ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΑΞΙΔΙΑ, ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΤαξίδιαΤουρισμός

Λήμνος: To νησί για ήρεμες διακοπές και ανακάλυψη

Λήμνος: To νησί για ήρεμες διακοπές και ανακάλυψη.

 

Χωριά-αριστουργήματα φτιαγμένα από πέτρα, κάστρα, αξιοθέατα, αρχαϊκά μυστήρια, αλλά και μοναδικά προϊόντα της ηφαιστειακής γης

Τα πολύ παλιά χρόνια που οι άνθρωποι αρρώσταιναν και κατάλληλο φάρμακο δεν έβρισκαν πουθενά, υπήρχε ένα νησί στο Βόρειο Αιγαίο, που υποσχόταν γιατρειά και ελπίδα. Μερικοί κόκκοι από το θαυματουργό ηφαιστειογενές χώμα του νησιού της Λήμνου ήταν αρκετοί. Σήμερα η ίδια γη παραμένει μια από τις πιο φιλόξενες και συνάμα ανεξερεύνητες του Αιγαίου. Ένα νησί με πολυσχιδή ακτογραμμή, χρυσαφένιες παραλίες, εντυπωσιακό ηφαιστειογενές τοπίο.

Με σπάνιους αρχαιολογικούς χώρους, κάστρα, αλλά και παραδοσιακούς οικισμούς. Με περιζήτητα, από την αρχαιότητα ακόμα, προϊόντα (κρασί, μέλι, τυρί), άφθονο ψάρι, αλλά και φιλόξενους κατοίκους η Λήμνος προσφέρεται όσο λίγα νησιά για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές και ανακάλυψη.

Αξίζει να δείτε στη Λήμνο

Μύρινα: στο κάστρο των σκιών και των ελαφιών
Είναι χτισμένο στη βραχώδη και απόκρημνη χερσόνησο στη Μύρινα, ανάμεσα στο Ρωμαϊκό και τον Τούρκικο Γιαλό, και επικοινωνεί με την ξηρά μόνο από τα ανατολικά. Ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του νησιού, το κάστρο χτίστηκε αρχικά από τον αυτοκράτορα Aνδρόνικο A΄ τον Kομνηνό (1118-1185) πάνω σε τμήματα παλαιότερου τείχους, πιθανόν αρχαϊκού. Τη δεκαετία του 1970 ο δήμος Ρόδου έκανε δωρεά στη Λήμνο τρία πλατώνια (ελάφι είδους Dama dama), ένα θηλυκό και δύο αρσενικά. Αυτά πολλαπλασιάστηκαν και σήμερα 50-70 ελάφια ζουν και κυκλοφορούν ελεύθερα μέσα στο κάστρο.

Πολιόχνη: ένας προϊστορικός οικισμός στο Αιγαίο


Οι αιώνες και οι ιστορικές περίοδοι παίρνουν χρώματα, μελανό, κυανό, ερυθρό, πράσινο, κίτρινο και παρελαύνουν σε έναν από τους σημαντικότερους προϊστορικούς οικισμούς στο Αιγαίο. Η Πολιόχνη της Λήμνου ιδρύθηκε στα τέλη της 4ης με αρχές 3ης χιλιετίας π.X. πάνω σε ύψωμα, στον όρμο Bρόσκοπου. Γνωρίστε τις διάφορες φάσεις αρχιτεκτονικής και πολιτισμικής ανάπτυξης, που οι αρχαιολόγοι τις έχουν ονομάσει με έναν χρωματικό κώδικα.

Τα χωριά της Λήμνου


Διακοπές σε έναν ανόθευτο τόπο φτιαγμένο από πέτρα. Τα χωριά της Λήμνου είναι αυθεντικά πέτρινα αριστουργήματα. Σε όποιον οικισμό και αν σταθείτε, από την Μύρινα ως το Κοντοπούλι, του Ρωμανού, τον Κοντιά, τον Κατάλακο, παντού θα αναγνωρίσετε το περίτεχνο δούλεμα της πέτρας, το εκπληκτικής τεχνικής γώνιασμα, τα απίστευτα λιθανάγλυφα και φυσικά τις «μάντρες». Η Μάντρα της Λήμνου δεν είναι απλά μια κατασκευή ενός στάβλου, μιας στάνης ή ενός μαντριού για τα ζώα. Είναι ένας ολοκληρωμένος χώρος λειτουργίας και συνύπαρξης ανθρώπων και ζώων.

 

Φημισμένες τοπικές γεύσεις

Η Λήμνος έχει μεγάλη παράδοση σε τοπικά προϊόντα, όπως τα γαλακτοκομικά, κυρίως τυριά (μελίχλωρο, κασκαβάλι, καλαθάκι), μέλι και σιτηρά (παξιμάδια, σταρένιο αλεύρι και χειροποίητες χυλοπίτες, τα φλομάρια), καθώς και μεγάλη ποικιλία κρασιών, λευκών και κόκκινων με ιδιαίτερη γεύση λόγω του ηφαιστειογενούς εδάφους της. Η πιο γνωστή ποικιλία κόκκινου κρασιού είναι το καλαμπάκι ή λημνιό (προϊόν Π.Ο.Π.). Σε ό,τι αφορά στο λευκό κρασί, η πιο δημοφιλής ποικιλία είναι το μοσχάτο Αλεξανδρείας. Βάλτε στις διακοπές σας γεύση από… Λήμνο και δεν θα χάσετε!

 

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Λήμνου

 

Κάστρο της Μύρινας

Στο ψηλότερο σημείο της Μύρινας (κοντά στον Κάσπακα), το βυζαντινό κάστρο χτίστηκε τον 12ο και 13ο αιώνα. Η θέα από την κορυφή θα σου κόψει την ανάσα, ενώ μέσα στα οχυρωματικά τείχη θα βρεις ερείπια σπιτιών, ένα θολωτό υπόγειο κλειστό χώρο και αρκετά ελάφια. Α, αν βρεθείς σε κάποιο από τα οινοποιεία του Κασπάκα, στάσου… μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις αμύγδαλα! Το χωριό φημίζεται για την παραγωγή του.

Αρχαία Ηφαιστεία  

Κοντά στο Καρπάσι (ακόμα μια οινοπαραγωγό περιοχή), βρίσκεται ο αρχαία Ηφαιστεία. Γύρω από ένα θέατρο, θα δεις ότι έχει απομείνει από την αρχαία πόλη, που άνθισε στη διάρκεια του 5ου και του 4ου αιώνα π.Χ. και ήταν αφιερωμένη στο θεό της φωτιάς και των ηφαιστείων.

Bonus

Στο βόρειο τμήμα του νησιού θα βρεις τη «Σαχάρα της Ελλάδας», όπως αποκαλούν τις περίφημες Αμμοθίνες: μια περιοχή αμμόλοφων με έκταση 70.000 τ.μ. Αλήθεια, φανταζόσουν ποτέ ότι μπορείς στην Ελλάδα να κάνεις σερφ στην άμμο;

 

Χρυσές αμμοθίνες


Διάσημες είναι οι αμμοθίνες της Λήμνου στον βορρά. Αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο και το εξωπραγματικό τοπίο προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Οι αμμοθίνες είναι αμμώδεις λόφοι που δημιουργούνται από τη διάβρωση και την απόθεση της άμμου, αλλά υπάρχουν συνήθως σε παράκτιες περιοχές. Εδώ έχουμε αμμοθίνες όχι μόνο κοντά, αλλά και σε απόσταση από τη θάλασσα.

Το νησί με τις αλμυρές λίμνες


Κοντά στο Κοντοπούλι είναι ο υγροβιότοπος που αποτελείται από τρεις λίμνες την Αλυκή, την Χορταρόλιμνη και την Ασπρόλιμνη. Η Αλυκή είναι η μεγαλύτερη. Επικοινωνεί με τη θάλασσα μέσω μιας μικρής διώρυγας και το καλοκαίρι που ξεραίνεται αφήνει πίσω της αλάτι άριστης ποιότητας. Και οι τρεις λίμνες είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, καθώς φιλοξενούν πολλά μεταναστευτικά πουλιά.

 

 

Τα χωριά Καρπάσι, Κάσπακας και Άγιος Δημήτριος είναι οι βασικές οινοπαραγωγές περιοχές της Λήμνου. Επομένως ανήκουν στους προορισμούς που θα επισκεφθείς κατά τις οίνο-διαδρομές σου στην περιοχή.

 

Από Μύρινα προς:

Από το αεροδρόμιο της Λήμνου προς Μύρινα

  • Με αυτοκίνητο ή ταξί: 20χλμ. (25 λεπτά)

Related posts

Σέριφος: Tο νησί με την αναλλοίωτη Κυκλαδίτικη ουσία

Newsroom

Ο FTI ψηφίζει και το 2023 Ελλάδα: Επεκτείνει το πρόγραμμα του

Ικαρία

Newsroom