ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΕιδήσειςΚοινωνία

Λέκκας για τα 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα – Πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου

Λέκκας για τα 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα – Πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου

Ο ισχυρός σεισμός στη Φλώρινα μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

H περιοχή έχει ιστορικό σεισμών, αν και όχι πολλών.

«Είναι ένα ερώτημα το αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ήταν αλλά πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν έχουμε κάποιο προηγούμενο πρόσφατο ιστορικό για να δούμε πώς συμπεριφέρεται η περιοχή. Έχει δώσει σεισμό το 1920 κάποιους μικρούς σεισμούς η περιοχή», είπε ο κ. Λέκκας.

«Αυτό το ρήγμα το ανιχνεύσαμε χτες το βράδυ, το νοτιοδυτικό κομμάτι του περνάει από την πόλη της Φλώρινας, για αυτό γίνονται αισθητοί και επειδή είναι επιφανειακοί.

Η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη, έχουμε 13 σεισμούς άνω των 3 βαθμών. Συγκλήθηκε το συντονιστικό όργανο, είμαστε σε επαφή με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας», συνέχισε ο ίδιος.

«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια. Στην πόλη και στα γύρω χωριά υπάρχουν παλιά κτίρια, άρα θα πρέπει αν προσέξουμε να μη μένουμε σε αυτά, και να μη διερχόμαστε από αυτά», τόνισε ο κ. Λέκκας.

«Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα. Έχει σεισμούς. Είναι 6-7 ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας. Η ακτίνα του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη, και θα έγινε αισθητός και πέραν των συνόρων μας. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, οι συνθήκες είναι δύσκολες και λόγω του ψύχους. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», συνέχισε.

Στους δρόμους οι κάτοικοι

Λίγο μετά το σεισμό επικράτησε αναστάτωση στην πόλη της Φλώρινας με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους, παραμένοντας σε επιφυλακή για τη σεισμική δραστηριότητα.

Μετά τα 5,3 Ρίχτερ ακολούθησε ένας «χορός» μετασεισμών μέχρι και 4,2 Ρίχτερ.

Κλειστά τα σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπες και Αμύνταιο, για προληπτικούς λόγους μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ με επίκεντρο τη Φλώρινα και το μπαράζ μετασεισμών που ακολούθησε.

Σύμφωνα με απόφαση των οικείων δημάρχων οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 για προληπτικούς λόγους και λόγους ασφάλειας, εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων.

 

 

Related posts

Ελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης των ευάλωτων θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ

Newsroom

Ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Dott. Φαίδων Βόβολης μιλάει στην εκπομπή του Γ. Τράγκα : «Ο υγιής δεν χρίζει μάσκας»! (βίντεο)

Newsroom

AFP: Επιστρέφουν στη βάση τους κάποιες ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία

Newsroom