έχει μια σταυρική πορεία, όπου όλα αυτά τα γεγονότα της σταυρικής μας πορείας, αν τα υπομείνουμε μέχρι τέλους όπως έκανε και ο Χριστός, (θλίψεις, πόνους, ασθένειες κ.α.), τότε θα μας οδηγήσουν στην ανάσταση και θα εκπληρωθεί αυτό που λέμε στο Σύμβολο της Πίστεώς μας «Προσδοκῶ ἀνάστασιν νεκρῶν. Καὶ ζωὴν τοῦ μέλλοντος αἰῶνος. Ἀμήν».

Στη ζωή μας θα πρέπει να ευχαριστούμε και να δοξολογούμε καθημερινά τον γλυκό μας Ιησού Χριστό για όλα όσα μας δίνει. Ακόμα και τις θλίψεις και τους πόνους ή την ασθένεια, διότι μέσα από τον πόνο της ασθένειας γινόμαστε καλά.

Αν δεν νιώθαμε πόνο, τότε δεν θα πηγαίναμε στον γιατρό και θα πεθαίναμε. Όμως ο πόνος στη ζωή μας, είτε ψυχικός είτε σωματικός αν τον αντέξουμε με υπομονή μέχρι τέλους, τότε θα δούμε κι εμείς τη δική μας σωτηρία.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που στη σημερινή δεσποτική εορτή, στο απόσπασμα που διαβάζουμε στους ιερούς ναούς από το Ευαγγέλιο του Αποστόλου Μάρκου, βλέπουμε τον Ιησού Χριστό που μας καλεί να απαρνηθούμε τον εαυτό μας, δηλαδή τις αμαρτίες μας, να σηκώσουμε τον σταυρό μας και να Τον ακολουθήσουμε. Θα πρέπει να αποποιηθούμε την ψεύτικη ηδονική ζωή που μας προσφέρει ο διάβολος που οδηγεί στον θάνατο και να ακολουθήσουμε τη ζωή που μας δείχνει ο Χριστός, η οποία μας οδηγεί στην αληθινή και αιώνια ζωή.

Μάλιστα στο ευαγγελικό ανάγνωσμα της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, μάς λέει κάτι πολύ σημαντικό και συνταρακτικό ο Χριστός για εκείνους που δεν θα Τον ακολουθήσουν κουβαλώντας τον σταυρό τους: «εκείνος, ο οποίος δια λόγους ανθρωπαρεσκείας και δειλίας θα ντραπεί και θα αρνηθεί εμένα και τους λόγους μου εις την γενεά αυτή, την αποστατημένη και αμαρτωλή, και ο Υιός του ανθρώπου θα ντραπεί αυτόν και θα τον αποκηρύξει, όταν ως κριτής των ανθρώπων έλθει ολόλαμπρος με την δόξα του Πατρός αυτού συνοδευόμενος από τους αγίους αγγέλους» (Μαρκ. η΄,38).

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Κοινοποιείστε το άρθρο