ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Μυτιλήνη: Το νησί με τα επιβλητικά αρχοντικά και τo καλύτερο ούζο της Ελλάδας

Λέσβος: Το νησί με τα επιβλητικά  αρχοντικά, τους τεράστιους ελαιώνες, το Απολιθωμένο Δάσος και τo καλύτερο ούζο της Ελλάδας.

παραλιες λεσβου-1

Βρίσκεστε στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Στην άκρη της Μεσογείου. Στο νησί της Σαπφούς, του Αλκαίου, του Θεόφιλου, του Μυριβήλη.

 

Ένα ψηφιδωτό συναισθημάτων και αναπαραστάσεων.

Απολαμβάνετε το σπάνιο φυσικό κάλλος, τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα, το Απολιθωμένο Δάσος και τις μεσαιωνικές καστροπολιτείες, τους απέραντους ελαιώνες και το γλυκό κλίμα της Μεσογείου. Εδώ θα βρείτε παραδοσιακούς οικισμούς και ιστορικά βιομηχανικά κτήρια, απέραντες παραλίες χιλιομέτρων, αλλά και δύο τεράστιους κλειστούς κόλπους, τo καλύτερο ούζο της Ελλάδας, αλλά και εκλεκτούς μεζέδες. Αυτά είναι μόνο μερικά από τα προτερήματα του «πλατανόφυλλου που κάποιος πέταξε καταμεσής του πελάγους»… της Λέσβου, όπως τη χαρακτήρισε ο Οδυσσέας Ελύτης.

Αξίζει να δείτε στη Μυτιλήνη

Λέσβος «εν τάχει»

Θέλετε να γνωρίσετε τη Λέσβο;

Να ανακαλύψετε τους τόπους, τη φύση και τα μοναδικά χρώματά της; Ξεκινάτε από τη Μυτιλήνη, το μεγάλο λιμάνι του νησιού, πηγαίνετε στον Μόλυβο και την Πέτρα, ακολουθείτε το δρόμο για Ερεσσό, περνάτε από το υπέροχο Σίγρι, βλέπετε το απολιθωμένο δάσος, σταματάτε στο Πλωμάρι για ούζο και φτάνετε μέχρι την «ορεινή» Αγιάσο. Έχετε συμπληρώσει, έτσι, μια εικόνα αναγνωρίσιμη. Έχετε επισκεφθεί μερικά από τα ομορφότερα κομμάτια του νησιού και ίσως εκείνα που θα έπρεπε οπωσδήποτε να δείτε. Έχετε απολαύσει ορισμένες από τις ωραιότερες θέες στο Αιγαίο. Μόνο που το «απλό» αυτό ταξίδι μπορεί να σας πάρει μήνες, για να το ολοκληρώσετε.

Μυτιλήνη: το πνευματικό και εμπορικό κέντρο του νησιού


Αληθινή πρωτεύουσα στο νησί της Λέσβου και σημαντικός πόλος έλξης επισκεπτών στο ανατολικό Αιγαίο, η Μυτιλήνη ξεδιπλώνει τα παλιά αρχοντικά της κατά μήκος της προκυμαίας. Βάζει την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Θεράποντα στη μέση και στεφανώνεται από το κάστρο στην κορυφή ενός πευκώνα. Σαν πνευματικό και εμπορικό κέντρο του νησιού, η Μυτιλήνη δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη της να περάσει πολλές ενδιαφέρουσες ημέρες, αναζητώντας αξιοθέατα, όπως το αρχαίο θέατρο, τα οθωμανικά λουτρά, το Γενί τζαμί – ή θαυμάζοντας τα δεκάδες αρχοντικά-νεοκλασικά, και ανακαλύπτοντας σπάνιους θησαυρούς στο αρχαιολογικό μουσείο, σε βιβλιοθήκες, πινακοθήκες, λαογραφικές εκθέσεις και εκθέσεις τέχνης.

ο

Στον Μόλυβο, ατενίζοντας το Αιγαίο από το κάστρο

Ο Μόλυβος μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις ομορφότερες μεσαιωνικές καστροπολιτείες παγκοσμίως και μαζί με τη Μονεμβασιά της Πελοποννήσου στέκεται αγέρωχα, αγκιστρωμένος στην πλαγιά ενός βράχου ατενίζοντας τη Μεσόγειο. Η δομή και το αρχιτεκτονικό σχέδιο της πόλης και του κάστρου των Γατελούζων (13ος αιώνας) έχουν παραμείνει αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Περιδιαβαίνοντας στα στενά, θαυμάζετε τα λιθόκτιστα σπίτια, τα αρχοντικά με τα σαχνισιά και τα πολύχρωμα πορτοπαράθυρα, καθώς και τις διάσπαρτες περίτεχνες τουρκικές κρήνες.

Μόλυβος, ένας και μοναδικός

Σπίτια από πέτρα και ξύλο, μαγαζάκια όλων των ειδών, καφενεία και ουζερί, πλακόστρωτα σοκάκια. Και το βυζαντινό κάστρο, από τα καλύτερα διατηρημένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Περπατήστε στον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο του οικισμού, χαζέψτε στην κεντρική αγορά του οικισμού και ανηφορίστε μέχρι το κάστρο: η θέα είναι μοναδική. Στο πάρκο του Μολύβου το παλιό εργοστάσιο ελαιουργίας έχει μετατραπεί σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ξενοδοχεία του νησιού.

Αξίζει να καθίσετε για φαγητό στο Μόλυβο και να απολαύσετε τις μοναδικές μακαρονάδες  από το  Meltemi Ristorante Pizzeria  με θέα τα καϊκια, τις τράτες, και το απέραντο  γαλάζιο του ελληνικού αιγαίο πέλαγος.

Επίσης εκεί μπορείτε να βγαλετε φωτογραφία το υπέροχο ηλιοβασίλεμα απολαμβάνοντας μια παγωμένη μπύρα η ένα δροσερό κοκτέιλ.

Ενώ για τους λάτρεις του ούζου υπάρχουν όμορφα μικρά παραδοσιακά ουζερί για να απολαύσετε νόστιμα  μεζεδάκια με ούζο.

Το σπάνιο Απολιθωμένο Δάσος


Τα σημάδια του χρόνου. Δέντρα πετρωμένα που έζησαν εκατομμύρια χρόνια πριν. Ένας κόσμος ακίνητος μα τόσο ζωντανός και τόσο μοναδικός με λαμπρά χρώματα και θαυμάσια στιλπνότητα. Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1985 και θεωρείται από τα σπανιότερα του κόσμου. Ένα αξιοθέατο που σίγουρα πρέπει να δείτε κατά τις διακοπές σας στο νησί.

apoliuvmeno dasow

Η «μούσα» τεχνών και γραμμάτων

Η προσφορά της Λέσβου στις τέχνες και τα γράμματα υπήρξε ανεκτίμητη. Εδώ γεννήθηκαν εξέχουσες προσωπικότητες της Ελλάδας, όπως ο Αρίωνας, ο Τέρπανδος, ο Θεόφραστος, η Σαπφώ από τους αρχαίους, και ο Θεόφιλος, ο Ηλ. Βενέζης, ο Στρ. Μυριβήλης, ο Αργ. Εφταλιώτης (Κλεάνθης Μιχαηλίδης), ο Γ. Ιακωβίδης από τους νεώτερους.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Λέσβου

Η Καλλονή που λατρεύουν τα πουλιά
Πάνω από 252 διαφορετικά είδη πουλιών βρίσκουν καταφύγιο στον υγρότοπο της Καλλονής Λέσβου. Δεν είναι τυχαίο ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στους 10 πιο σημαντικούς της Ευρώπης για την ποικιλία και τη μοναδικότητα των ειδών.

Η θυσία του ταύρου
Ένας ταύρος στολίζεται, περιφέρεται μαζί με χριστιανικές εικόνες. Το χωριό της Αγίας Παρασκευής βάζει τα γιορτινά του και στο τέλος ο ταύρος θυσιάζεται. Η τελετή δεν είναι μόνο αρχαία ή ειδωλολατρική, είναι… αληθινή και επιβιώνει στο νησί με διαδοχικές παραλλαγές εδώ και χιλιετίες.

Ιαματικά λουτρά Εφταλούς
Σε αυτό το νησί του Βορείου Αιγαίου, γίνονται… θαύματα. Ανάμεσα σε κατάφυτα από φρύγανα βράχια, γεωλογικά γλυπτά που αναδύονται από τη θάλασσα, βρίσκονται τα γνωστά, θερμά- ιαματικά νερά της Εφταλούς. Τα νερά της πηγής, που αναβλύζει κάτω από τη θάλασσα, με θερμοκρασία 43,6 έως 46,5 βαθμών Κελσίου, προσφέρονται εξαιρετικά για τη θεραπεία πολλών παθήσεων.

Αν έπρεπε να κλείσεις την Ελλάδα σε ένα μπουκάλι, αυτό θα ήταν ένα μπουκάλι ούζο με πατρίδα του- ποια άλλη; Την υπέροχη Λέσβο.

Μια ταβέρνα πάνω στη θάλασσα. Ο ήλιος δύει κι εσύ βάζεις στο ποτήρι σου ένα διάφανο ποτό. Ρίχνεις μέσα νερό και παγάκια και το ποτό αρχίζει να αποκτά μαγικές αποχρώσεις του λευκού. Ενώ τα πόδια σου βρίσκονται ακόμα μέσα στην άμμο, πίνεις μια γουλιά. Και γεύεσαι θάλασσα, φως, γέλια, βουτιές και ένα μεγάλο, ηλιόλουστο, ελληνικό καλοκαίρι.

“Πατρίδα” του ούζου, είναι το Πλωμάρι της Λέσβου και η παρασκευή του εδώ ανιχνεύεται στον 19ο αιώνα, όταν έμποροι από τη Μ. Ασία εγκαταστάθηκαν στο νησί και άρχισαν να πειραματίζονται. Με τα χρόνια, κάθε παραγωγός άρχισε να προσθέτει το δικό του χαρακτήρα και έτσι απλά… Ένας θρύλος γεννήθηκε.

Υπάρχει λοιπόν καλύτερος τρόπος για να γνωρίσεις αυτό το μυρωδάτο ποτό, από το να επισκεφθείς κάποια ποτοποιία; Θα δεις από κοντά την διαδικασία παραγωγής – που μέχρι και σήμερα είναι οικογενειακή υπόθεση – θα μάθεις από τους ίδιους τους παραγωγούς την πραγματική ιστορία του ούζου ενώ θα σου αποκαλύψουν μικρά μυστικά για τον γλυκάνισο, τα διάφορα βότανα και τα μπαχαρικά που αναμειγνύονται κατά την διαδικασία παραγωγής του. Ωστόσο, μην περιμένεις να ξεφύγεις έτσι εύκολα με την μαγική φόρμουλα!

Σε προειδοποιούμε: Μετά το tour γευσιγνωσίας η επιθυμία σου να επιστρέψεις στον τόπο σου με όσο περισσότερα μπουκάλια ούζο μπορείς να κουβαλήσεις, «φουντώνει» γρήγορα! Θα δεις οτι χωρίς να το σκεφτείς και πολύ, θα ψάξεις την ιδανική τοποθεσία να χαλαρώσεις σε ρυθμούς… ούζου, με ή χωρίς γλυκάνισο, απολαμβάνοντάς το μαζί με νόστιμα θαλασσινά πιατάκια.

ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗ & Μουσείο

Το όνομα Βαρβαγιάννη έχει πλέον γίνει συνώνυμο τόσο του ούζου όσο και της Λέσβου. Στο μουσείο του αποστακτηρίου του θα δεις από κοντά τον αυθεντικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούσαν παλιά καθώς και τον πρώτο αποστακτήρα που κατασκευάστηκε το 1858 στην Κωνσταντινούπολη και χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή των πρώτων συνταγών και τεχνικών που στη συνέχεια έγιναν το σήμα κατατεθέν της οικογένειας Βαρβαγιάννη.

ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΙΣΙΔΩΡΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΟΥ – Το Μουσείο «Ο Κόσμος του Ούζου»

Και κάπου εδώ θα ξεκινήσει το ταξίδι σου στην παραδοσιακή και μοντέρνα εκδοχή παραγωγής του ούζου με την χρήση μικρών χειροποίητων αποστακτηρίων, κατασκευασμένα από χαλκό. Θα δεις από κοντά ιστορικά αντικείμενα 120 ετών και θα μάθεις γιατί οι παραγωγοί εδώ προτιμούν την ιεροτελεστία της διπλής απόσταξης του ούζου που διαρκεί περίπου εννέα ώρες κάθε φορά.

 

 

Καλές διακοπές 

 

 

 

Το διαβάσαμε εδω 

Related posts

Κέρκυρα: Το αρχοντικό αυτό νησί του Ιονίου

Οι Έξι πιο εντυπωσιακοί προορισμοί μοναστηριακού τουρισμού στην Ελλάδα

Αίγινα: Tο νησί της «διπλανής πόρτας»