Λίνα Μενδώνη : Στις 24 Φεβρουαρίου θα ανοίξει τις πύλες του το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ήταν η έκπληξη, η είδηση από τη διάρκειας τριών ωρών συζήτηση στο εργοτάξιο της … Εθνικής Πινακοθήκης που οργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με θέμα τον Πολιτισμό.

Λίγο πριν το τέλος η Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι ναι, το ΕΜΣΤ ανοίγει στις 24 Φεβρουαρίου.

 

Συγκεκριμένα, ο πρώτος μήνας λειτουργίας του θα είναι δοκιμαστικός και θα απευθύνεται κυρίως σε «μαθητές και στη γειτονιά, για να εντοπίσουμε πώς λειτουργούν όλα, αν υπάρχουν παράπονα ή επισημάνσεις« όπως τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.

Αποκάλυψε επίσης ότι τους πρώτους μήνες πλήρους λειτουργίας του μουσείου, η είσοδος θα είναι δωρεάν, ελεύθερη για όλους τους πολίτες προκειμένου να γνωρίσουν αυτό που αποτελεί το Γεφύρι της Αρτας του σύγχρονου πολιτισμού.


Παρουσία του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Ανδρέα Δρακόπουλου, εξήγησε ότι η Αθήνα ήταν η μοναδική πρωτεύουσα χωρίς μουσείο σύγχρονης τέχνης και ότι η όλη διαδικασία ξεκλείδωσε χάρη στα 3 εκατομμύρια της δωρεάς του ιδρύματος Νιάρχος.

Ως σήμερα από το κράτος και εθνικούς πόρους έχουν δοθεί 40 εκατομμύρια στο μουσείο, που θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά το 1997 και ακόμα δεν λειτουργεί πλήρως.

Project manager έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας σύγχρονου πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ενώ όλα δείχνουν ότι το μουσείο θα αρχίσει τη λειτουργία του με τη μεταβατική διεύθυνση που έχει αναλάβει: τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Αντωνακάκη και την ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια, αναπληρώτρια διευθύντρια του Momus- Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.